A FourFourTwo remek beharangozója a mai meccsre.

Az Ulisses elleni kettős győzelem után itt a következő feladat a Ferencváros számára: az Európa-liga harmadik selejtező körébe a norvég FK Aalesundon keresztül vezet az út, a csapatok először ma este, az Albert Stadionban találkoznak egymással.

Ferencváros – FK Aalesund
Budapest, Albert Stadion. Vezeti: Marius Avram (román)

Kezdés: 19:00

Az örmény csapat elleni meccsekhez képest várhatóan sokkal nehezebb dolga lesz a zöld-fehéreknek, az Aalesund ugyanis bár nem a bajnokságban nyújtott teljesítménye miatt vívta ki az Európa-ligában való szereplés jogát, erős és kellemetlen stílusú csapatnak számít. Az együttes tavaly a negyedik helyet szerezte meg hazája bajnokságában, de mivel Norvégia szokás szerint előkelő helyen végzett a sportszerűségi versenyben, az Aalesund is rajtjegyet válthatott Európába.

A norvégok meg is hálálták a bizalmat, hiszen a walesi Neath ellen kettős győzelemmel (otthon: 4-1, idegenben: 0-2) sikerült a továbbjutás, így most következhet a magyar bajnokság bronzérmese, amely az Ulisses ellen szintén gond nélkül biztosította helyét a következő körben. Az Aalesund korábban középcsapatnak számított Norvégiában, az elmúlt szezonban azonban meglepetésszerű teljesítményt nyújtott, és csak három pont híján maradt le a bronzéremről. A klub ezt megelőzően 2009-ben érte el fennállása legjobb eredményét, amikor megnyerte a hazai kupasorozatot.

Prukner László a meccs előtt elmondta, sikerült megfelelően feltérképezni a skandináv csapatot, meglepetés tehát nem nagyon értheti a Ferencvárost. „Nagyon fegyelmezett csapat, ami egyébként jellemzi a skandináv együtteseket” – kezdte a zöld-fehérek vezetőedzője. „A semleges szakértők szerint mindkét csapatnak 50-50 százalék esélye van a továbbjutásra, úgy gondolom szoros meccs lesz, de mindenképp a győzelemben kell gondolkodnunk. Szeretnénk előnnyel utazni a visszavágóra, és jó lenne, ha kapott gól nélkül sikerülne megúszni a meccset” – tette még hozzá.

A meccs egyik nehézsége lehet majd zöld-fehér szempontból, hogy az Aalesund nem csak a hagyományos északi stílussal képes operálni, de a keretben vannak kifejezetten technikás, játékügyes futballisták is. Ilyen az észt Sander Post és Enar Jääger, a Costa Rica-i Pablo Herrera és Michael Barrantes, valamint a csapat legértékesebb játékosa, a norvég válogatott Jonathan Parr. A ferencvárosi szurkolók számára nyilván sokat mondó Jason Morrison neve, aki Demar Phillips-szel együtt az Aalesund jamaikai különítményét alkotja.

Nem csak a pályán, azon kívül is nagy csata várható, Prukner László felkészültsége ismert, de ebben a tekintetben az Aalesund sem panaszkodhat, a csapatot ugyanis a sokszoros norvég válogatott Kjetil Rekdal készíti fel. Az őszinteségéről és szókimondó nyilatkozatairól is ismert szakember ezúttal nem nyilatkozott a meccs előtt, helyette másodedzője, Kent Bergersen járult a sajtó elé: „Tudjuk, hogy egy nagy múlttal rendelkező csapat lesz az ellenfelünk. Megpróbáltuk a lehető legjobban feltérképezni a Ferencvárost, erős csapat, nehéz eldönteni, ki az esélyes. Az ilyen hőséghez nem vagyunk hozzászokva, ezért az ellenfélen kívül a nagy meleggel is meg kell majd küzdenünk” – mondta.

A nyár történései rögös szezonkezdetet ígértek a Ferencváros számára, a fővárosiak azonban hamar megcáfolták a kétkedőket, így mostanra egyre jobb hangulat lengi be az Üllői utat. Egyelőre úgy tűnik, az igazolások beváltak, a csapat eredményes, és a mutatott játékra sem lehet panasz: az Ulisses ellen időnként látványos játékot láthatott a közönség, legutóbb pedig barátságos meccsen a Lokomotív Moszkvát is sikerült megverni. A Ferencváros jó formában, a sormintát most az Aalesund ellen kéne folytatni.

Tóthpál Zoltán

FourFourTwo