Az évekig Norvégiában játszó Szekeres Tamás és Csank János is elmondja véleményét.

Már az Európa Liga második selejtezőkörének sorsolása után téma volt, hogy a Ferencváros és a Paks is műfüvön lesz kénytelen lejátszani nehéznek ígérkező visszavágóját az Európa Liga selejtezőjében. Mivel Norvégiában az év nagy részében meglehetősen zord az időjárás, a klubok majdnem mindenütt ilyen pályákat építettek csapataiknak. A Paks a Tromsö (1-1), míg a Fradi az Aalesund (2-1) ellen készülhet a különleges borítású pályára, amelyről mindenki tudja, hogy más, mint a hagyományos gyepszőnyeg. A Ferencváros természetesen az elmúlt napokban bőven készült műfüvön idehaza, de kérdés, nyertek-e ezzel bármit is. A sokat megélt rutinos mester, Csank János szerint például az sem biztos, hogy hatalmas változást jelent majd a norvég gyep.

– Tudomásom szerint az ottani műfüves pályák nem pontosan olyanok, mint amin idehaza gyakorolhat egy csapat, ezek már annyira jó minőségűek, hogy nagyban hasonlítanak már az igazi füves pályához – kezdte a tréner a pepsifoci.hu megkeresésére.

A zalaegerszegi mester véleményét a Norvégiában járatos Szekeres Tamás is megerősíti. A Ferencvárossal Aalesundban tartózkodó vezető szerint az időjárás inkább befolyásolhat sok mindent.

– Valóban egyedi minőségűek ezek a pályák, egy ilyen borítás hozzávetőleg 250 millió forintba kerül, Magyarországon azért ennyit nem szoktak rááldozni erre, ebből a szempontból biztos, hogy újszerű lesz a játékosoknak, amit látnak majd. Ami a legfontosabb jellemzője például ezeknek, hogy nagyon gyors pálya, a lapos passzoknál és lövéseknél ezt majd bele kell kalkulálniuk a játékosoknak, különösen, ha esik az eső. De egy technikás csapatnak nem jelenthet olyan nagy problémát az, hogy a megszokotthoz képest gyorsabb pályán kell játszani – mondta a játékosként a skandináv országban is megfordult egykori védő.

Csank megfogalmazta azt is, miben rejlik a legnagyobb veszély a ferencvárosiak és a paksiak számára.

– Csak ettől nem fog megtáltosodni senki, és nem felejt el futballozni rajta egy olyan csapat, amelyik jó és összeszokott. De kétségtelenül előny, és a norvégoknak előny. Alkalmazkodni kell majd hozzá mindkét csapatunknak, és szerintem ez mind a Fradinak, mind a Paksnak sikerülni fog. A kérdés inkább az, hogy ez már az elején megtörténik-e, vagy eltelik addig egy kis idő. Mert ha igen, akkor az első percek nagyon nehezek lehetnek majd. Én azt mondom, ezen a talajon nem lesz egy négyzetcentiméternyi hiba sem, ami mondjuk a legszuperebb gyepszőnyegen is előfordulhat amúgy, akár a Wembleyben is. Tehát az a csapat, amelyik a labdatartásra, annak járatására épít, az akár könnyebben is játszhat majd, mint egyébként.

Szekeres úgy vélekedett, hogy a két magyar csapatot nem egyformán érintik majd a szokatlan körülmények.

– Szokatlan lesz, de nem hiszem, hogy ezen múlik majd bármi is. A Fradi például biztos, hogy technikásabb játékosokkal rendelkezik, mint ellenfele, remélem, hogy ez kijön majd a meccsen is, ezt nem tüntetheti el a pálya. Előzetesen arra számítok, hogy a két magyar csapat közül a Paksot érinti jobban ez a jelenség, a Tromsö pályája is gyorsabb lesz, és az ellenfél is gyors futballt játszik – mondta a pepsifoci.hu-nak a sportvezető, aki hozzátette azt is, hogy természetesen erre vonatkozóan is igyekezett a felmerülő kérdésekre választ adni a ferencvárosiaknak.

forrás: pepsifoci.hu