Tolnai Sándor legutóbbi listánk elkészültekkor még Kovács Péterrel karöltve vezette az Újpestet, azóta gyakorlatilag egyedüli tulajdonosa a klubnak, bár Kovács néhány százalékkal még bír a megyeri úti egyesületben, de minden, ami a klub körül történik, már jó ideje Tolnai Sándor keze nyomát viseli.

Már gyerekként az Újpest-szurkolója volt, fehérvári születésű, de az ország keleti felében élt, ez sem tántorította el azonban attól, hogy a lila-fehérek meccseit látogassa. A legendák szerint olykor egy hétközi edzőmeccsért is képes volt órákat zötyögni a vonaton, csak hogy kedvenceit lássa. Az anekdoták arról is szólnak, hogy mielőbb kiment az USA-ba tanulni, a barátainak arról beszélt, hogy meglássák, hazatérését követően egyszer az övé lesz az Újpest. Nos, az álom 2005 februárjában valósult meg, akkor lett az Újpestot működtető kft. gyakorlatilag egyedüli tulajdonosa a Tolnai-Kovács nevével fémjelzett DARE csoport, amelynek honlapján a társaság ékkövének titulálták a lila-fehér klubot. A viszonyokat jól ismerők szerint eredetileg kisebb százalékban szerettek volna szerepet vállalni az újpesti futballban, de az akkori tulajdonosok (Lukács Ferenc és az MFB) már nem kívánták az addigi mértékben finanszírozni a focit, így került teljesen hozzájuk az Újpest.

Az újpesti hátteret jól ismerők szerint az elmúlt években is hiába szerepelt gyakorlatilag mindig az Újpest-kapcsán Kovács Péter, inkább Tolnai volt az, aki a stratégiai döntéseket meghozta. Az Újpest a közös érában nem működött rosszul: rendre bajnoki aranyesélyes volt, a bajnoki cím azonban egyszer sem jött össze. Néhány hónapja aztán bejelentésre került, hogy az újpesti tulajdonviszonyok teljesen átrendeződtek, de ezt sokan már csak egyfajta technikai változásnak nevezték, lévén Kovács Péter az elmúlt évben eltávolodott a napi irányítástól, ő kezelte a cégcsoporton belül a szállodai projekteket, míg a klub tulajdonosaként már inkább Tolnai Sándor lépett fel, így a gyakorlati munkában ez nem okoz változást.

Tolnai ragaszkodott ahhoz, hogy a cégcsoportból az Újpestet megtartsa (mellette a Taverna-lánc is „nála” maradt, míg Kovács Péter más irányba indult, a Figyelő információi szerint már az ő érdekkörébe tartozik az a Birdland Management Kft. és a budai irodaház is).

Tolnai tehát megmaradt az Újpest mellett, amely értesüléseink szerint télen válaszút előtt állt: csökkentsék-e a megváltozott anyagi lehetőségekhez képest a költségvetést, vagy kitartsanak eredeti céljaik mellett. Végül Tolnai utóbbi mellett döntött, 19-re lapot húzott, az Újpest megpróbált rástartolni az aranyra. A döntésről megoszlanak a vélemények, hiszen a legfőbb kérdés az volt, az Újpest anyagi körülményei elbírják-e a versenyfutást a tehetősebb riválisokkal. Van, aki szerint Újpesten nem lehet más a cél, csak az aranyérem, és ezt mindenáron meg kell célozni, de olyanok is akadnak, akik szerint adott esetben az sem szentségtörés, ha a pénztárcához igazítják a célokat, amikor adott esetben „csak” a dobogót jelenti.

Újpesten egyébként nem titkolják, hogy bíznak az új kormányzat futballkoncepciójában, amely megpróbálja elősegíteni azt, hogy multinacionális vállalatok álljanak a magyar futball mellé.
– Vannak nehézségeink, ez nem titok, hiszen a válság ugye például a szponzori piacra is erősen kihat. Abban is bízunk többek között, amit a minap Orbán Viktor nyilatkozott, amely szerint a sport stratégiai ágazat. Abban bízunk, hogy ebből majd mi is érzünk valami pozitívat, addig pedig azon leszünk, hogy a problémákon úrrá legyünk – mondta még az év elején Csehi István ügyvezető minderről.

Tolnai Sándor arcát egyébként az “Újpest-család” egy szűkebb részét és a hazai futballtársadalmat leszámítva kevesen ismerik. Tudatosan tolja háttérbe magát, Kovács Péterrel ellentétben nem szeret szerepelni, nem is nyilatkozik. Számára ideális volt, hogy korábbi társa felvállalta ezt a szerepet, kérdéses az, hogy Kovács „kiválását” követően Tolnai változtat-e szokásán. Az őt ismerők szerint aligha, pedig akadnak, akik szerint néha hasznos lenne, ha előtérbe kerülne, az első vonalban képviselné az Újpestet. A játékosok persze mindannyian jól ismerik a tulajdonost, Tolnai napi kapcsolatban van velük, korrekt a viszonyuk. Tolnai egyértelműen az Újpest agya, gyakorlatilag a legfontosabb stratégiai és személyi kérdésekben ő határoz már jó ideje, rá hárulnak azok a döntések, amelyek egy ilyen klubnál elengedhetetlenek.

Tolnai legnagyobb erénye talán az, hogy állandóan ötletel, mindig keresi az új lehetőségeket. Az Újpest kapcsán az évek során ő adta ki azokat az irányvonalakat, amit követni kell, némi kritika érte emiatt, hogy nem volt mindig következetes, a kijelölt utat néha idő előtt feladta a nehézségek idején. Ötleteit azonban próbálja a magyar futball szolgálatába állítani. Régóta szeretné, hogy a hazai bajnokság is argentin mintára szerveződjék, azaz legyen őszi és tavaszi bajnok, meg szuperdöntő, de ez végül meghiúsult. Pár éve, és legutóbb is, igaz, az ő ötlete idézte elő azt, hogy ne gólkülönbség döntse el a bajnoki címet, hanem a bajnoki döntő.

Tavaly nyáron ő volt az, aki a Digi TV-t és annak milliárdjait megpróbálta a magyar futball szolgálatába állítani, ő kezdett olyan megbeszéléseket, amelynek a vége az lett, hogy a jogdíjak a sokszorosára nőttek, és ezzel újabb tíz és százmilliókhoz jutottak a csapatok. Kevesen tudják, de Tolnai Sándor kiterjedt kapcsolatrendszerének is van szerepe abban, hogy Erwin Koemant Magyarországra tudta annak idején csábítani a szövetség.

Tagja az NB I-es sportszervezetek vezetőiből álló öttagú bizottságnak, mely szinte minden olyan fontos döntést előkészít, mely a profi bajnokságra vonatkozik. Ezen a téren egyre aktívabb, és igyekszik külföldi tapasztalatait is átmenteni. Sokat utazik, és külföldön is megpróbál benézni a kulisszák mögé, sőt úgy hírlik akad olyan komoly tradíciókkal rendelkező európai klub, ahol befolyással bír. Állítólag akadt olyan újpesti játékos, akinek külföldre szerződésénél Tolnai ilyen jellegű kapcsolatának is szerepe volt.

Jó üzletember, aki jó érzékkel tárgyal a futballról is, és hosszú távra gondolkozva üzletel. Több olyan újpesti játékosról is tudunk, aki nem most, hanem később hozhat majd pénzt az Újpestnek, és ő is hasonlóan tárgyal, mint a zalaegerszegi Nagy Ferenc, azaz nem adja olcsón a portékáját. Erre utal az is, hogy ugyan komoly anyagi nehézségek vannak Újpesten mégsem kótyavetyélte el áron alul a klub egyik legnagyobb értékének tartott Korcsmár Zsoltot.

Befolyása a magyar futballra:

Állandó útkereső, akinek – mint utóbbi példák is mutatják – a fejéből kipattanó ötletek mind nagy hatással vannak a magyar focira ilyen vagy olyan módon. Azt, hogy a nehézségek ellenére megtartotta magának az Újpestet, azt sejteti, hogy nem kivonulni szeretne a hazai labdarúgásból, amellyel valóban sokat nyerhet a magyar foci, hiszen nem olyan ember, aki ha részt vesz valamiben, azt magára hagyná, hanem folyamatosan azért dolgozik, hogy az a közeg jobb legyen. Igaz ez nem csak a magyar focira, hanem az Újpest életére is. Tolnairól azt tartják, hogy lila vérű vezetőként előfordul, hogy akkor is szurkolói szemmel dönt valamiről, amikor inkább a racionalitás lenne az ésszerű, de ezen a téren mára már sokkal inkább letisztultak döntései, mint akár évekkel ezelőtt volt.

(pepsifoci via hajralilak.hu)