Kubatov Gábor gyakran használja a legnépszerűbb közösségi oldalt. Ám míg a politikában ez jól működik, Fradi vezetőként komoly hiba lehet.

A politikában saját imázsunk komoly érték, szavazatokat, támogatókat, és ezzel együtt hatalmat hozhat. Nagyjából mindegy, mit mond egy politikus, ha számon is kérik rajta a be nem váltott ígéreteket, mindig van egy másik politikai erő, akire bármit rá lehet fogni. Akkor sincs semmi, ha bebizonyosodik, hazudik. Politikusoknál a nép nem lepődik meg, ez nem Amerika. De a Fradi más – az elmúlt jópár év bebizonyította, egy vezetőn semmit sem segít az, ha sokat beszél, sőt, árt neki. Ugyanakkor nem az fogja a vesztét okozni, ha hallgat.

“A buta fecseg, az okos beszél, a bölcs hallgat.”

Az elmúlt évek Fradi vezetői sorban követték el azt a hibát, hogy nyílt kommunikációt hirdettek, párbeszédet a szurkolókkal. A végeredmény mindig az lett, hogy szemükre vetették a be nem teljesült ígéreteiket. Néhány éve Dámosy Zsolt a fradidrukker.hu fórumozóival beszélgetett, de ugyanúgy megbukott, mint elődei. Rieb György folyamatosan új stadiont ígért, és a futballról nyilatkozott úgy, hogy semmi köze nem volt hozzá. Berki hetente szerepelt a televízióban, kerítésen keresztül tartott ankétot, de közutálatnak örvendve hagyta el végre valahára a Ferencvárost.

“A hallgatást ritkán, a beszédet gyakran megbánjuk”

Kubatov Gábor a Fradi vezetői közül először használja látszólag tudatosan a Facebookot. Megszólalásainak nagy része saját imázsának építését szolgálják, ami természetes egy politikustól. De van néhány szabály, amit be kellene tartania, pontosan azért, mert az eredeti közege – a politika – és a mostani, a Fradi között nagy az eltérés. Kubatovnak nem lenne nehéz dolga, és jól is használhatná a közösségi oldalt, csak be kellene tartania három aranyszabályt:

1) Ne írj semmi olyat, ami számonkérhető rajtad.
Az Internet mindent megőriz, minden visszakereshető. Amit egyszer leírt, és amit több ezer emberhez eljuttatott, az onnantól ígéret, és ha nem tartja be – teljesen mindegy, hogy önnön hibájából, vagy azon kívül – akkor az hazugsággá válik. Egy politikusnak megbocsátják ezt az emberek, a Fradi elnökének nem.

2) Ne itt válaszolj kérdésekre
Leginkább az első pontban leírtak miatt ne. Sok újat nem tud mondani, ígérni, információkat eljuttatni tud. Ígérni nem szabad, az információk átadásának pedig tucatnyi egyéb módjával rendelkezik egy ilyen pozícióban lévő ember. A közvetlen válaszok tucatnyi vitát szülnek, ezek megszabják a kommunikáció stílusát, tartalmát, és csak sodródás lesz belőle. Sokkal célszerűbb lenne a felmerülő kérdésekre hetente egyszer, átfogóan válaszolni – az egyes pont figyelembevételével.

3) Legyél méltó egy Fradi elnökhöz
Kubatov Gábor lekisgazdázta egyik követőjét, és felháborodott, amikor számon kérték rajta az ígéreteit. Az ilyen válaszokat megőrzi az emlékezet, az olvasók lementik a képernyőket, elküldik egymásnak, mindezzel a kívánt hatás ellenkezőjét lehet elérni. Nem szabad egy szintnél lejjebb süllyedni. Itt nem magánemberek csevegnek: a Ferencváros elnöke szól, annak súlyának kell lenni.

“Sok beszédnek sok az alja”

Minél több felelőtlen ígéretről derül ki, hogy nem teljesül, annál inkább csökken a vezetőségbe vetett bizalom, a bizalom csökkenése ellenérzést vált ki, az ellenérzés révén csökken a mozgástér, tüntetések kezdődnek, és a közeg a végén már azt sem hiszi el, ami korábban teljesen nyilvánvaló lett volna. Ezt pedig illene elkerülnie annak, akinek komoly tervei vannak.

Egy szurkolóból lett elnöknél nem meglepő, hogy nehezen viseli, ha szidják. De türelmesnek kell lennie, és csak akkor beszélnie, ha már biztosat tud mondani. Tudnia kell, hogy akik ma szidják, a jó eredmények után dicsérni fogják – de mindez igaz fordítva is.

“Dolgozz sokat, beszélj keveset.”

(a fenti sorok nem a szerkesztőség, hanem a saját véleményemet tükrözik. zadir)