Orosz Pál vezérigazgató Détári kinevezéséről, további igazolásokról, a klub anyagi helyzetéről nyilatkozott az Üllői129-nek.

– Détári Lajos kinevezésének mi voltak a legfőbb okai? Milyen változást reméltek érkezésétől elsősorban – természetesen az eredményességen túl?
– Döme egy olyan emblematikus figurája a magyar labdarúgásnak, aki senkit nem hagy hidegen. Mutassatok valakit, aki csak megvonja a vállát, ha meghallja, hogy Détári lett a Fradi szakmai vezetője. Szerintem nem nagyon van ilyen szurkoló. Ahogy szoktam mondani, “Dömének nem kell kétszer bemennie egy szobába ahhoz, hogy egyszer bent legyen.” Ezer fokon ég, hatalmas szakmai éhség, bizonyítási vágy van benne, igazi megtiszteltetésnek és kihívásnak tekinti a Fradinál betöltött pozícióját és az azzal járó feladatát. Meg vagyok győződve róla, hogy felrázza a csapatot és egy a Fradira régebben mindig jellemző támadó futballt láthatunk hamarosan az Üllői úton.

– Mit üzensz a szakmai igazgató kinevezésének ellenzőinek?
– Mindenkinek szíve joga véleményt formálni, de egyelőre ezek pusztán előítéletek, hiszen Döme még nem volt a Fradi szakmai vezetője, senki nem láthatta Őt ebben a pozícióban, adjon Neki mindenki időt. Pár forduló elteltével remélem megváltozik majd a véleményük.

– Hogy reagáltak a játékosok Döme érkezésére?
– Nem kérdezem a játékosok véleményét ebben az ügyben, de úgy látom abszolut pozitív a fogadtatás. Nem minden nap lép be az öltözőbe egy sokszoros Világválogatott.

– Détárinak voltak kérései Gyenes kapus leigazolásán túl?
– Azt kell, hogy mondjam Döme nem támasztott feltételeket azon kívül, hogy teljes szabad kezet kért a stáb kialakításában és a szakmai döntések tekintetében. Ez természetes még akkor is, ha esetenként fájdalmas következményei is vannak.

– Terveztek változtatásokat a keretben, a finn középpályás és a magyar kapus mellett? Vagy ezzel lezárult az átigazolás?
– Nem zárult le, még vannak tárgyalások.

– Kakas László távozásának mik voltak az okai? Azt melyik fél kezdeményezte?
– Ezt a kérdést már megválaszoltam két kérdéssel korábban. Laci mindenki szerint Magyarország egyik legjobb kapus edzője, remélem nem szakad meg Vele a kapcsolat és tud nekünk segíteni az utánpótlásnál.

– Sikerült biztosítani a Ferencváros idei költségvetését, vagy még kellenek ahhoz újabb szponzorok?
– A költségvetést jelentősen csökkentettük a tavalyihoz képest, de még így is sok napi színtű munka van abban, hogy előteremtsük a működéshez szükséges pénzt. Nekünk csak a stadion fenntartása majdnem annyiba kerül éves színten, mint egy “kiscsapat” teljes éves költségvetése. Minden egyes forintért meg kell dolgoznunk, semmit nem kapunk arany tálcán. Nincs a bankszámlánkon egy akkora összeg, amelynek láttán hátra dőlhetnénk a fotelban és azt mondhatnánk, “Na, mi csak a szakmai munkára kell, hogy koncentráljunk mostantól.” Ugyanakkor köszönet a szponzorainknak és támogatóinknak mint a NIKE, a SEAT, a GDF Suez, a Groupama, a Szerencsejáték Rt -hogy csak a legnagyobbakat említsem- akik biztosítják számunkra a szükséges hátteret. Vannak még nagy szponzorok kilátásban, de ők sok fordulós tárgyalások végén döntenek a támogatás struktúrájáról, periódusáról és mértékéről. Üzleti alapon döntenek, multinacionális szemlélettel, ami a mai világban teljesen természetes. Még egyszer hangsúlyozom ma már nem az a helyzet, hogy szelektálunk az ajtóban sorban álló támogatók között, hanem nekünk kell kilincselnünk és az ajánlatunkban szereplő marketing értékek akkor vonzóak, ha az egésznek az esszenciája, a labdarúgás olyan színtű, ami attraktívvá teszi az ajánlatunkat.

– Öt hónapja vagy a Ferencváros élén. Melyik volt a legnehezebb és a legszebb pillanat számodra ez alatt ?
– Az eltelt öt hónap egy sikerekkel és kudarcokkal átitatott periódus volt. Egyetlen pillanat sem volt amikor megbántam volna, hogy elvállaltam ezt a felkérést, de olyan volt amikor elgondolkodtam, hogy hogyan tovább. A feszített munkatempót megszoktam a gazdasági életben és hihetetlen erőt, energiát ad az, hogy azért dolgozhatok, ami az életem egyik legfontosabb része, a Fradi. A kudarcok természetesen engem is megviselnek, nem is kicsit, ugyanakkor nekem most az a feladatom, hogy a kollégáimmal a jelenlegi helyzetből a maximumot hozzuk ki. Hiszek benne, hogy minden jobbra fordul, hiszen ne feledjük, hogy a megszűnés határáról hoztuk vissza a ferencvárosi labdarúgást, hatalmas tartozásokat örököltünk, de együtt talpra álltunk és Prukner úr szakmai irányításásval megszereztük a bronzérmet. Az idei mélyrepülés okait hosszasan elemezhetnénk, de én inkább előre tekintek és ezt szeretném kérni szurkoló társaimtól is. Hajrá Fradi!