A HVG írása.

Az FTC Zrt.-vel is üzleti kapcsolatba léphetett az az amerikai befektető, aki a Fradi-sztoriban is érintett Szász Andráson keresztül az MVM-ügybe is belefolyt.

Könnyen lehet, hogy van kapcsolat a Fradinak becézett labdarúgócsapat korábbi elnökét, a skót Kevin McCabét szállító társaság, illetve az FTC Zrt. gyanús szerződései között. Ez utóbbiaknak hivatalosan csak a számát lehet ismerni, ami nem sokat tesz hozzá a nagy múltú magyar focicsapat többéves kálváriájának feltárásához, a hvg.hu azonban nyomára bukkant egy olyan együttműködésnek, amelynek résztvevői korábban személyi kapcsolataikon keresztül befolyással lehettek a Fradi társaságának működésére.

A Creative Partners reklámügynökség egyik online is megtekinthető referenciamunkája a Blikk napilap Panda nyereményjátékához készült animált kép. Az ezen látható felirat szerint a játék szervezője a Sport Playground Zrt.

A Panda-játék PR-beharangozójában a Ferencváros játékosai is részt vettek. A budapesti Nyugati téren ötven forinttal megtöltött dobozkát osztogató hoszteszek a Blikk 2009-es híre szerint megállították a “véletlenül” arra járó Lipcsei Pétert és Ferencz Istvánt, a Fradi két akkori focistáját, akik rögtön nyilatkoztak is a lapnak. Utóbbi ráadásul “sejtelmesen” arról beszélt, a bevételből fiatal sportolókat támogatnak majd.

A Pandát szervező Sport Playground Zrt. ügyvezetője az amerikai értesítési című Peter Galdi. Róla korábban megírtuk, hogy egy általa vezetett floridai cég és egy Szász András képviselte ciprusi vállalat között tűnt el a Magyar Villamos Művek (MVM) másfél milliárdja, valamint hogy korábbi vagy jelenlegi üzlet- és munkatársai (köztük a hírek szerint Miamiban élő Hargitai György) több magyar fürdőberuházás környékén is érdekes körülmények közt bukkantak fel.

Galdi az MVM-ügylet miatt, és a Kocsis István egykori tanácsadójával egy floridai cégben közösen szereplő Hargitain keresztül is ismerheti Szász Andrást, aki ügyvezetője annak az Esplanade Kft.-nek, amelyen keresztül McCabe tulajdonolta az FTC Zrt.-t.

Összefutnak a szálak

Galdi tulajdonostársáról, a floridai illetőségű Gaming and Gambling Corporationről annyit lehet megtudni, hogy elnöke szintén Galdi. A Gaming and Gambling és Galdi kézbesítési megbízottja a Bellák és Társai Ügyvédi Iroda. A Bellák és társai a 2008-ban a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) élére került Kocsis István vezérigazgatói mandátumának ideje alatt, 2009 márciusától kaptak érvényes és hatályos közvetlen megbízási szerződést jogi tevékenység ellátására (beleértve a peres és peren kívüli képviseletet is). Az iroda BKV-botrányban felmerült érintettsége miatt már 2009-ben nyomoztak a kontraktus ügyében.

2009-ben a Sport Playground Zrt. székhelye három hónapig a budapesti Szinyei Merse Pál utca 19.-ben volt. Ugyanekkor tartózkodott itt a mai Fairway Plus Tanácsadó Kft. (a kritikus időben Kolosy Invest név alatt), tulajdonosai közt az ibizai Puerto 2006. Sociedad Limitadával. A Szász András képviselte Puerto 2006 ismert az MVM-ügyben játszott szerepéről: száztizenhat milliót vett fel egy soha nem teljeített tanácsadási megbízásért cserébe.

A Sport Playground igazgatótanácsának tagjai közt megtaláljuk Somorjai Márkot (aki az Esplanade-et az elmúlt években többször képviselte a nyilvánosság előtt) és Kontra Péter Pált.

Kontra Péter a vezérigazgatója a Krautland Invest Kft.-nek, amelynek székhelye megegyezik az Esplanade-éval. A Krautland felügyelőbizottságának korábban tagja volt Szász, valamint Zdeborsky György MFB-vezér is, ugyanabban az időben, amikor Galdi más üzlettársai az MFB-hitelből épülő egerszalóki fürdő körül mocorogtak (lásd korábbi cikkünket).

Ugyanide jegyezték be a Puerto 2006. Sociedad Limitada magyarországi közvetlen kereskedelmi képviseletét (ami nem azonos az önállóan tulajdonosként magyar cégekben is feltűnő spanyol céggel, inkább egyfajta “telephelye” annak), ügyvezetője volt Somorjai Márk.

Itt székel a Landbau Invest, korábban Energetika Loznica Tanácsadó Kft., amely szintén előkerült már az MVM-üggyel foglalkozó cikkekben. Ennek a cégnek 2009 és 2010 között Somorjai tulajdonosa is volt.

Kontra ügyvezeti az Esplanade címén szintén osztozó Maglód PP Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaságot. Tulajdonosai két ciprusi offshore cég: a Malosa Limited és a korábbi cikkünkből ismert, Szász András képviselte Aquifex Limited. A két ciprusi cég kézbesítési megbízottja ugyanaz a szegedi személy, Kocsis Zsófia. Ugyancsak neki kell küldeni az ibizai Puerto 2006-nak címzett leveleket.

A Paksi Atomerőműnek és a BKV-nak is bedolgozó Pannónia Bau-t 2007 végéig tulajdonló Immobilien Montreal Gmbh is hozzá küldette a leveleket. Az osztrák GmbH-t váltó ciprusi Clydena Limited kézbesítési megbízottja Somorjai Márk volt, a cég késő 2008-as kiszállásáig.

Szász & Ferencváros

A McCabe-et a Fradihoz szállító Rieb György a hírek szerint már akkor is Szász régi ismerősének számított, amikor a kilencvenes években a Lorry Kft. nevű cégben ügyködtek az orosz államadósság lebontásán. Mivel a pletykák arról szólnak, Rieb a skót befektetőt eleve Szászon keresztül érte el, könnyen lehet, hogy a szálak Szász kezében, vagy talán még messzebb, Floridában futottak össze.

Annyi biztos, hogy Szásznak a Fradi vezetőségében más embere is volt. Berki Krisztián, aki McCabe alatt nyelvtudás nélküli egykori cserepados kapusból lett igazgatósági tag, korábban Rieb Aprilia motorokat importáló cégében dolgozott.

Szász azonban még korábbi ismeretségek révén ismerheti Berkit. Az orosz államadósság leginkább elhíresült, titkoszolgálati vonatkozásokkal bíró ügyletének központjában állt Nádor ‘95 Rt.-t Szász azzal a Bartha Delbárral alapította, aki sajtóhírek szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. akkori elnökének, Szokai Imrének volt a felesége. Berki Krisztiánnak a monogramjával jelzett saját kis cégbirodalmában pedig rendszeres üzlettársa ifjabb Szokai Imre.

A McCabe-et legalább a stadionból kivásárló Ferencváros klub és az FTC Zrt. elnöke, a “civilben” fideszes politikus Kubatov Gábor augusztusi tájékoztatása szerint a vállalat átvilágítására felkért Ernst & Young ötven törvényellenes, veszteséges szerződést talált. Szerettük volna megkérdezni, hogy a könyvvizsgálók vajon találtak-e bármi olyat, ami a Peter Galdi vezette Sport Playgroundhoz kapcsolható, de múlt heti megkeresésünkre választ még nem kaptunk (ahogyan az emailben szintén megkeresett Galdi-cégtől sem).

Májusi hírek szerint a BRFK nyomoz összesen 25 millió forintnyi pénzfelvétel ügyében. Ezt az összeget nyolc részletben Berki Krisztián vette fel az FTC kasszájából. Berkinek szintén májusban egy másik ügyben is a hatóságok rendelkezésére kellett volna állnia: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt lett volna esedékes meghallgatása, a most is kritikus anyagi helyzetben lévő egyesület félmilliárdos áfa-visszaigénylése ügyében.

Berki azonban nem ért rá, üzleti ügyben éppen Miamiban járt. A hvg.hu meg is találta, mit végzett az egykori FTC-vezérigazgató: a férfi május másodika óta a floridai bejegyzésű Berki USA, Inc. elnöke.

HVG.hu

Hírdetés