Szakmai igazgatónk nyilatkozott a felkészülésről, a várható amerikai útról, valamint Tóth Bencéről is.

– Amikor összeállítja a csapat téli edzéstervét, eszébe jutnak azok az idők, amikor még ön is játszott?
– Hogyne, és sok, akkor tanult elemet tudok felhasználni most.

– Arra gondoltam, együtt érez-e a játékosaival, hiszen annak idején ön is megannyi unalmas, hosszú, fárasztó téli felkészülést csinált végig…
– Ez így van, csakhogy erre azt mondom, s talán meg is lepem vele: én nagyon szerettem edzeni. Még télen is, sőt a hosszú távú futásban kimondottan jól teljesítettem, nekem a gyorsasági állóképesség fejlesztésével akadtak inkább gondjaim. Szerencsére olyan légiósok maradtak a Fradinál, akik szintén szeretnek az élen futni, úgyhogy ezzel nincs gond. Világosan elmondtam, nekik jobbnak kell lenniük, mint a magyaroknak, persze azért utóbbiaknak is maximumot kell nyújtaniuk, ez a profi futball alapja. Egyértelmű az, aki hetekig kezelteti magát, s bajnokság előtti héten megjelenik, miközben a többiek agyonhajtják magukat az edzésen, nem lesz a kezdőcsapat tagja. Ugyanakkor jól tudom, hogy emberek vagyunk, el lehet fáradni, mi több, az edzésen el is kell. Csakhogy itt kisgyerekes apák is vannak, tisztában vagyok vele, hogy előfordul, valaki keveset tudott aludni, nincs olyan állapotban, hogy eddzen. Ám ilyenkor nyugodtan szólhat a játékos, egy-két foglalkozást ki lehet hagyni, az még nem tragédia. Tudom azt is, hogy a maximum néha csak hatvan százalék. És azt is, hogy ezek az úgynevezett száraz futások nem kellemesek, próbálunk mindig valami kis változatosságot becsempészni a gyakorlatba, de ez a munka szükséges ahhoz, hogy jó erőnléti alapunk legyen a taktikai, technikai gyakorlásokra. Ezeket nem szabad szétválasztani, hiszen csak az tud technikásan és taktikusan futballozni, akinek kifogástalan az erőnléte.

– Hogyan állt össze az edzésterv?
– Mindent megbeszéltünk az orvosi stábbal, Bali Péter erőnléti edzővel, Nagy Tamással, Balgoh Tamás kapusedzővel, és az első nyolc-tíz nap programját Bali Péter állította össze. Január huszonötödikétől következnek az edzőmérkőzések, aztán az Egyesült Államokban veszünk részt tornán. Nagyszerű helyszíneken négy mérkőzésen lépünk pályára, tizenkét napot töltünk kint, szerintem szuper lesz. Hazatérve azon dolgozunk még két hétig, hogy a legjobb formában legyen a csapat az első tavaszi fordulóban.

– Beépít egy-két szerzeményt a kezdőbe, vagy új csapatot formál?
– Most azt mondom, hogy a főszerepet azok kapják, akik az ősszel is bizonyítottak, szerintem a szezon végére kialakult csapatra építhetünk tavasszal is. Erősíteni mindig lehet, és aki itt van, lehetőséget kap arra, hogy megmutassa, mennyire számíthatunk rá. Itt van például Batik Bence esete: óriási tehetség, az egész NB1 meg akarta szerezni, nekünk sikerült, és elmondtam neki, lehet, hogy tavasszal még nem lesz a kezdőcsapat tagja. Őt azért hoztuk, hogy fejlődjön, ha úgy alakul, az NBII-es csapatban, de ha úgy teljesít, hogy nem lehet kihagyni a kezdőből, akkor ott játszik. Nem kell kapkodnia, van ideje, odafigyelünk rá és azon vagyunk, hogy jó futballista váljék belőle. Az esélye megvan rá. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Abdi és Jovanovic nem játszhat az első mérkőzésen, amelyen a Debrecent fogadjuk.

– Tóth Bence már nem kaphat lehetőséget.
– Most már el kell dőlnie, hogy Tóth Bence jó futballsta lesz-e vagy megmarad tehetségnek. Amikor idekerültem, nálam kezdett, mert ismertem a képességeit, bíztam benne és jól is játszott. A következő meccsen már kevésbé, aztán még kevésbé, és hiába csinált parádés dolgokat az edzéseken, a mérkőzéseken ezekből egyre kevesebbet tudott megmutatni. Úgy gondolom, hogy más környezetben képes megújulni, úgy éreztük, ez a Fradiban már nem menne, de őszintén mondom, nagyon szurkolok, hogy sikerüljön neki.

(Nemzeti Sport)