Németországban 2009-ben vezették vissza, Olaszországban, Angliában megszokott, az NB1-ben 2004-ben volt utoljára. Ti ismét bevezetnétek az osztályozót az elsőosztályban?

Több ismerősömmel beszélgetek nem egyszer a külföldi labdarúgásról, s arról: “mivel lehetne színesebbé tenni a magyar bajnokságot?”. Vannak akik csökkentenék a létszámot, aminek én is a pártolója vagyok, de van valami amit ismét bevezetnék. Az osztályozó az első-másodosztály között. Mint ismert 2013-tól ismét egységes, egy ligás lesz a másodosztály, amit 2005-ben választottak (ismét) szét. A változások alatt személy szerint ismét bevezetném az oda-visszavágós mérkőzéseket az első és másodosztály között. Idén sajnos még nem lehet ezt megcsinálni, mivel az NB2 később végez az NB1-nél, és ez nem kis előny lenne az elsőosztályú csapatoknak.

Nézzünk példákat:
Itthon a 90-es évekig gyakran rendezték meg ezen mérkőzéseket, pl. a Kapitány, Lipcsei Péter egy ilyen mérkőzésen tűnt fel a szurkolóknak. (Kazincbarcika-Honvéd)
A magyar elsőosztályban legutóbb 2004-ben, az utolsó elsőosztályú átszervezés alatt volt osztályozó mérkőzés. A 12 csapatos NB1-nek nem volt hivatalos kiesője, de az utolsó két helyezett megküzdött a bentmaradásért az akkori NB1/B 5-6. helyezettjeivel. Ekkor az Arany Ászok Liga (akkor még így hívták) mezőnyét felnövelték 16 csapatra, a második vonalból 4 csapat jutott fel papíron, (Honvéd, Vasas, Kaposvár, Diósgyőr) az osztályozókra pedig a REAC és a Nyíregyháza készülhetett, ahol előbbi a Békéscsaba, utóbbi az akkori még Haladásként működő Lombard FC ellen készülhetett. Az oda-visszavágós mérkőzéseket az elsőosztályú csapatok nyerték, de ekkor történt az az eset, amikor még az NB1 főszervezője se tudta, hogy ki indul az elsőosztályban. A Balaton FC és a frissen feljutó Diósgyőr anyagi gondokkal küzdött, így egyesülve adták be a nevezésüket, DVTK-BFC néven indulva a bajnokságban., (ekkor kapták a mai napig élő gúnynevüket: Siósgyőr) a miskolciak hivatalos feljutó helyén az osztályozón elbukó Nyíregyháza indulhatott az elsőosztályban. A Lombard FC pedig alsóbb ligákba taszította a Haladást, és átköltözött Pápára, így kialakítva az NB1 teljes mezőnyét.

Magyarországon legutóbb az előző szezonban volt egy felesleges osztályozó. Mivel az NB3 egyik feljutója nem tudta vállalni a másodosztály költségeit, a két csoport 14. helyezettjei, a Honvéd II. és az Orosháza csaptak össze egymással. A találkozó mondhatni előre lefutott volt, mivel a kispestiek szinte az NB1-es keretükkel álltak ki, s maradtak bent papíron a másodosztályban. Később egy újabb csapat se tudta vállalni feljutást, így az Orosháza is a második vonalban várhatta a folytatást.

Külföldön már több ligában rendeznek osztályozót. A leghíresebb az angol liga bajnokságok (másod-, harmad-, negyedosztály) rájátszása, ahol az első két helyezett feljut a felsőbb osztályba, a 3-6. helyezettek pedig kuparendszerben küzdenek a feljutásért, egy döntővel a Nemzeti Stadionban.

Németországban sokáig sikeres volt az osztályozó fogalma, de több évre eltűnt a 2009-es visszaállításig. Ekkor egyesítették a harmadosztályt (három Regionalliga csoport volt, ma ez a negyedik vonal) és rendeztek a három liga között mérkőzéseket. A Bundesliga 16. helyezettje a Bundesliga 2. bronzérmesével, utóbbi 16. helyezettje a 3.liga (így hívják a harmadosztályt) dobogójának legalsó fokán elhelyezkedővel. Az ottani szurkolók örültek is a lehetőségnek, hiszen elég népszerű ez a fajta versengés arrafelé.

Olaszország is sokáig rendezett osztályozókat. Korábban a jelenlegi német módszer szerint rendezték, manapság az angol szabályok szerint a döntőben is két mérkőzéssel döntenek a feljutóról.

Hollandiában meg az a kérdés, hogy miért nem volt? Volt a Bajnokok Ligája selejtezőért, Intertotó kupáért, UEFA kupáért, bentmaradásért. Manapság már csak az utóbbit rendezik meg.

A példák alapján ti visszavezetnétek az osztályozót a magyar ligába?