Szakosztályunk vezetője bízik a legjobb négy közé kerülésben.

A szakosztály vezetőjének, Eperjessy Mártonnak az a célja, hogy minél több fiatal válassza a Fradit és igazi kosarasbázissá váljon a csapat Budapesten.

– Mi a helyzet most a női kosárlabda szakosztálynál?
– Közel 10 év szünet után, 2009-ben támasztottuk fel a női kosárlabda szakosztályt, azóta eltelt közel három évben, úgy gondolom, rohamléptekkel haladunk. Tavaly a Győrrel voltunk nagy csatában, végül hatodikok lettünk, az idei célkitűzés az, hogy mumusunkat, a Zalaegerszeget legyőzzük és ezzel odaérjünk a negyedik helyre. Az NBI/B-ből való feljutásunk után sikerült a Fradiba csábítanunk az ország egyik legjobb edzőjét, Farkas Sándort, aki nagyszerűen irányítja a szakmai munkát. Jelenleg 160-an sportolnak a szakosztálynál, ami az előzmények ismeretében szerintem egy nagyon szép létszám, ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a hosszú távú eredményességhez jó alapokra van szükség, így ezt a számot mindenképpen tovább szeretnénk bővíteni a jövőben.

– Ha már az alapoknál tartunk, milyen nálatok az utánpótlás?
– Azt hiszem, az első dolog ami az utánpótlás kapcsán ide kívánkozik, hogy a tavalyi évben óriási sikert értünk el azzal, hogy szinte esélytelenül Sopronban a Fradi lányai nyerték meg a junior bajnokságot – olyan nagymultú csapatok előtt, mint a Pécs vagy a házigazda Sopron. Jelenleg a 160 sportolónkból 120 gyerek, amiről azt gondolom, hogy jó arány, de ezt a számot is szeretnénk tovább növelni. A toborzási esélyeink szempontjából kifejezetten szerencsés helyzetben vagyunk azzal, hogy három kerületben is jelen vagyunk, így sok fiatalhoz juthatunk el. A Kőbányai Darazsak Sportegyesülettel tavaly kötött együttműködés szintén a környék kosárlabda utánpótlás-nevelését erősíti. A közeljövő tervei között szerepel egy olyan karitász jellegű rendszer kialakítása, amely minden gyerek számára egyforma esélyt kínál. Ezzel megteremtenénk azt, hogy a jövőben az anyagiak senki számára ne jelentsenek akadályt, aki a Fradiban szeretne kosárlabdázni. Ez számunkra azért is kiemelt jelentőségű, mert hozzánk főleg a VIII., IX. és a X. kerületből jönnek, és ezekben a kerületekben sajnos sok olyan család él, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy a gyerekek sportoljanak.

– Mennyire stabil a szakosztály anyagi helyzete?
– Korábban sajnos nálunk is voltak anyagi nehézségek, mára az új szponzor érkezésével ezek a gondok teljesen megszűntek. Elmondható, hogy az a megújulási folyamat, ami Kubatov Gábor elnökségének köszönhetően megkezdődött az FTC-nél, pozitív hatással van a szponzorokkal való tárgyalásokra is, könnyebb idecsábítani őket a Fradihoz. Úgy gondolom, hogy a kormányzat is nagy segítséget nyújt a sportágnak a TAO-s pénzek ideirányításával, ami az utánpótlásunk helyzetének javításában játszik komoly szerepet. Szerencsére a mi szakosztályunk az önkormányzattal is jó kapcsolatot ápol, ami szintén fontos számunkra.

– Mik a szakosztály céljai a jövőben?
– A mostani csapat kialakításakor az volt az alapkoncepció, hogy a rutinos játékosok mellé egyre több fiatal kerüljön fel és épüljön be a felnőtt együttesbe. Az idei évadban reálisan a 4-5. helyet szerezhetjük meg, jövőre szeretnénk előrébb lépni és megcélozni a dobogót. Sajnos az európai kupaporondon is érdekelt nagycsapatok jelenleg még előttünk járnak, de úgy gondolom, két év alatt eljuthatunk egy olyan szintre, hogy komolyabb célokért is harcoljunk a bajnokságban. Ehhez a szakmai feltételek már most is adottak. Büszke vagyok arra, hogy nálunk kizárólag magyar játékosok alkotják a keretet, és szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna.

– Milyen a szakosztály kapcsolata a szurkolókkal?
– Nagyon jó kapcsolatban vagyunk velük. A mérkőzéseinkre látogatók száma folyamatosan nő, bár kétségkívül igaz, hogy a hét közbeni meccsekre kevesebben tudnak kijönni. Ugyanakkor nagy öröm számunkra, hogy mára kialakult egy mag, akik idegenbe is elkísérik a csapatot, ez pedig a komoly segítséget és lelki pluszt jelent a lányoknak. Remélem, hogy a hétvégén Zalaegerszegre is sokan elkísérnek bennünket, hiszen idegenben játszunk először, és nagyon jó lenne, ha végre legyőznénk a „mumusunkat”. Utána pedig már csak itthon, a Népligetben kellene kiszurkolni a négy közé jutást!

(Fradi.hu)