Egy percen múlt a siker.

Fotók: FTC Kosárlabda facebook

Kiélezett meccsen, óriásit küzdve maradtunk alul a Zalaegerszeg otthonában a rájátszás első mérkőzésén. Folytatás szerdán Budapesten, és ha a lányok azon az estén is úgy küzdenek, mint ahogy azt ma tették, akkor lehet, és kell is, hogy legyen folytatás a két együttes idei párharcában.

Át kell lépni a saját árnyékunkat, mondta Englert Orsi az alapszakasz végén, és ha ez sikerül, akkor partiban lehetünk a ZTE-vel. Nos, a lányok az első félidőben maradéktalanul megvalósították azt, amiről Orsi beszélt: nagyon koncentráltak, nagyon akartak, nagyon küzdöttek és jól kosárlabdáztak. Az első negyed abszolút hőse Turóczi Niki volt, aki úgy rámolt be 11 pontot öt perc alatt, hogy dobást sem rontott. Jól építette fel a taktikát tehát Farkas Sándor a zalaiak alacsony szerkezetű felállása ellen, a csapat szépen hozta helyzetbe Nikit a palánk alatt, ő pedig remekül oldotta meg a feladatát, sőt még triplát is szerzett. Ez eredményezte, hogy 5 perc elteltével 10-17 állt az eredményjelzőn. Bosszúságot leginkább Zsovár őrzése okozott, róla egymagáról begyűjtöttük az 5 csapatfaultot a negyed közepéig. A negyed második fele sajnos a Zalaegerszegnek sikerült jobban, néhány eladott labdánk után megindultak, és a büntetőkkel egálra hozták az első 10 percet (17-17).

Ha az első negyed Nikiről szólt, akkor a második egyértelműen Kovács Krisztáról és Ruják Nóriról. Kriszta triplájával mi kezdtünk jobban, majd a negyed elején jobbára csak a faultok gyűltek. Reklamálásért Farkas Sándor ellen ítéltek technikait a bírók (más kérdés, hogy a hazaiak mestere, Gáll Tamás gyakorlatilag az egész mérkőzésen büntetlenül reklamálhatott), Zsovár pedig bedobta a megítélt büntetőket. Czukor közelijével 21-20-nál a ZTE átvette a vezetést, de Kovács Kriszta ismét villant, és a negyedbeli 7. pontját is megszerezve 3 ponttal ismét mi mentünk (21-24). Ambrus hozta közelebb a zalaiakat, de aztán Kriszta mellett Ruják Nóri is elkezdte termelni a pontokat, és kettőjük eredményes játékának köszönhetően 9 ponttal megléptünk. Sőt, Englert Orsi is beemelt egy szép triplát, így 11-0-ás rohanás végén 12 ponttal vezettünk (23-35)! Sajnos Vida beköszönt a 6.25-ön túlról, de Orsi az utolsó pillanatokban még értékesített két büntetőt, így 11 pontos előnnyel, 26-37-ről várhattuk a folytatást.

A második félidő első felében semmi nem utalt arra, hogy akkora fordulat következhet be a mérkőzésen, mint amekkora bekövetkezett. Vida pontjainak köszönhetően ugyan 6 pontra felzárkóztak a zalaiak, de Turóczi Niki gyors egymásutáni két villanása után ismét tízzel mentünk – nem mellesleg Niki 15 pont után is 100%-os dobóteljesítménnyel állt. 15 perc volt a meccsből, és jó esélyünk volt arra, hogy idegenben legyőzzük a ZTE-t! A fordulat valahol a második félidő közepén állt be, a (vegytiszta…) zalaiak agresszívabb védekezésre váltottak, Nikit helyzetbe sem tudtuk hozni, és a gyakorlatilag egyáltalán nem tudtunk tiszta dobóhelyzetbe kerülni. Sajnos a pálya is elkezdett lejteni a zalaiak irányába: miközben ellenünk számos kisebb szabálytalanságot is befújtak, a hazai oldalon büntetlenül faultolhattak a mi játékosainkkal szemben. A bírói felfogás megváltozásának sajnos meg is lett a következménye: a zalaiak Szalay révén megkezdték a felzárkózást, és a negyed végére kiegyenlítettek, miközben mi elbizonytalanodtuk, és egyre több, sokszor kiszorított helyzetből és kényszerből elvállalt dobást hibáztunk.

44-44-ről várhattuk az utolsó 10 percet, vagyis három negyed után minden kezdődött elölről. A zalaiak voltak lélektani előnyben, így ők is kezdték jobban a záró szakaszt, Ambrus két duplájának köszönhetően 4 ponttal mentek. Szlimák Hajni dobta nálunk a negyed első pontjait, de Szalay majd Vida pontjaival 5 pontra léptek el a hazaiak (53-48). Nem adtuk fel egy pillanatra sem, Kovács Kriszta triplájával és Hajni újabb pontjaival 4 perccel a vége előtt ismét egál volt a mérkőzés állása (53-53). Sőt, a ma születésnapját ünneplő Ruják Nóri duplájával, majd Kovács Kriszta triplájával is nálunk volt az előny, 2 perccel a meccs vége előtt (54-57)! A végjáték azonban sajnos nem úgy sikerült az érezhető bírói ellenszélben is végig becsülettel küzdő lányainknak, ahogy szerettük volna, így Szalay, Zsovár és Bukovszki pontjaival a zalaiak végül 62-57-re megnyerték a mérkőzést.

A meccs után érthetően borzasztóan elkeseredett lányainkat csak dicséret illeti ezen az estén, mert óriásit küzdöttek, a parkettát is felszedték, és nagyon akarták a győzelmet. Sajnos a második félidőben a zalaiak agresszív védekezését engedték a bírók, és ahogy szorosabbá vált a mérkőzés, néhány ítélettel elbizonytalanították a mieinket. Nincs mese, feledni kell a ma este történteket, ugyanakkor a mutatott játékból építkezni kell, mert a csapat igenis bizonyította, hogy képes átlépni a saját árnyékát, és meg tudja verni a Zalaegerszeget. Reméljük, hogy ez szerdán sikerülni is fog – arra kérjük szurkolóinkat, hogy minél többen jöjjenek el, és bíztassák a lányokat, hogy sikerüljön kivívni a harmadik mérkőzést!

fradikosar.hu

Jegyzőkönyv:

ZTE NKK–FTC 62–57 (17–17, 9–20, 18–7, 18–13)
Zalaegerszeg, 200 néző. V: Kapitány, Szabó G., Márton

ZALAEGERSZEG: Bukovszki 4, ZSOVÁR 11/3, Szélesy 7/3, VIDA 13/6, Czukor 6. Cs: Horváth Zsó., SZALAY 14, Ambrus 4, Varga Zsó 3. Edző: Gáll Tamás

FTC: Englert 5/3, Ruják 12, Slimák 7, Russai, TÚRÓCZI 15/3. Cs: KOVÁCS K. 16/6, Tamás, Süle 2. Edző: Farkas Sándor

Az eredmény alakulása. 7. p.: 10–17. 18. p.: 23–35. 27. p.: 35–44. 33. p.: 51–46
Kipontozódott: Ruják (40. p.)

MESTERMÉRLEG
Gáll Tamás: – Az első félidő gyenge játéka után a második félidőben felvettük a kesztyűt, és harcosságunk eredményezte az egy nullt.
Farkas Sándor: – Nagyon régóta nem foglalkoztam a játékvezetéssel, de ma úgy érzem, hogy a második félidőben a faultok megítélésénél nem egyforma volt a mérce.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a ZTE javára.

NSO