A tavaly bajnoki elsőség után idén a harmadik helyet sikerült megszerezni.

Fotók: FTC Kosárlabda facebook

Az Országos Junior Bajnokság zárónapján a bronzérem megszerzése volt a tét lányaink számára, akik nagyon fogadkoztak, hogy nem távoznak érem nélkül Pécsről. Az ígéret pedig szép szó: némi harmadik negyedbeli izgalom után a lányok végül magabiztosan szerezték meg a bronzot a Vasas-Basket együttesével szemben.

Külső szemlélőként az első pillanatban megijedtünk az ellenfél látványától: centereink, Barnai Judie és Fejes Fruzsi ugyanis szinte eltörpültek a Vasas legmagasabbja, a 206 centis Határ Bernadett mellett. A lányok szerencsére egyáltalán nem illetődtek meg, így Adankó Annamari (Adi) két remek egyéni akciója nyomán és az egész bronzmeccsen szenzációsan kosarazó Barnai Judie vezérletével pillanatok alatt 6 ponttal megléptünk (4-10). A negyed közepén zónára váltottunk, ezt pedig a Vasas ügyesen használta ki, és megfelezte hátrányát (9-12). Az első etap végén aztán Judie büntetőkből megszerezte 10. pontját, így 11-16-tal fordultunk.

A Vasas letámadásos zónával próbálkozott a második negyed elején, ezzel kis zavart okozott nálunk. Szerencsére Judie ott folytatta, ahol abbahagyta, majd Fejes Fruzsi pontjai következtek, és Lakatos Dóri (Laki) büntetőjével 7 pontra nőtt az előnyünk (16-23). Büntetők dominálták a második negyedet, de ezt annyira nem bántuk, mivel így sikerült a félidőre 10 pontos előnyt szereznünk (18-28).

A harmadik negyed első pontjait is mi szereztük Adi révén, ám aztán jött a tornán már sajnos megszokott rövidzárlat, és a Vasas jó távoli dobásainak köszönhetően egyre csökkentette a különbséget, sőt, a 26. percben a vezetést is átvették (33-32). Lassan adtuk a labdát az ellenfél zónája ellen, és sajnos a védekezésünk is pontatlan volt ebben az időszakban. Adi és Judie vették hátukra a csapatot, és 8 pontjuknak köszönhetően sikerült visszavenni a vezetést a harmadik tízperc végére (35-40).

Amit pedig visszavettünk, azt már nem engedtük ki a kezünkből: a negyedik negyedben eleinte Suppán Anna (Supi) tolta a csapat szekerét, majd jöttek a többiek is, és végül biztosan, 50-57-re nyertük a bronzmérkőzést. A meccs abszolút hőse az óriási dupla-duplát (26 pont, 19 lepattanó), és vele 45 IBM-pontot elérő Barnai Judie lett, de az egész csapatot dicséret illeti a három napban nyújtott teljesítményéért.

Az együttes legjobbja Laki lett, az All Star csapatba azonban senki nem került be, ami példátlan módon tavaly után másodszor történik meg a lányokkal. A tavalyi esztendő bajnokcsapatában, és az idei év bronzérmesénél sem találtak senkit elég jónak ahhoz, hogy beférjen a torna All Star csapatába – ez legalábbis érdekes döntés.
Bosszantó, de mi inkább örülünk, hiszen éremmel térhettünk haza a Mecsekaljáról, és bár ezúttal alulmaradtunk az előrehozott döntőnek is beillő összecsapáson a Pécs ellen, szégyenkezni egyáltalán nincs okunk. Lányok, gratulálunk nektek!

A bronzérmes csapat tagjai:

Adankó Annamária, Baliga Barbara, Barnai Judit, Deli Vivien, Erdős Georgina, Fejes Fruzsina, Fülöp Lídia, Lakatos Dóra, Müller Melinda, Suppán Anna, Szabó Daniella, Urbán Vanda, edző: Rónaszéki Szilvia

Vasas Basket – FTC 50-57 (11-16, 7-12, 17-12, 15-17)

Vasas Basket: Aho 3/3, Farkas 17/9, Hegedűs 6, Gocsman 5, Határ 8. Csere: Tóth -, Szalay -, Wéber -, Fábián -, Vitkovszky -, Abaházy 11, Földi -. Edző: Eördögh Edit

FTC: Lakatos 3, Müller 2, Adankó 14, Fejes 5, Barnai 26. Csere: Urbán -, Erdős -, Fülöp -, Suppán 5. Edző: Rónaszéki Szilvia

Rónaszéki Szilvia

Ma nagyon meg akarta a csapat mutatni, hogy a tegnapi volt az igazi döntő. Dolgoznunk kell a harmadik negyedünkön, ahogy mindhárom meccsen, ma is ott jött föl az ellenfelünk. Ma az volt a sikerünk kulcsa, hogy az elején ügyesen semlegesítettük a Vasas magas emberét, és Hegedüs Janka ellen is jól dolgoztunk, ők ponterőben nagyon hiányoztak az ellenfélnél. A második félidőben Határ Detti már dobott pár egyszerű kosarat, de szerencsénkre ő még nem elég rutinos, így kipontozódott. A mi centerünk végre kellően agresszív volt támadásban, de az irányítónkat is megdícsértem, mert bár vannak még csiszolnivalók a játékában, de a szíve, a lelke rendben volt a három nap alatt. Ez a bronz nem rossz, de lehetett volna jobb is. Nem volt felhőtlen a felkészülésünk, ahhoz képest tegnap akár nyerhettünk is volna, de túltettük magunkat azon a meccsen, és nem vagyok elégedetlen ezzel a harmadik hellyel.

fradikosar.hu