Fradi – Viborg történelemóra.

Az elmúlt évtizedekben többször a Bajnokok Ligájában, valamint egyszer (tavaly) a Kupagyőztesek Európa Kupájában csaptunk össze a dán alakulattal. A kilencvenes évek közepén, a ’95/’96-os szezonban a csoportmérkőzések alatt előbb itthon (26-22), majd idegenben (25-24) győztük le őket, és végeztünk a Hypo mögött másodikként, így nem jutottunk be a döntőbe.

A következő idényben visszavágtak a viborgiak, az elődöntőben bizonyultak jobbnak nálunk, lemásolták előző évi teljesítményünket, azaz kettős győzelemmel (Dániában 27-14, Budapesten 23-19) léptek tovább a fináléba, ahol a Valenciától végül kikaptak.

Több éves kihagyás után a ’99/’00-es szezonban találkoztunk újra, megint a csoportküzdelmek alatt. Egy ide, egy oda, mindkét csapat kihasználta a hazai pálya előnyét, idegenben 27-21-es vereséget szenvedtünk, itthon pedig 34-26-ra nyertünk és bejutottunk a negyeddöntőbe, ahol elvéreztünk az osztrák Hypo ellen.

Egy év múlva az elődöntőben hozott össze minket a sors, Dániában reménykedésre okot adó eredményt értünk el a 24-21-es vereséggel, a három gólt azonban nem sikerült ledolgozni hazai pályán, sőt, ismét kikaptunk 22-21-re, ez volt Kökény Bea pályafutásának utolsó nemzetközi mérkőzése. A döntőben a Viborg kikapott a Krim Ljubljanától.

A ’01/’02-es idény számunkra az egyik legemlékezetesebb. A csoportkörben játszottunk ismét a dán együttessel, a két évvel korábbi teljesítményt “másoltuk le”, 34-30-ra kikaptunk Dániában, majd itthon 29-23-ra győztünk. Végül a BL döntőig meneteltünk, ahol erős ellenszélben szenvedtünk vereséget a Kometal Szkopjétól.

’02/’03-as szezonban a változatosság kedvéért újra a csoportkörben mérkőztünk meg egymással a szokott eredményekkel. Idegenben 34-26-ra kikaptunk, míg az utolsó fordulóban hazai környezetben győztünk 32-20-ra, így elsőként léptünk tovább a negyeddöntőbe, ahol megálljt parancsolt nekünk a Valencia, akik az elődöntőben a Viborgot is kiütötték.

Hosszabb szünet következett, majd a Győri ETO elleni emlékezetes bajnoki döntő utáni évben (’07/’08) ismét találkoztunk ellenfelünkkel a BL csoportkörében, ahol nem sok babér termett a számunkra. Fiatal csapatunk utolsóként végzett a négyesben, a dánoktól is dupla vereséget szenvedve (itthon 37-30-ra, kint 39-30-ra). Az összeállításokban szerepelnek már ma is ezekben a színekben szereplő játékosok, nálunk Dajka, Kovacsicz, Pastrovics, Szamoránsky, Szucsánszki, Zácsik, míg a Viborgnál Althaus, Bager Due, Fisker, Jurack és Skov.

És eljutottunk az utolsó állomáshoz, a tavalyi KEK sorozathoz, ahová a Viborg az elmúlt két év Bajnokok Ligája győzteseként esett ki, egy gólon múlott csak, és kapott meg minket a legjobb tizenhat között. A számok a dánok továbbjutását mutatták, de szerencsére a Fradi-szív nem így gondolta, kint 34-33-ra kaptunk ki, itthon pedig egy felejthetetlen mérkőzésen jutottunk tovább idegenben lőtt több góllal, majd nyertünk meg történetünk során másodszor a KEK-et.

Folytassa Fradi, folytassa Viborg.