Nem csak a felnőtt csapat játszik döntőket, Novák András edző beszél a fiatalok helyzetéről.

A KEK finálé visszavágójának hétvégéjén három Fradi csapat is érdekelt az OSB döntőkben, melyek közül a fiúkét a Népligetben rendezik.

Miért döntöttetek az OSB-döntő rendezése mellett?
Alapvetően fiú és lány döntőt is rendeztünk volna. A lányt közösen az ASI-val, de mivel –nagy örömünkre mindkét Fradi csapat bejutott a legjobb hatba és ezzel az ASI kiesett–, így egyedül nem tudjuk megoldani.

Vagyis két lány csapatunk van korosztályában a legjobb hat között az országban?
Igen. Fiedler Erika történelmet írt. Ugyanis még sosem volt rá példa, hogy egy egyesületen belül két csapat OSB-döntőbe jusson. Vagyis az FTC96-Hajmax és FTC97-Ergofer csapatunk is részt vesz Győrben.

Szintén nagy öröm, hogy a fiúk is OSB-döntőt játszanak.
Igen, különös tekintettel arra, hogy a tavaly májusában felálló új rendszerünkben az FTC Kézilabdasport Kft vezetése a „női” szó elhagyásával már teljes felelősséggel és eredmény-centrikussággal dolgozik a fiú utánpótlás vonalon is. Külön öröm, hogy az első évben döntőt játszik OSB csapatunk. Kézenfekvő volt, hogy a fiúknak megrendezzük ezt.

De ha fiúkét meg lehet rendezni, akkor a leányok miért Győrben játszanak?
A fiúkét mindenképp a Népligetbe akartuk hozni, ezért nagyon korán jeleztük rendezési igényünket. Nem jelentkezett más erre, mivel időben és igényes pályázatot tudtunk beadni. Az ASI-val a közös rendezés is elő volt készítve, amit – mint már említettem – vissza kellett vonni. Szerencsére, hiszen a második csapatunk bejutásával az ASI kiesett, és mi mentünk be a legjobb hatba. Így pedig a fiú-leány közös lebonyolításhoz két FŐTÁV-FTC Aréna szintű csarnok kellett volna, amit sajnos nem tudtunk vállalni. Ráadásul a Győr hasonlóan jó pályázatot adott be leány vonalon, mint mi fiú vonalon.

A szezon kezdetén mi volt csapataink célja ebben a kiírásban?
A fiúk nehezen elérhető, de fő célja az OSB hatos döntőbe jutás volt. Sikerült teljesíteni. Óriási siker, hogy bejutottak. A dobogós helyezéssel kerülne az i-re a pont.

A lányoknál?
A ’96-os csapattól azt hiszem, hogy elvárható volt, hogy döntőbe jusson. A ’97-esek előtt pedig le a kalappal, hogy a legjobb hatban vannak, hiszen egy évvel idősebbek között érték el ezt az eredményt. Ráadásul a ’97-es csapatban pár meghatározó ’98-as születésű is szerepel.

A lányoktól mi az elvárás a hétvégén?
Talán nem jelent terhet a csapatra nézve, ha azt mondom, hogy a végső győzelemre is esélyes lehet a ’96-os csapatunk. A ’97-esek pedig azzal, hogy bejutottak már mindent elértek. Ettől kezdve minden pozitívum csak plusz az idei teljesítményükre.

Hasonló kézilabda fiesztát terveztek, mint egy évvel ezelőtt volt az Erima döntőn?
Külön programokkal most nem várjuk a kilátogatókat, de az étterem felkészült a szurkolókra. Napi menüvel áll rendelkezésre mindhárom nap folyamán. Ezen kívül a csarnokban lévő büfé is készen áll nagyobb létszám fogadására.

Tehát aki nem Viborgban szurkol a kupagyőzelemért, az sem marad kézilabda nélkül a hétvégére.
Szeretettel várjuk a Fradi szurkolókat, hogy buzdítsanak fiataljainkért akár Győrben, akár a Népligetben.

Apropó Viborg… Mint a felnőtt csapat kapusedzője, milyen esélyekkel várod a visszavágót?
Abszolút bizakodó vagyok. Sőt! Négy-öt ponton is tudunk javulni védekezésben és támadásban egyaránt. A kaput tekintve, ha a múltkori teljesítményre még 4-5 kérés megvalósulna a megbeszéltek közül, ezzel a részével elégedett lennék.

A csapatéval?
A csapat, ha olyan teljesítményt nyújt, mint Győrben, olyan lélekkel, hittel és odafigyeléssel, akkor biztos vagyok a végső győzelemben.

Fradi.hu