A két legfontosabb szó már megy magyarul a világbajnoki bronzérmes játékosnak.

FradiMédia

Elek Gábor csapata a hazai fináléban alaposan megszorongatta a Győri ETO-t, rámutatva: hosszú évek után csökkenni látszik a szakadék az első számú női csapat és jelenlegi közvetlen üldözője között. Ami talán még ennél is fontosabb, a második hellyel az FTC kivívta a jogot a Bajnokok Ligája-selejtezőben való indulásra, így az ősszel a legrangosabb sorozatban is bizonyíthat. Az előrelépéshez azonban a játékoskeret megerősítése is elengedhetetlen, amivel a klubvezetők is tisztában vannak és tesznek is érte.

A Győrből érkező Vérten Orsolya annak ellenére is jelentős erősítésnek ígérkezik, hogy a balszélső az utóbbi időben nem tudta azt a formát hozni, amellyel két-három éve még egyértelműen a világ legjobbjai közé tartozott. Ha elkerülik a sérülések, BL-rutinja aranyat érhet.

Ugyanez igaz az Ixako Navarrától igazolt Nerea Penára is, azzal a különbséggel, hogy a spanyol átlövő még mindig a februári súlyos térdsérülését nyögi. Pena jobb térdében a norvég Larvik elleni február 12-i BL-középdöntő-mérkőzésen szakadt el az elülső kereszt- és a belső oldalszalag, az orvosok pedig alsó hangon hat hónapos kihagyást jósoltak a 2011-es brazíliai világbajnokságon hazája együttesével bronzérmet szerző játékosnak.

„Elégedett vagyok, hiszen a három hónapos rehabilitációm jól halad. Hatalmas kedvet érzek a visszatéréshez” – mondta a 23 éves Pena, aki a Fradi múlt heti sajtótájékoztatóján még nem „igazoltan” volt jelen, várt rá néhány orvosi vizsgálat Magyarországon is. Miután ezeken megfelelt, kétéves szerződést írt alá a fővárosi klubbal. A bajnoki ezüstérmes tehát nem vesz zsákbamacskát a spanyollal.

Valóban nem, elvégre az átlövő a 2010-es dán-norvég rendezésű Európa-bajnokság All Star-csapatába is bekerült. Háromszoros spanyol bajnok, 2009-ben EHF-kupa-győztes volt az Itxakóval, jó ismerősként köszönthetik tehát egymást az új győri trénerrel, a szintén Navarrából érkező Ambros Martínnal az őszi Fradi–ETO rangadón. (Pena egyébként négy gólt lőtt a 2011-es BL-elődöntős párharc két meccsén a győriek ellen, más kérdés, hogy a döntőben a Larvik végül jobbnak bizonyult a spanyoloknál.)

Rutinja feltétlen hasznos lehet a Bajnokok Ligájában, feltéve, hogy a felépülése rendben zajlik és időben vissza tudja nyerni a formáját.

„Bízom benne, hogy a felkészülés kezdetén ott tudok lenni a csapattal és edzhetek már a parketten is, igaz, az elején valószínűleg még csak egyénileg – reménykedett az átlövő. – Minden attól függ, hogy áll a sérülésem, de jelenleg jól reagál a térdem a terhelésre. Hogy miért a Fradit választottam? Versenyző típus vagyok, s a menedzserem, Szörnyi Attila is azért ajánlotta Magyarországot és a Ferencvárost, mert tudja, szeretem a kihívásokat. Úgy érzem, hogy itt tovább fejlődhetek, ráadásul optimista és biztató a jövőképe is a csapatnak, ami nekem szintén nagyon fontos.”

NSO