Remek szezont produkált a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatában Orosz Márk. A 22 éves támadó 22 mérkőzésen 15 gólt szerzett, ezek közül hatszor szabadrúgásból volt eredményes. Technikája a portugál sztárt, Cristiano Ronaldót idézi.

Orosz Márk a 9. fordulóban, október 15-én, a Cegléd ellen debütált a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatában – rögtön góllal. A tavalyi szezont az olasz SS Cavesében töltő 22 éves játékos a szezonban 22 találkozón lépett pályára a Keleti csoportban, ezeken 15 gólt szerzett, hatot szabadrúgásból. Technikáját, a levegőben „szitáló”, „kacsázó” lövéseit sokan a portugál aranylabdáséhoz, Cristiano Ronaldóéhoz hasonlítják (az NB I-ben a Diósgyőr spanyol játékosa, Luque lő hasonlóan).

Oroszt legtöbbször hiába üldözték, ha meg lerántották, jöhettek a szabadrúgásai...  Fotó: Schmidt Andtea
Oroszt legtöbbször hiába üldözték, ha meg lerántották, jöhettek a szabadrúgásai…
Fotó: Schmidt Andtea

– Azért ezt túlzásnak érzem – mondta a játékos. – Tény, hogy sokat gyakorlom a pontrúgásokat, edzés után Borbély Bálinttal és Kis Robival, valamint Belecsan kapussal szoktunk kísérletezni. Ősszel még nem ment annyira ez a műfaj, igaz, akkor inkább Puskás Csaba állt oda a pontrúgásokhoz. Miután ő a télen eligazolt, eljött az én időm, de ehhez kellett az edzőnk, Tóth Bálint húzása, aki a szélről a csatársorba küldött, valamint az is, hogy a Puma labdái különösen fekszenek a technikámnak – fogalmazott.

Amint az táblázatunkból is látszik, Orosz a kapu bármelyik részét képes volt eltalálni, ahogy átlépte a félpályát, azonnal kereste a lövőhelyzetet. 35 méterről született a legtávolabbi gólja, még háromszor volt eredményes 30-ról, kivétel nélkül ballal. Az is kitűnik, hogy sokszor meccseket döntött el, góljai nélkül kilenc ponttal gyűjtött volna kevesebbet a Szeged 2011, nem kell tehát ecsetelni, mekkora szerepe volt a bennmaradásban.
A góllövőlistán a második helyen záró futballista még a télen a következő szezontól érvényes szerződést kötött a Ferencvárossal, június 21-én kell edzésre jelentkeznie Détári Lajosnál.

– Bizonyítani szeretnék, és élvonalbeli játékossá válni nevelőegyesületemben, a Fradiban. Ha ez nem sikerülne, nem játszanék rendszeresen, szívesen térnék vissza Szegedre, de azért abban bízom, hogy megragadok az Üllői úton. Remélem, ott is odaengednek majd egy-egy szabadrúgáshoz – mondta mosolyogva Orosz.
(Délmagyar)