Ebben legalább listavezetők vagyunk, nálunk debütált a legtöbb magyar.

A 2011–2012-ES SZEZON DEBÜTÁLÓ LÉGIÓSAI

A mögöttünk hagyott NB I-es szezonban 83 légiós mutatkozott be a magyar élvonalban, 21-gyel több, mint egy évvel korábban. Akadt köztük kifejezetten jó teljesítményt nyújtó futballista – hogy csak néhányat említsünk: a debreceni Selim Bouadla, a diósgyőri José Luque, a ferencvárosi Somalia, vagy a Videoton több légiósa, és a sort még lehetne folytatni… –, de akadtak olyanok is, akik csak a helyet foglalták a magyar fiatalok elől.

A légiós újoncok közül a legtöbb meccset (29) a Vasas kapusa, Lubos Ilizi játszotta, míg a legtöbb gólt a diósgyőri José Luque (9) és L’Imam Seydi (8) szerezte.

Az alábbiakban a legutóbbi szezonban debütáló légiósok névsorát olvashatják – csapatonkénti bontásban.

Diósgyőri VTK (10 – tavaly NB II-es): Mohamadou Abdouraman, Vicente Arze, Enrique Javier Carreno, Fernando Miguel Fernández, Bernardo Frizoni, Francisco Gallardo, José Luque, Szavo Rakovics, Youssef Sekour, L’Imam Seydi.

Bp. Honvéd (9 – tavaly 9): Boris Bjelkanovic, Souleymane Diaby, Emir Hadzic, Harmony Ikande, Marshal Johnson, Marek Kostoláni, Matías Porcari, Radiszlav Szekulics, Marko Vidovics.

Kaposvár (9 – tavaly 8): Dankwah Aaron Addo, Serghei Alexeev, Bebeto, Moustapha Diallo, Lubos Hajdúch (k), Haruna Jammeh, Petar Mudresa, Nikola Safaric, Tomás Sedlák

Pécsi MFC (9 – tavaly NB II-es): Andrej Causic, Adnan Hrelja, Irakli Kvekveskiri, Vlado Markovic, Marko Marovics, Solomon Okoronkwo, Goran Paracki, Marko Scsepanovics, Zoran Zeljkovic

Vasas (9 – tavaly 3): Makadji Boukar, Kasali Casal, Bradley Hudson-Odoi, Lubos Ilizi (k), Ivan Janjusevics (k), Haris Mehmedagic, Jurica Pranjic, Radványi Dávid (felvidéki), Marko Simic

Videoton (9 – tavaly 3): Álvaro Brachi, Brandao Evandro, Marco Caneira, Filipe Oliveira, Jeff Silva, Uros Nikolics, Héctor Sánchez, Paulo Vinícius, Walter Fernández Lee

ZTE FC (7 – tavaly 4): Mladen Brkics, Alin Vlad Bujor, Rados Bulatovics, Manu Hervás, Safet Jahic (k), Aleksandar Stanisavljevic, Serif Szadek

Ferencváros (6 – tavaly 7): Felipe Félix, Juha Hakola, Aleksandar Jovanovic, Martin Klein, Mark Otten, Somalia

Újpest FC (6 – tavaly 3): Akoete Henritse Eninful, Darko Markovics, Bojan Mihajlovic, El Maestro Nikon, Nikolas Proesmans, Ferne Snoijl

Lombard Pápa (4 – tavaly 1): Joze Benko, Antonio Inutile, Sander Puri, Mouhamadou Seye

Debreceni VSC-Teva (3 – tavaly 4): Selim Bouadla, Stevo Nikolic, Vjatseslav Zahovaiko

Győri ETO FC (1 – tavaly 7): Marek Strestík

Kecskeméti TE (1 – tavaly 2): Kelvin Maynard

A Haladásban, a Siófokban és az MVM Paksi FC-ben nem debütált (utóbbiban nem is szerepelt!) légiós a 2011–2012-es idényben.

Egy évvel ezelőtt, a 2010–2011-es bajnokság végén azt írtuk: a szezonban összesen 118 olyan játékos kapott szerepet, aki először lépett pályára az NB I-ben. Közülük 56 magyar labdarúgó, 62 légiós – utóbbiak esetében a „külföldi” jelző helyett helyesebb a „határon túl született” kifejezést használni, hiszen akad köztük magyar származású játékos, ám szomszédos ország állampolgára.

A 2011–2012-es kiírásban még több, szám szerint 140 játékos debütált az NB I-ben. Közülük 57 magyar – azaz majdnem pontosan ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt (56) –, és 83 légiós, ami viszont jelentős, 34 százalékos növekedés: a tavalyihoz képest 21-gyel több, határon túlról érkezett játékos mutatkozott a magyar élvonalban.

TAVALY AZ ÚJPEST, AZ IDÉN A FERENCVÁROS JÁRT AZ ÉLEN

Egy évvel ezelőtt az Újpestben, az idén a Ferencvárosban debütált a legtöbb magyar labdarúgó. Ám amíg az anyagi gondok miatt kényszerűségből fiatalító lila-fehéreknél a 2010–2011-es szezonban a tíz újonc közül öt (Balogh Balázs, Egerszegi Tamás, Lázár Bence, Rubus Tamás és Tajthy Tamás) rendszeresen játéklehetőséget kapott, addig ebben a szezonban a Fradi nyolc debütálója közül csupán Jova Levente és Sváb Dániel lépett pályára tíznél többször, a többiek csak azzal dicsekedhetnek, hogy bemutatkozhattak az élvonalban – négyen csupán az utolsó fordulókban, mondhatni jutalomból játszhattak az első csapatban.

A kiesett két gárdában, a Vasasban és a ZTE-ben is sok (hét-hét) magyar játékos debütált ebben a szezonban, e két együttesben – ahogy tavaly Újpesten – leginkább kényszerűségből nyúltak a fiatal labdarúgókhoz. Viszonylag sok magyar újoncot szerepeltetett a Pécs és a Diósgyőr is, a két újonc csapatban az is közös, hogy mindkettőnél rengeteg külföldi labdarúgó is debütált az NB I-ben.

Az FTC-ben és a Vasasban az idén jóval több itthoni labdarúgó játszotta élete első élvonalbeli mérkőzését, mint egy esztendővel korábban (a zöld-fehérek nulláról jutottak egy év alatt nyolcra, az angyalföldiek egyről hétre), míg a másik végletet az Újpest és a Bp. Honvéd jelenti.

A lilák tavaly ebből a szempontból gyakorlatilag „elsütötték az összes puskaporukat”, hiszen tíz magyar újoncot avattak, míg az idén csupán kettőt, a labdarúgó-akadémiával rendelkező kispestiek pedig az egy évvel korábbi hét helyett ezúttal csak egy saját nevelésű játékosukat „mutatták meg” az NB I-nek. Ez kevés, főleg annak fényében, hogy közben kilenc külföldi mutatkozott be az élvonalban a Honvédnál – nyilván sokkal jobb lenne, ha ez az arány megfordulna, és a Magyar Futball Akadémia növendékei jóval nagyobb létszámban épülnének be a kispestiek első csapatába.

Azzal viszont mindenképpen büszkélkedhet a Honvéd, hogy a legfiatalabb újoncot dobta a mély vízbe. Bobál Gergelyt ráadásul az egyik legnagyobb reménységnek tartják a szakemberek, a felcsúti Puskás-Suzuki kupán nyújtott teljesítménye után külföldön is felfigyeltek rá, olyannyira, hogy ikertestvérével együtt a Manchester City vendégségét élvezhette. Az 1995. augusztus 31-én született Bobál Gergely 2012. május 6-án, a Bp. Honvéd–Kaposvár mérkőzésen debütált az NB I-ben, alig több mint 16 évesen és 8 hónaposan. Az 1995-ös korosztályúak közül rajta kívül még két játékos mutatkozott be idén az élvonalban: a diósgyőri Csirszki Martin és a pécsi Nagy Dominik.

Az újoncok közül Dibusz Dénes és Lovrencsics Gergő játszotta a legtöbb mérkőzést, mind a ketten mind a harminc bajnokin pályára léptek. A pécsiek kapusa ráadásul egyetlen percet sem hiányzott, míg a pápaiak csatára azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a legtöbb gólt (hetet) szerezte az idén debütáló magyar játékosok közül. Ebből kettőt az Albert Flórián Stadionban lőtt, ezzel a két találattal győzte le a Lombard FC idegenben a Ferencvárost.

Feltűnően sok a kapus az újoncok között. A Fradiban egyenesen három kapus (Jova, Gyenes, Kunsági) debütált, de a Diósgyőr, a Haladás és a Siófok is két újonc kapuvédőt vetett be.

GYURCSÓ MÁR VÁLOGATOTT, RADÓ IS BEROBBANT AZ ÉLVONALBA

Az egy évvel ezelőtt, a 2010–2011-es bajnokságban bemutatkozó magyar játékosok közül nem sokan mondhatják el magukról, hogy az idei szezonban meghatározó játékosai voltak csapatuknak. Az egyik legnagyobb tehetségnek tartott, a tavalyi szezonban az élvanalba valósággal berobbanó Lázár Bence sérülései miatt alig-alig játszott az Újpestben.

Egerszegi Tamás a fővárosi lila-fehéreknél kevesebb lehetőséget kapott, a télen kölcsönadták Siófokra, ahol viszont a tavaszi szezonban meghatározó futballista lett. Az egy évvel ezelőtt Pakson futballozó Haraszti Zsolt – aki már a Videoton játékosa – szintén Siófokon (ugyancsak kölcsönben) nyújtott kiemelkedő teljesítményt, míg a legnagyobb lépést Gyurcsó Ádám tette meg: a Videoton 21 esztendős támadója tavaly, május 22-én játszotta élete első NB I-es meccsét (Újpest–Videoton 1–0), és egy évvel később, 2012. június 1-jén, Prágában bemutatkozott a magyar válogatottban, sőt győztes gólt szerezve debütált a csehek ellen.

A mostani kiírásban bemutatkozó magyar játékosok közül a nagy tehetségnek tartott Bobál Gergely nevét fentebb már említettük, csakúgy, mint a szép jövő előtt álló két kapust, Dibusz Dénest és Jova Leventét. Ha lenne „Év újonca” voksolás, a két kapuvédő jó eséllyel szállna versenybe, csakúgy, mint a fehérváriak szélső védője, Szolnoki Roland, vagy a pápai Lovrencsics Gergő. Mi viszont nem közülük választottunk, hanem egy tehetséges támadót, a 17. fordulóban, november 25-én a Budapest Honvéd–Haladás (2–2) meccsen rögtön gólpasszal bemutatkozó Radó Andrást emelnénk ki.

A szombathelyiek csatárként és támadó középpályásként is bevethető játékosa tavasszal nagyjából úgy robbant be az élvonalba, mint tavaly Lázár Bence. Nem szerzett ugyan annyi gólt, mint az újpesti csatár egy évvel ezelőtt (8), hiszen közvetlenül csak egyszer talált a kapuba, illetve a Paks elleni lövése után a lécről kifelé jövő labda Csernyánszki Norbert hátáról pattant a gólvonal mögé (ezt öngólnak kellett minősítenünk), viszont adott négy gólpasszt, kiharcolt négy tizenegyest, és több tavaszi mérkőzésen is nagyszerűen futballozott – nem csoda, hogy a szakemberek szép jövőt jósolnak neki. Az 1993-as születésű, a 19. életévét szeptemberben betöltő játékos éppen a napokban nyilatkozta, hogy szeretne külföldre igazolni, de csak egy év múlva, addig még a Haladásban játszana – és lakást keres.

A DEBÜTÁLÓK SZÁMA CSAPATONKÉNT

Csapat

Magyar

Légiós

Összes

Bp. Honvéd

1

9

10

Debrecen

1

3

4

Diósgyőr

5

10

15

Ferencváros

8

6

14

Győri ETO

1

1

2

Haladás

4

4

Kaposvár

3

9

12

Kecskemét

4

1

5

Lombard Pápa

4

4

8

Paks

Pécs

6

9

15

Siófok

3

3

Újpest

2

6

8

Vasas

7

9

16

Videoton

1

9

10

ZTE

7

7

14

Összesen

57

83

140

MAGYAR ÚJONCOK AZ NB I 2011–2012-ES KIÍRÁSÁBAN

Név

Szül. év, hó, nap

Mérk.

Perc

Gól

FERENCVÁROS (8 – tavaly 0)

Batik Bence

1993. 11. 08.

1

45

Gyenes Dávid (k)

1986. 04. 18.

3

270

Holman Dávid

1993. 03. 17.

1

61

Jova Levente (k)

1992. 01. 30.

20

1800

Kunsági Roland (k)

1990. 04. 17.

1

90

Nyilasi Bálint

1990. 03. 20.

1

5

Sváb Dániel

1990. 09. 02.

12

921

Varga Bence

1990. 01. 23.

1

9

VASAS (7 – tavaly 1)

Boda József

1992. 01. 27.

2

158

Csoór Patrik

1991. 01. 11.

5

217

Huszárik Zsolt

1989. 08. 04.

3

211

Kovács Ádám

1991. 04. 14.

5

200

Kovács Dániel

1990. 07. 27.

6

317

Matolcsi Marcell

1991. 02. 01.

1

90

Salem Reidan

1991. 06. 13.

1

12

ZTE FC (7 – tavaly 4)

Csordás Szabolcs

1992. 06. 01.

1

9

Jasarevic Mahir

1992. 01. 14.

4

83

1

Kovács Gábor

1987. 10. 23.

11

694

Mavolo Paolo

1992. 03. 06.

1

3

Pál Dávid

1993. 09. 23.

7

457

Polareczki Roland

1990. 05. 20.

10

443

Vörös Ákos (k)

1992. 01. 27.

1

85

PÉCSI MFC (6 – tavaly NB II-es volt)

Dibusz Dénes (k)

1990. 11. 16.

30

2700

Frőhlich Roland

1988. 08. 08.

23

1223

2

Nagy Dominik

1995. 05. 08.

2

31

Nagy József

1988. 01. 01.

7

406

Törtei Tamás

1985. 10. 13.

6

495

Turi Tamás

1992. 03. 10.

2

17

DIÓSGYŐRI VTK (5 – tavaly NB II-es volt)

Bogáti Péter

1991. 03. 13.

1

2

Csirszki Martin

1995. 01. 07.

1

5

Nagy Tamás

1988. 01. 18.

12

988

Rakaczki Bence (k)

1993. 05. 14.

4

289

Tajti Norbert (k)

1983. 10. 07.

2

161

HALADÁS (4 – tavaly 4)

Gőcze Gergő (k)

1990. 04. 30.

2

180

Mursits Roland (k)

1991. 03. 14.

1

90

Radó András

1993. 09. 09.

12

917

1

Szakály Attila

1992. 06. 30.

2

16

KECSKEMÉTI TE (4 – tavaly 6)

Forró Gyula

1988. 06. 06.

7

509

Pekár László

1993. 01. 20.

11

341

1

Póti Krisztián

1988. 05. 28.

2

165

Puskás Zoltán

1993. 04. 02.

1

1

LOMBARD (4 – tavaly 3)

Csepregi Tamás

1990. 03. 12.

1

22

Dóczi Krisztián

1989. 11. 19.

5

68

Enyingi Marcell

1993. 07. 09.

1

1

Lovrencsics Gergő

1988. 09. 01.

30

2555

7

KAPOSVÁR (3 – tavaly 2)

Fenyvesi Olivér

1992. 09. 15.

1

3

Jánvári Gábor

1990. 04. 25.

22

1868

Katona György

1988. 01. 23.

2

153

SIÓFOK (3 – tavaly 3)

Farkas János

1984. 01. 01.

3

252

Heinrich Márk (k)

1989. 07. 22.

2

180

Mester Tamás (k)

1988. 05. 28.

1

90

ÚJPEST FC (2 – tavaly 10)

Üveges Szabolcs

1991. 04. 29.

5

206

Zamostny Balázs

1992. 01. 31.

6

280

BP. HONVÉD (1 – tavaly 7)

Bobál Gergely

1995. 08. 31.

1

69

DVSC-TEVA (1 – tavaly 0)

Ferenczi János

1991. 04. 03.

2

33

GYŐRI ETO FC (1 – tavaly 1)

Nagy Gergely (k)

1994. 05. 27.

1

90

VIDEOTON FC (1 – tavaly 2)

Szolnoki Roland

1992. 01. 21.

13

1043

Megjegyzés: Az MVM Paksi FC-ben a 2011–2012-es szezonban nem debütált magyar labdarúgó.

forrás: nso.hu

Reklámok