Játékkal búcsúztak a fiatal kézilabdások a bajnoki évadtól.

Novák András, utánpótlás igazgató értékelése:

-Mennyire vagy elégedett az utánpótlás csapatok teljesítményével idén?
-Junior és NBI/B felnőtt csapatunk harmadik lett, amivel elégedettek lehetünk. Ifjúsági leány csapatunk a vártnál gyengébb eredménnyel zárt. Fiedler Erika kétszeres OSB eredménye kész csoda. A ’98-as csapat bajnokságot nyert, a ’99-esek döntőbe jutottak. Szarka Éva csapatai harmadik és első helyen zártak.Szivacskézilabdásaink is érmeket hoztak. Vannak köztük olyan játékosok, akikre már Elek Gábor is felfigyelt, így jövőre Ferenczi Annamária, Kiss Nikolett, Kocsis Ágnes és Szendrei Barbara csatlakoznak a felnőtthöz. Kovács Attilához, az ifjúsági csapat új edzőjéhez a nyáron további 4-5 játékost igazolunk hiányposztra. Kende Péter a továbbiakban Elek Gábor segítője, valamint a junior csapat vezetőedzője is. Őze Bea a szivacskézilabdának lesz a „kisfőnöke”. Őt segíti majd Schill-Bene Lilla, aki segítségével már jó szivacsos játékosok kerülnek majd Őze Beátához. Edzőink munkáját Csillag Levente koordinációs edző, Duleba Norbert és Perger Zsolt segítik.

-A fiúknál kik lesznek az edzők?
-A szivacsoktatásban még vannak kérdőjelek. Az első kezdő bőr csapat edzője Molnár Gábor lesz, őt követi az idősebbeknél a kiváló pedagógus és szakember Juhász Béla, valamint Kiss György. A felnőttet Adorján Gábor vezényli majd, aki komoly NBI-es edzői tapasztalattal rendelkezik. A serdülő és fiatalabb csapatok szakmai irányítása Kiss György kezében marad, segítve ezzel Adorján Gábor munkáját. Tehát e két komoly szakember összefogásával nagyon jó kezekben lesz a férfi oldal, ami már arra az alapokra helyezi a jövőt, amit a szakosztály célként kitűzött.

-A támogatók sora is szélesedik?
-Józsefváros továbbra is kiemelt támogatónk. Kiváló a kapcsolatunk a városrésszel és a polgármesterével. Rengeteg segítséget kapunk tőlük, aminek köszönhetően a jövőben még precízebben tudjuk a szivacskézilabda kapcsolatainkat bővíteni.
A XIV. és IX. kerülettel megkezdődnek a tárgyalások, hogy a VIII. kerülethez hasonlóan – az ottani tapasztalatokat leszűrve – bekerülhessünk az iskolákba szivacskézilabda foglalkozásokkal és sportoktatási koncepciónkkal. Ezek a tárgyalások augusztusban teljesednek ki. Remélem, akkor már több információval szolgálhatok.

-A teremgondok megoldódnak a kerületek segítségével?
-A Vajda utcai iskola külső pályájának lefedése már az engedélyeztetések stádiumában van. Nyár vége felé erről is többet tudok majd mondani. A másik két kerület együttműködésében várható, hogy termekhez jutunk. Ez elengedhetetlen feltétele a létszámnövelésnek, valamint a szükséges heti edzésszámnak.

-Miért ennyire fontos szempont a létszám növelése?
-Egyértelmű célunk, hogy a felnőttben minél több saját nevelésű játékosokat lássunk. Ehhez elengedhetetlen az is, hogy alacsonyabb korosztályokba hiányposztokra kívülről kerüljenek be játékosok, akik ameddig a felnőttig eljutnak, félig már saját nevelésű játékosnak számítsanak. Minél több szivacscsapatot szeretnénk foglalkoztatni, képezni és versenyeztetni, akik a bázisát adhatják a későbbi korosztályoknak, valamint alapját képezhetik felső tagozatban a diákolimpiának.

-De maradtok azért a Népligetben?
-Természetesen. Otthonunk az Nemzeti Sportközpontok népligeti telepe, akikkel nagyon jó a kapcsolatunk. Mindenben mellettünk állnak és segítenek minket, hogy a tőlük telhető legtöbb edzésidőt kapjuk a legjobb feltételekkel.

-Az idei évben jó pár támogatóval bővült az utánpótlásszponzorok sora…
-Idén amire a legbüszkébb vagyok, hogy szinte az összes utánpótlás korosztályunkat egy-egy támogató neve fémjelezte, három kivételével, ami még kiadó. Ezúton szeretném külön köszönetemet kifejezni, hogy mellettünk álltak a sikerekben és a mindennapjainkban. Nélkülük a kimagasló eredmények sem születhettek volna meg, sem a Ferencváros kézilabda utánpótlásának országos pozitív megítélése.

-A fiú szakágnál is stabilizálódik a helyzet? Idén jó pár játékos hagyta el a csapatot.
-Sajnálom, hogy a fiú szakosztályból elmentek olyan gyerekek, akikre felfűztük volna a jövő éveket. Sajnálom azt is, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségen nem tudtuk átvinni azt az –általunk jónak vélt – nyílt bajnoki rendszertervet, ahol a fiataljaink megmérettethették volna magukat az NBI-es utánpótlás csapatok között. Jövőre ezért még keményebben fogunk küzdeni. Az itt maradt játékosoknak -megerősítve pár fiatallal- új időszámítás kezdődik.

-Mik a jövőbeli tervek az iskolákkal? Az újabb kerületekkel újabb intézmények is partnerek lesznek?
-Partneriskoláink közül külön kiemelt a Telepi Károly Iskola, ahol közel harminc gyerekünk tanul, és köszönet az igazgatónak Laczka Ágnesnek, aki mindenben segítségünkre van. Terveink között szerepel bővíteni a középiskolai képzést, de a felsőoktatásban is elindultak a tárgyalások az ELTE-vel.

Fradi.hu