Az nb1.hu szerint.

Gőzerővel folyik az átigazolási szezon. Vannak, lesznek biztos távozók, illetve érkezők, de csak nagy ritkán hallunk konkrét összegekről a transzferek kapcsán, ez Magyarországon nem bevett szokás. Igaz, külföldön is szeretnek a klubvezetők ködösíteni, de ha Cristiano Ronaldo 2009-es 94 millió eurós átigazolási összege nem akadt meg a közvélemény torkán, akkor talán a hazai lelépési díjakat is kibírnánk valahogy, de ezt még tanulnunk kell.

Böde Dániel a legnagyobb fogás

Sokszor már unalmas frázisként hangoztatják a magyar klubtulajdonosok, hogy a hazai játékos a megfizethetetlen kategóriába tartozik – persze akad egy-két csapat, ahol azért ez sem akkora akadály. De hogy valójában milyen árakról van szó, azt csak sejteni lehet. Megpróbáltunk viszonyítási alapot képezni, és ugyan ez nem hivatalos, de az elismert transfermarkt.de honlap adatait vettük támpontnak, hogy kiderítsük, ki mennyit is ér(het) valójában. Mind a tizenhat élvonalbeli csapatnál a legdrágább játékost emeltük ki, és ennek alapján állítottuk fel a végső sorrendet. Akkor nézzük.

Varga József (DVSC), Mladen Bozsovics (Videoton) 1– 1 millió €

Marek Strestík (Győr) – 600 ezer €
Mark Otten (FTC) – 550 ezer €
Böde Dániel (Paks), Halmosi Péter (Haladás), Fernando (DVTK) – 500-500 ezer €

8.Vermes Krisztián (Újpest), Debreceni András (Bp. Honvéd) 450– 450 ezer €

10. Bajzát Péter (PMFC-Matias), Balogh Béla (Kecskemét), Antonio Inutile (Pápa) 350-350 ezer €

13. Balázs Benjamin (Kaposvár) 350 ezer €

14. Kanta József (MTK) – 300-300 ezer €

15. Ribánszki László (Siófok) – 250 ezer €

16. Petr Knakal (Egri FC) – 200 ezer €

Az jól látszik, hogy a nyár talán legnagyobb és legdrágább fogása mindenképp Böde Dániel lesz, és ha igazak a hírek, akkor az új szezonban a Ferencvárost erősíti a robosztus és gólerős játékos. A legdrágább játékost a bajnok Debrecen adja, és talán az sem véletlen, hogy épp tegnap kapta fel a szél azt a pletykát, hogy az angol élvonalból jól ismert Swansea csapata lecsapna a nagy munkabírású Varga Józsefre.

Ha a klubokat nézzük, és hogy azon belül milyen értéket „halmoztak fel” a játékosokból, nem fogunk meglepődni a végeredményen. Az első helyen a Videoton áll 10,2 millió euróval. Hogy pontosan ez mennyit ér a térségben, azt Lovrencsics Gergő új csapata, a Lech Poznan adataiból „kapjuk” meg. A lengyel csapat a Legia Warszawa mögött a második helyen áll ebben a tekintetben. A csapat összértéke 22,3 millió euró. Nem is csoda, hogy a magyar játékos úgy nyilatkozott az nb1.hu-nak, hogy „álomvilágba cseppentem”.

Ha már felsorakoztattuk a legdrágább játékosokat, nézzük meg az ellenpólust is. A magyar élvonalban átlagosan 25-50 ezer euró között mozognak a hazai játékosok a legalsó árkategóriában. A kérdés az, hogy akkor mennyibe kerülhetnek a „jó képességű és megfizethető” idegenlégiósok?

Kanyarodjunk vissza Böde Dánielhez egy gondolat erejéig, hogy talán mi is az igazi és járható út a magyar labdarúgásban. A középpályás a tolnaiak utánpótlásánál kezdte, majd 2006-ban kapott profi szerződést a klub vezetőitől. Az elmúlt hat év munkája most érik be Pakson, hiszen – ha nem is kezelhetjük tényként, de viszonyítási alapként a játékos piaci értéket használhatjuk – könnyen kijelenthetjük, ritka nagy összegű üzlet kötettik meg a napokban, órákban, percekben az Üllői úton. Már csak okosan kell elkölteni…

forrás: nb1.hu

Reklámok