Csapatunk erőnléti edzője, Bali Péter nyilatkozott a felkészülés eddigi szakaszáról a hivatalos honlapnak.

Kötelező rossz.
Általában így jellemzik a futballban dolgozók a felkészülési időszakokat. Csapatunk napi két edzéssel készül a 2012/2013-as évadra, és a tréningek intenzitása az edzőmérkőzések sorozatával sem csökken, mivel a szakmai stáb célja nem a tesztmérkőzések, hanem a leendő bajnokik megnyerése.

Csapatunk erőnléti edzőjét, Bali Pétert faggattuk a keddi két tréning között a felkészülésről, az új játékosok erőállapotáról, az edzőmeccsek fontosságáról, valamint az előttünk álló hét programjáról.

– Hogyan néz ki a labdarúgók egy napja az erőnléti edző szemszögéből?
– A jelenlegi felkészülés során főként délelőtt vannak kondicionális feladatok, amelyek az erőt, az állóképességet és a gyorsaságot fejlesztik. Délután főként technikai és taktikai gyakorlatokat végeznek a játékosok. Tehát elsősorban a délelőtti időszak az enyém.

– A felkészülés jelenlegi stádiumában milyen erőnléti edzéseket végeznek a játékosok?
– A rendelkezésre álló időtartam rövidsége miatt játékalapú kondicionális felkészítést alkalmazunk. Ebben a közel hat hétben, ami a rendelkezésünkre áll, labdás gyakorlatokkal oldjuk meg a kondicionális képességek fejlesztését. A tréningek olyan labdarúgással kapcsolatos specifikus gyakorlatokat tartalmaznak, ami véleményünk szerint a legjobb, és a legmegfelelőbben felkészíti a játékosokat a következő idényre.

– A tesztmérkőzések közeledtével az edzések intenzitása csökken?
– Ebben az időszakban edzésből megyünk az edzőmérkőzésekbe. Ahogy a nevében is benne van, ez egy edzés, csak éppen mérkőzés szituációban zajlik. A legjobb edzés mindig a mérkőzés, ezek a találkozók ebben az időszakban a fizikai felkészülést szolgálják. Majd eljön az idő, amikor fokozatosan visszavesszük a terhelést, akkor már a formába hozás lesz a legfőbb cél.

– Détári Lajos azt nyilatkozta, hogy azonos erőnléti állapotba kell hozni a különböző kluboktól érkező játékosokat. Ez mennyire nehéz feladat?
– Azért használunk IQRS rendszert, mert minden edzésen mindenkit nyomon kell követni. A cél, hogy egyénenként meghatározzuk az ideális terhelést. Nem egyszerű a helyzet, mert sok helyről sok játékos érkezett, de azért dolgozunk, hogy fizikai szempontból is a legjobb 11 lépjen pályára a július huszonnyolcadikai nyitányon.

– Milyen napok előtt állnak a játékosok?
– Ez a hét megint erősebb lesz, kis túlzással mondhatom, hogy a hétvégére nem tudnak majd lépni. Pont ezért mondja Détári Lajos szakvezető is azt, hogy egyelőre még lényegtelen a felkészülési mérkőzések végeredménye. Még ha a hétvégi edzőmeccsre fáradtak is lesznek a játékosok, a heti edzésprogramot végig kell csinálnunk, pont azért, hogy a bajnokságnak minél jobb erőállapotban vágjanak neki a játékosok.

(fradi.hu)