A ’78-as kupadöntőt idézte fel a pécsiek honlapja, amikor kétgólos hátrányból állt fel a Fradi.

Szándékosan, kissé összekeverve a szálakat, idézzük meg az egyik kiemelkedően izgalmas Ferencvárosi TC – Pécsi MSC mérkőzést. Amit nem a bajnokságban, hanem a Magyar Népköztársasági Kupában (MNK) vívtak a felek, a Népstadionban. A pécsiek akkor kerültek be első esetben a legrangosabb hazai kupasorozat végjátékába, ahol 4-2-re kikaptak.

A naptárak 1978. augusztus 20-át mutattak, amikor a fővárosban megrendezték az emlékezetes finálét. Ferencváros: Zsiborás – Tepszics, Bálint, Major, Vépi – Martos, Nyilasi, Ebedli (Mészöly, 56. p.) – Pusztai, Szokolai, Takács (Pogány, 35. p.). Vezetőedző: Fridmanszky Zoltán. PMSC: Katzirz – Iványi, Tapaszti, Schulteisz, Kincses V. – Lutz (Zsolt, 60. p.), Dárdai P., Gallai – Lingl, Varga (Dobány, 60. p.). Vezetőedző: Kovács Imre. Gólszerzők. Bálint, Pogány (11-esből), Szokolai, Martos, illetve Dárdai P. (11-esből), Varga.

Ritkaság, bár nem példátlan, hogy egy csapat kétgólos vezetés után szenvedjen vereséget. A pécsi piros-feketéket ez a „végzet” érte utol. Hiszen az első játékrészben, kissé tartalékosan is sokkal jobban játszottak az ellenfélnél. A térfélcsere után a zöld-fehérek kiegyenlítettek, ezt követően jöhetett a hosszabbítás. Még ennyi idő távlatából is kijelenthetjük, a játékvezető működésével nem feltétlenül támogatta a vidéki együttest. A sípmestert Pádár Lászlónak hívták, ha már szóba került, mert szóba hoztuk. Persze, a segítséget nem is vártuk volna el, ám a pártatlanságot mindenképpen. Amit ugyanis „művelt”, az nem jelent csalást, csupán tévedéseket, amik fájóak, még évtizedek elteltével is.

Amúgy a mérkőzésen sok-sok dolog megtörtént. Mindkét oldalon akadt kiállítás. Ami azért volt kimondottan érdekes, mert idő előtt leküldték Nyilasi Tibort is, aki nemzetközi klasszis volt, ráadásul ritkán parancsolta le bármelyik bíró is, hazai környezetben, a meccs lefújása előtt.

Mindentől függetlenül, bár kupameccsről emlékeztünk meg, mégis benne van a legemlékezetesebb FTC – Pécs küzdelmek között. Ráadásul a PMSC ekkor került be először az akkori MNK, ma Magyar Kupa végjátékába. Ahol ugyan alulmaradtak a mai fiúk elődei, de nem feledhetjük a „mi hőseinket”.

forrás: pmfc.hu

Reklámok