A mai összecsapás előtt ismerjük meg a Dinamo Kijevvel közös múltunkat.

KS_1987_I_01_0020-19870325

A két együttes négy alkalommal találkozott a múltban egymással, először 1975-ben, utoljára 1994-ben. A mérleg 4 meccs, 2 győzelem, 2 vereség, a gólarány 6-6.
Először nem akárhol találkozott a két gárda, hanem a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjében. Az FTC 1975-ben olyan csapatok kiverésével jutott a fináléba, mint a Liverpool, a Crvena Zvezda, vagy éppen a Malmö. A sérülésektől és eltiltásoktól tizedelt Ferencváros nem tudott ellenállni a szovjet csapat rohamainak, amely Bázelben, a döntő színhelyén biztosan győzött 3-0-ra. A Ferencváros hamar visszavágott, mert három hónappal később Spanyolországban, Sevillában egy felkészülési tornán ismét összekerültünk a kijeviekkel, de ezúttal már a mieink nyertek 2-1-re. A gólokat Juhász és Magyar szerezték. Ezzel a tornán a Fradi 3. helyen végzett.
Tehát a két együttes már találkozott egyszer az idők folyamán Spanyolországban!

A következő összecsapásra 1987. március 25-én került sor az Üllői úton, ekkor a kijeviek győztek 2-1-re. A gólunkat Fischer Pál szerezte. Hét évvel később ismét Budapest vendége volt a Dinamo. A téli felkészülési meccset a Fradi 3-0 arányban nyerte meg. Lisztes duplázott, mellette még Zavadszky talált be. Ezzel a két találattal Lisztes Krisztián a FTC – Dinamo Kijev párharc ferencvárosi gólkirálya.

Érdekesség, hogy egy alkalommal, 1997. februárjában a Dinamo második együttesével is megmérkőztünk a Népligetben, azt a meccset az FTC nyerte 2-1-re. A gólokat Miriuta és Jagodics szerezték.

Az FTC eddig két alkalommal lépett pályára január 18-án.
Először 1922-ben, Velencében, amikor a Fradi 8-1-re kiütötte a hazaiakat, míg másodszor 2001-ben, ekkor Tunéziában edzőtáborozott a Ferencváros. Akkor a Stade Sousse együttese ellen 3-1-re nyertünk, azaz ezen a napon még veretlenek vagyunk!

Zsiga László
(FTC Múzeum) via fradi.hu