Konferencia a szatellitkluboknak. Kötelező lesz követni a Fradinál folyó munkát. Moniz, Orosz, Kubatov, Bali, Dragó. Dr. Pánics tartott előadást Clubunk működéséről.

Utánpótlás konferencia

Csütörtökön egész napos utánpótlás konferenciát tartott a Ferencvárosi Torna Club. A rendezvényre az FTC utánpótlásán kívül a szatelitklubok (Dalnoki Akadémia, SZTK, Diósd, Gyömrő, Fehérgyarmat, Törökszentmiklós) vezetői kaptak meghívást. Az eseményen részt vettek a BSE Palóc Farkasok képviselői is, akikkel a tervek szerint a jövőben köt együttműködési megállapodást az FTC.

A konferenciát Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, valamint Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke nyitotta meg. Mindkét klubvezető kiemelte a közös, egységes munka jelentőségét, amelynek célja, hogy a jövőben magyar labdarúgók alkossák az NB I-es csapat gerincét. Ennek érdekében a jövőben az összes szatelitklubnál a Ferencvárosi Torna Clubnál kidolgozott struktúrát kell alkalmazni. Ahogy Kubatov Gábor hozzátette: „Ez nem lehetőség. Ez feltétel ahhoz, hogy valaki a Fradival dolgozhasson együtt.” A klub elnöke nem felejtette el megemlíteni: jelenleg külföldi játékosokat kell igazolnunk, és ők mutatják meg, hogy miként kell futballozni. A saját utánpótlásunkra való támaszkodás egy hosszú távú munkafolyamat eredménye lesz. Nem egy-két, hanem öt-tíz évben kell gondolkodni, mert húsz év lemaradást nem lehet pár esztendő alatt ledolgozni.”

Ezt követően Dragóner Attila – aki Keller Józseffel közösen vezeti a Fradi utánpótlását – vette át a szót, aki a Ferencvárosi Torna Club utánpótlásának jelenlegi helyzetét elemezte, majd felvázolta a jövőt a szatelitklubok vezetőinek.

A konferencia egyik legfőbb célja – mindezt Orosz Pál, valamint Kubatov Gábor is kiemelte megnyitójában -, hogy az NB I-es csapatnál bevezetett technikai újításokat, szakmai fejlesztéseket bemutassák, és felkeltsék az új, a modern munkavégzés iránti igényt, igényességet.

Ennek értelmében ezt követően élvonalbeli együttesünk szakmai stábjából tartottak többen is előadást. Elsőként Bali Péter vázolta fel munkáját az első csapatnál, valamint bemutatta azt a rendszert, amely révén a szakmai stáb minden fontos erőnléti, és fizikai adatot megkap a labdarúgókról.

Bali Pétert követően az orvosi stáb vezetője, dr. Pánics Gergely tartott előadást, aki szintén azt mutatta be, hogy napjainkban miként zajlik a munka szakterületén belül az NB I-es csapatnál. Az előadás második felében a sportban előforduló szívproblémákkal, valamint azok megelőzésének módjairól beszélt.

Egy rövid szünetet követően klubunk szakmai munkájának vezetője, Ricardo Moniz vette át a szót. A holland szakember a tőle megszokott habitussal, és fanatizmussal beszélt a labdarúgásról: „Imádom a labdát! Nem tudok mást mondani nektek, mint hogy szeressétek a labdát, és szeressétek a gyerekeket. Lehet, hogy nem a legnagyobb anyagi megbecsülés ér benneteket, de a ti munkátok a legfontosabb. Ti nevelhettek új Puskásokat, Alberteket, Vargákat.”

Moniz bevezetést engedett a futballról alkotott filozófiájába, majd felvázolta, hogy véleménye szerint mi kell egy sikeres top-játékos kineveléséhez. Személyes példákat is felhozott, így a hallgatóság megérthette, hogy Ivica Olic, Van Nistelrooy, vagy éppen Dimitar Berbatov hogyan emelkedhetett fel a klasszisokhoz. „A labdarúgók 0,1 százalékának nincs szüksége megerőltető munkára, szorgalmas gyakorlásra. Ezt a réteget úgy hívják, hogy Puskás, Maradona, Pelé, Messi. Rajtuk kívül mindenkinek nagyon komoly gyakorlásra van szüksége. Ha nem hisztek nekem, kérdezzétek meg Edgar Davidsot, hogy az edzések után miért maradt még kint annyit a pályán gyakorolni…”.

A holland szakember előadását követően érkezett el a nap legizgalmasabb pontja. Ricardo Moniz minden egyesülettől két-két edzőt kért, akiknek gyakorlást tartott a népligeti edzőkomplexumban. A rendhagyó tréning révén a szakemberek személyesen is megtapasztalhatták, hogy mit ért Moniz edzés alatt.

A gyakorlást követően mosolygós arcokkal köszönték meg a résztvevők, és a pálya mellett jegyzetelő trénerek az egész napos előadássorozatot.

Az FTC I. Utánpótlás Konferenciája 17 órakor ért véget, azonban a hagyományteremtő szándék miatt a résztvevők a mihamarabbi viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól.

forrás: fradi.hu

Reklámok