A Fradi és az Újpest egykori játékosai nyilatkoztak.

Vasárnap telt ház előtt csap össze az Albert-stadionban a jó formában lévő Ferencváros és az ezer sebből vérző Újpest. Két korábbi ikont kérdeztünk a derbiről, Urbán Flórián szerint ha sétálgatás lesz, mint a Paks ellen, akkor nagy bajba kerülhet az Újpest, Dragóner Attila pdig úgy véli, hogy ez nem egy háromesélyes rangadó, szerinte a Fradi behúzza a meccset. Mindketten egyetértettek abban, hogy a sok légiós miatt ez már nem az a klasszikus Fradi-Újpest lesz.

Teljesen ellentétes előjelekkel készül az egymás elleni derbire a Ferencváros és az Újpest. A zöld-fehérek oldalán egy nyugodt téli felkészülés, jelentős erősítés (érkezett Stanley Aborah, Júnior Fell, Quenten Martinus és Leonardo), jó forma és a hazai pálya előnye sorakozik, míg a lila-fehérek egy Pakstól elszenvedett 6-0-s vereséggel, edzőváltással, meg nem erősített kerettel és számos tulajdonosi perrel a nyakukon készülnek a derbire.

Urbán Flórián, az elmúlt húsz év egyik legemblematikusabb újpesti focistája szerint nem fontosak a körülmények, sőt, az Újpestnek a legjobbkor jön ez a meccs. “Egy Fradi-Újpest rangadó előtt semmi nem számít, itt tényleg bármi megtörténhet. Ráadásul egy nagy lehetőség előtt áll most a csapat, hiszen egycsapásra feledtethetik a szurkolókkal a csúfos vereséget, ugyanis ha a Fradit megverik az Üllői úton, akkor a drukkerek mindent megbocsájtanak nekik” – mondta Urbán az [origo]-nak.

Az újpesti ultrák a Paks elleni vereség után kereszteket aggattak a Szusza Ferenc Stadion bejáratára, rajtuk a hétvégén focizók mezszámával, és korábban is bejelentették, hogy befejezik a szurkolást – ahogy ők fogalmaztak – az MLSZ “szurkolókat ellehetetlenítő döntései ellen tiltakozva.”

“Kizártnak tartom, hogy a hétvégén ne szurkoljanak” –
reagált Urbán. “Persze minden a játékosokon múlik. Ha úgy jönnek ki a pályára, hogy vért köpnek, akkor a közönség azonnal mögéjük fog állni. Ha azonban azt látják, hogy csak sétálgatnak, ahogy a Paks ellen tették, akkor komoly problémák lesznek.”

A ferencvárosiak korábbi ikonja, Dragóner Attila szerint valóban azt kellene mondani, hogy ezen a meccsen bármi megtörténhet, de szerinte ezúttal más lesz a helyzet. “Azt szokták mondani egy Fradi-Újpestre, hogy háromesélyes, de ha figyelembe vesszük a körülményeket, és azt, hogy telt ház előtt az Albert-stadionban lesz a meccs, akkor azt kell mondjam, hogy nem születhet más eredmény, csak Fradi-győzelem. Persze egyik csapatnak sem lesznek motivációs problémái, de a Ferencváros annyival jobb játékosokból áll, hogy be fogja húzni a meccset.”

Dragónertől megkérdeztük, hogy a két csapatban focizó rengeteg légiós miatt ugyanolyan lesz-e ez a Fradi-Újpest, mint a korábbi legendás csaták, az egykori válogatott védő így válaszolt: “Nem lehet összehasonlítani a régi derbikkel. Itt nem lesz Nyilasi-Törőcsik párharc, de még csak ahhoz sem hasonlítható, amikor mi játszottunk Kovács Zoliékkal. Persze ma már teljesen mindennapos, hogy egy csapatban sok a légiós, de remélhetőleg át tudják majd érezni a külföldi játékosok is a meccs súlyát.”

“Ha nem érzik át, akkor nagy probléma van” –
reagált Urbán Flórián, aki szerint már a légiósok szerződtetésekor el kell magyarázni az adott külföldi játékosoknak, hogy milyen tradicionális klubba érkeztek. “Ez Magyarország, nem Belgium, ahol egy meccsen leülnek a nézők, és eltapsolgatnak, mint a színházban, itt érzelmek vannak, ezek a klubok az életük a szurkolóknak. Sajnos divat lett külföldi játékosokat hozni, így messze nincs már az, mint ami tíz éve volt, hogy egy magyar játékos akkor is átérezte egy Fradi-Újpest fontosságát, ha valamelyik másik klubban nevelkedett. Szerintem egyébként többre mennének a klubok egy ilyen rangadón 18 éves saját nevelésű magyar játékosokkal, mint légiósokkal, de hát a tulajdonosok döntenek, az fizeti a zenét, aki kéri a nótát.”

forrás: origo.hu

Reklámok