Csapatkapítányunk beszélt Moniz szerepéről is.


Mindenki csak a derbiről beszél. Mennyire zavarhatja meg a felfokozott várakozás a főszereplők, azaz a játékosok fejét?

– Úgy hiszem, tudunk koncentrálni a feladatunkra, de természetesen az is igaz, hogy már mindenkiben ott motoszkál a két csapat párharca. Ennek ellenére ugyanúgy készülünk a derbire, mint minden bajnokira. A mérkőzés azonban már más lesz, ezt mindenki tudja, és mi mindent el fogunk követni, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.


– Telt ház lesz ez már biztos, ami ritka a magyar élvonalban. Futballistaként viszont maga lehet az álom.

– Valóban így van, és ezt már az öltözőben is megfogalmaztuk a társakkal, hogy ezekért a meccsekért érdemes futballozni. Azt látom a csapaton, hogy már mindenki várja a mérkőzést, de azt is, hogy ez nem csap át görcsös akarásba. Ez nagyban köszönhető Moniz mesternek, hiszen igazán tudja, hogyan kell kezelni az ilyen szituációkat. Nagyon fontos, hogy higgadtak tudjunk maradni. Talán erre szokták mondani, hogy „forró szív és hideg fej”, és abban bízunk, hogy ezt a pályán is meg tudjuk valósítani.


– Pár napon belül kétszer voltatok Pápán. Ellentétes eredménnyel jártatok, igaz a szerdai vereség így is továbbjutást ért. A derbi előtt jókor jött a figyelmeztetés? Nem gondolod úgy, hogy csak a mezeket küldtétek ki?

– Az igazság az, hogy nem játszottunk jól a Ligakupa visszavágóján, de a lényegen nem változtat, hiszen ott vagyunk a legjobb négy csapat között. Nem hiszem, hogy lenéztük volna az ellenfelet, inkább csak az volt a baj, hogy nem voltunk olyan frissek, mint ami ránk eddig jellemző volt, amivel többnyire magunk javára tudtuk eddig fordítani a meccseket.


– Mennyire lepődtetek meg az Újpest-Paks (0-6) végeredményén?

– Éppen edzésen voltunk, és úgy kaptuk az információkat, de szerintem velem együtt mindenki megdöbbent az eredmény hallatán, hiszen azért ritka nagy különbségű győzelmet arattak a paksiak. Ennél többet nem is foglalkoztunk vele, nem érdekel minket, hogy az Újpest hat gólt kapott, csak az a fontos hogy az Albert-stadionból is vereséggel távozzon.

– Az óriási pofon Jos Daerden állásába került. Úgy tűnik, minden jel arra mutat, hogy vasárnap csak is a Ferencváros győzhet. Szerinted is így van?

– Nekem ez lesz az ötödik derbim, és mindig is voltak előjelek, amelyekre lehetett hivatkozni a mérkőzés előtt, de a múltra visszatekintve ezeknek nincs nagy jelentőségük a két rivális összecsapásain. Nem számolgatunk, csak arra fókuszálunk, hogy mindenki rendben legyen fizikálisan és mentálisan is, és akkor túl nagy baj nem érhet minket.


– A pillanatnyi forma a hazai pálya azért sokat érhet, ami azért jelenleg a Ferencváros mellett szól.

– Ezt én is így érzem, és ezzel tisztában is vagyunk, de nem fogunk elfelejtkezni arról, hogy minden meccsen a győzelemért kell játszanunk, és ez így lesz vasárnap is.


– Külső szemlélőként úgy tűnik, Ricardo Moniz, a csapat és a közönség egymásra talált.

– Ez csak is a vezetőedzőknek és az általa képviselt filozófiának köszönhető, amit a szurkolók is magukénak éreznek.


– Pontosan mi az a filozófia, amit elvár a játékosaitól a holland tréner?

– Az, hogy állandóan támadni és dominálni akarunk, hogy nyomás alatt tartsuk aktuális ellenfelünket, így esélyt sem adva neki arra, hogy kibontakozzon. Rengeteg szélről beadott labdával próbálunk zavart kelteni, és ebből gólokat rúgni, és azt hiszem, ezt a felfogást a szurkolók is díjazzák. Persze, azért akad hiba a játékunkban, amiből sajnos betalál az ellenfél, de talán elnézőbb a közönségünk, mert látják, hogy az utolsó percig harcolunk azért, hogy a csapat sikeres legyen. Ha ez párosul a hatékony és taktikus játékkal, akkor nagy valószínűséggel nyerni is tudunk az adott mérkőzésen.

– Ott voltál azon a találkozón, amikor az Újpest 6-0-ra legyőzte a Ferencvárost a Szusza-stadionban. Milyen tanácsot tudsz adni azoknak, akik az első derbijükre készülnek?

– Benne marad az emberben egy ekkora pofon, de azóta már itthon kétszer legyőztük az Újpestet. Ez érdekes helyzet, mert Ricardo Moniz olyan edző, aki elképesztő módon tudja a csapatot fanatizálni, így az én tanácsaim másodlagosak. Azt azonban elmondhatom, hogy már nagyon várjuk a mérkőzést, azt hogy a pályára lépjünk, és végre elkezdődjön a derbi.

forrás: nb1.hu

Reklámok