Kabát Péter nyilatkozatában bizonyára a lesállásokra és az elkövetett szabálytalanságokra gondolhatott. Az MLSZ meccs centerében elérhető InStat adatokról készített összefoglalót a Csakfoci:

1. A Fradi mindenben jobb volt
A Fradi a gólok és a kapura lövések mellett is minden lényeges csapatstatisztikában felülmúlta az Újpestet. Íme az adatok: labdabirtoklás (60-40%); megnyert párharcok (57-43%); pontos passzok aránya (76-74%). Érdekesség, hogy a hazaiak egyszer sem futottak lesre, az Újpest ellenben ötször.

2. BL-szinten a szabálytalanságok száma
A mezőnyben mindössze 26 szabálytalanság volt, ami egész jó adat, Solymosinak nem kellett szétfújnia a meccset. Kassai Viktor említette egyszer honlapunknak, hogy amíg külföldön BL-csúcsmérkőzéseket lehoznak a sztárcsapatok együttesen 15-20 “faulttal”, addig előfordul, hogy egy hazai Ligakupa-mérkőzésen több mint 50 szabálytalanság van. A Ferencváros 11-szer, az Újpest 15-ször szabálytalankodott.

3. Somalia egyszer lőtt kapura, abból gól lett
Érdekesség, hogy az FTC első gólszerzőjének csak egy kapura lövési kísérlete volt a 90 perc során, az kaput is talált, és gól is lett. A mezőny legaktívabb próbálkozója Jenner volt, 7 kísérlettel, de csak egyszer találta el a kaput. Őt követi Kabát, aki négyszer is próbálkozott, ő egyszer betalált. Cukic is négyszer próbálkozott, ebből egy ment kapura – az az egy gól lett.

4. Aborah volt a legpontosabb, de sokat “alibizett”
A legpontosabban Aborah passzolt (89%), de ez az adat csalóka. A végig szürkének tűnő középpályás többi adata “helyreteszi” az előbbit: a légiós mindössze 16-szer passzolt a társaihoz az egész meccs során, azaz nagyon keveset volt játékban. Újpesti oldalról Vasiljevic passzolt a legpontosabban (88%), igaz, Aborahhal ellentétben ő lényegesen többet volt játékban.

5. Egy védőnek volt a legtöbb jó átadása
A teljes mezőnyből Besic volt a leghatékonyabb az összjátékban: 57 jó passza volt, ami 2,5-szerese a csapatátlagnak, ráadásul az összes átadásának döntő része (78%-a) ment emberhez. A liláknál Baloghnak volt a legtöbb jó passza (36), ezek 80%-ban voltak pontosak – a fiatal középpályásnak azonban más adatai gyengék voltak, erről majd később.

6. Papírforma a pálya közepén
A legtöbb szabálytalanságot elkövető játékosok terén nincs meglepetés, két, a középpálya közepén szereplő játékos zárt az élen. Vasiljevic négyszer nyúlt megengedetlen eszközökhöz, ezzel ő a rekorder, a túloldalon Cukic lett az első 3 alkalommal.

7. Böde és Kabát is sok labdát vesztett
Ami az elvesztett labdákat illeti, ezen a téren természetesen a játékhelyzetekből adódóan a csatárok vannak az élen, Böde (24) és Kabát (22) a többiektől lényegesen több labdát veszített el. Ami a labdák visszaszerzését illeti: itt is Besic volt a legjobb 14 alkalommal, de az újpesti Mihajlovic 11-es adata sem rossz.

8. Besicet lehetetlen volt megverni
Ami a párharcokat illeti: itt szintén a védő Besic végzett az élen, 21 alkalommal került ki győztesen, ő az “ütközetei” 95%-át megnyerte. Érdekesség, hogy a csatár Böde szintén 21 párharcot nyert meg, ezen a téren az FTC-ből a győztes gólt szerző Cukic volt a leggyengébb, ő mindössze a párharcai 29%-át fordította a maga javára. A liláknál Moraes volt a legkevésbé hatékony ezen a téren (27%), míg Mihajlovic a legjobb (61%-kal). Érdemes megjegyezni, hogy a vendégcsapat összességében nagyon kevés “különmeccset” nyert meg, az ezen a téren legjobb Vasiljevic is csak 14 győztes párharcot tud felmutatni.

9. Ki volt a Fradi legjobbja?
Minden játékos kap egy InStat mutatót a statisztikák alapján. A rendszer megfogalmazásánál kiemelik, hogy ezzel a mutatóval is képtelenség tökéletesen meghatározni, ki volt a legjobb játékos, de számos matematikai képlet során azért ez a mutató ad egy száraz számításokon alapuló, objektív értékelést. Például figyelembe veszi azt, hogy az egyes játékosok a mezőny melyik harmadában szerelnek vagy passzolnak jól, de azt is, hogy a csapat nyert-e, és arra is tekintettel van, ki hány percet töltött a pályán. A derbin a legjobb InStat mutatóval Besic rendelkezik (310), ő egyedül lépte át a 300-as határt. Ami a Ferencváros többi adatát illeti: Gyömbér lett a második (275), Jenner a harmadik (255). Sokaknak tűnt úgy, hogy Leonardo beállítása megélénkítette az FTC játékát. Nos, nem véletlenül, hiszen ő 12 perc alatt olyan számadatokat produkált, amellyel 211 InStatos értékelésig jutott. A Ferencvárosból a leggyengébb mutatóval a már feljebb “kivesézett” Aborah zárt (128).

10. Ki volt az Újpest legjobbja?
A túloldalon nem ilyen rózsás a helyzet, a lilák részéről Kabát lett a győztes 162-vel. Érdemes megemlíteni, hogy négy újpesti játékos is a 100-as határ alatt zárt (Simon 92, Lázár 91, Balogh 83, Balajcza 70).