Krisztián mondta el a véleményét a Fradinál zajló munkáról és a hosszú távú lehetőségekről.

Lisztes Krisztián a Fradi legendája, 49-szeres válogatott, 113 mérkőzést játszott a zöld-fehéreknél három részletben, és vasárnap ott volt az Albert Flórián Stadionban az Újpest ellen 2-1-re megnyert derbin. Mármint a nézőtéren – nyitott szemmel.

– A Fradit mindig megnézem, ha nem üti a mi meccsünk, mármint a Soroksáré az ő meccsüket. Óriási fejlődést látok a csapatnál, bár ez nem látszott meg ezen a meccsen. Talán túl nagyok voltak az elvárások, mindenki azt hitte, rúg legalább egy hármast a Fradi azok után, hogy a Paks 6-0-ra verte a lilákat. Talán nem voltak elég frissek a fiúk… Az Újpest “fölszemtelenedett” az egyenlítő góltól, a második félidőben minimum egyenrangú ellenfelek voltak, csak éppen a kontráikat nem vitték végig. A Fradi a megszokottnál picit gyengébb játékkal is győzött – ez a nagy csapatok sajátja – mondta Lisztes Krisztián.


– Mit gondolsz, reális elvárás a dobogó ettól a csapattól? Hiszen ott van a Győr, az MTK, a Debrecen, a Videoton, sőt, még a Honvéd is, ahová a hét végén látogat a Fradi.

– Reális cél a dobogó, simán odaérhet a csapat az első háromba. Eddig kettőből kettő a győzelmek száma. Az a munka, amiről olvasunk, s ami a csapat játékát látva is szembetűnő, valóban lenyűgöző. Nekem kicsit több információm van, mint az átlagszurkolónak, sokat beszélek a játékosokkal, ők is nagyon dicsérik Ricardo Monizt. Roppant kemények a edzések, ugyanakkor “labdásak”, tudom, hogy nagyon élvezik a srácok. A mostani Fradi játékoskerete teljesen alkalmas a jó eredmények elérésére.


– Valóban? Az ember mindig él a gyanúperrel, hogy vajon – például – egy holland elsőligás játékos miért nem marad otthon, ahol több pénzt kereshet, miért jön Magyarországra?

– Ez a felvetés abszolút reális, nem egy rosszindulatú kérdés, be kell vallanom, ha nem sérülök meg, én sem jöttem volna haza, hiszen odakint, Németországban sokkal többet kerestem. Viszont az a gyanúm, Moniznak óriási szerepe van abban, hogy viszonylag neves holland labdarúgók szerződtek a Fradiba. Moniz neve garancia arra, hogy fel tud futtatni, úgymond, “lekettyent” labdarúgókat, annyira színvonalas az edzésmunka. Úgyhogy a Fradinál, Moniz keze alatt eltöltött egy-két idény akár ugródeszka is lehet a további karrierhez. No meg az is motiválhatja a külföldieket, hogy Magyarországról könnyebb kijutni a nemzetközi porondra, mint egy holland kiscsapattal. Annyira felgyorsult a foci, nemcsak a játék sebességében, hanem a klubcserék gyakoriságában is, hogy ma már csak elvétve fordul elő az, hogy valaki az egész pályafutását egy klubnál tölti, mint Xavi, Iker Casillas vagy éppen Messi.


– Szóval, reális elvárás a dobogó?

– Az, már csak azért is, mert ezek a játékosok elég jól meg vannak fizetve, és produkálniuk kell. És nemcsak a dobogó az elvárás, hanem az is, hogy kiszolgálják a közönséget. És ki is szolgálják: megalkuvás nélküli támadófocit játszik a mostani Fradi, kezdeményeznek, nem adják át a területet. Ez még vasárnap, az Újpest ellen is kijött, annak ellenére, hogy talán a Moniz-korszak leggyengébb teljesítményét nyújtotta a Fradi. Túlizgulták a fiúk, akkora volt a médiafelhajtás, a 17 000 néző – begörcsöltek.

– Mit szóltál Somalia jobbhátvédben történő szerepeltetéséhez?

– Abszolút bejött a váratlan húzás, bődületesen nagy gólt rúgott. Viszont az is kiderült, nem igazán gyakorlott védő, az Újpest egyenlítő góljában benne volt, lemaradt Iandoliról.

– Azt mondtad, készen van ez a Fradi, nem kell már ide senki. Vagy mégis?

– Nézd, ilyen rövid idő alatt egy ennyire stílusos, gólra törő csapatot összerakni komoly edzői teljesítmény. Eszméletlen mennyiségű munka van ebben a Fradiban, ezt a vak is látja. Talán egy vérbeli tizes, egy irányító középpályás kellene még, az nagyon hiányzik. Tele van rakkolós futballistákkal a csapat, egy Wesley Sneijdert például simán el tudnék képzelni…

– Hátha Ricardo Moniz hívó szavára ott hagyja a Galatasarayt…

– Ha így történne, akkor azért nagyot néznék…

forrás: 442.hu

Reklámok