Talán hosszú idő után újra megtelhetett volna a Bozsik-stadion, ám érthetetlen korlátozások miatt nem fog. Kiszúrtak a jó hangulattal.

Honvéd-Fenerbahce, nézők nélkül. Fotó: origo.hu

Az Üllői 129 portál megpróbálta kinyomozni, hogy a Budapest Honvéd általában szinte üresen kongó stadionjába miért csak 1300 darab belépőt kaptak a ferencvárosi hívek. A szurkolói oldal információi szerint a kiemelt bajnokikon a maximális vendéglétszámot a biztonsági megbeszéléseken elsősorban a rendőrség és a katasztrófavédelem szabja meg. Amennyiben a meghatározott számnál több jegyet értékesítenek, a meccset nem rendezik meg.

Korábbi szavazásunkon a válaszadók 78,08 százaléka voksolt úgy, hogy az NB I igen karcsú nézőszáma kis mértékben, vagy erőteljesen nőni fog. Szerencsére az első két tavasszal megrendezett forduló alapján ez 2807-ről 2839-re emelkedett. Tudom, hogy ez jelentéktelen változás, ráadásul a Ferencváros-Újpest rangadó nézőszáma is csak alig módosította az adatot, de aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Minden pozitív elmozdulást értékelnünk kell!

Olvasói várakozás az NB I tavaszi átlagnézőszámát illetően

Olvasói várakozás az NB I tavaszi átlagnézőszámát illetően

A Fradi minden egyes mérkőzése valamilyen érzelmet vált ki az emberekből. Pozitívat, vagy negatívat, de kivált. Mivel a játéka javult, edzője fanatikus és kiváló szakember, ráadásul jól is erősített a fővárosi klub, szinte mindenki élőben akarja látni. Ezt támasztja alá korábbi bejegyzésem, melyben a Ferencváros idegenbeli nézőszámadatait vizsgálva arra a következtetésre jutottam, hogy ahol az FTC pályára lép, ott átlagosan 138,4 százalékkal nő a nézőszám. De nem csak idegenben, hanem otthon is népszerű a Fradi. A 16 ezer nézőt megmozgató derbi után az Albert-stadionban rendezett bajnokikon átlagosan 6509 fizető nézőt regisztráltak. Ez jelenleg több mint ezer fővel magasabb adat a második helyen álló diósgyőriekénél.

Természetesen nem állt szándékomban megbántani a kispesti híveket az üresen kongó stadion jelzővel, de a számok nem hazudnak. Jelenleg a Bozsik-stadion átlagos kihasználtsága 16,7%. Sajnálatos módon a Honvéd hazai mérkőzéseinek átlagos nézőszáma a bajnokság kezdete óta lassú, csökkenő tendenciát mutat.

A Bozsik-stadion átlagos kihasználtságának csökkenő tendenciáját ábrázoló diagramja

A Bozsik-stadion átlagos kihasználtságának csökkenő tendenciáját ábrázoló diagram

Mivel minden jel arra mutat, hogy több vendég szurkolót mozgat meg a találkozó (a jegyeket pillanatok alatt felvásárolták a fradisták), ezért érthetetlen, hogy miért csak 1300 jegyet kaptak a 10000 néző befogadására alkalmas Bozsik-stadionba a Fradi hívei. Kispesten a rendezők hibátlan munkát végeznek, így a balhé kizárt. Sőt! A 16000 szurkolót megmozgató FTC-Újpest derbin sem történt semmilyen atrocitás. Szóval valaki mondja meg, hogy miért nem mehet több vendég néző a meccsre, ha már végre egy kis futball-láz terjeng a magyar labdarúgás körül… Elvégre az lenne a cél, hogy minél többen válasszák délutáni programjuknak a meccsre járást.

A fotó illusztráció, forrása az origo.hu

Szöveg: Tolnai Balázs

A cikk a Futball elemzés blogon jelent meg