A Vasárnapi Hírek kérte ki a Fradi és az MLSZ véleményét a pirotechnikai eszközök használatáról. A Club az engedélyeztetés mellett áll ki, a szövetség a tömegpániktól tart…

Az klubnak az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre adott hivatalos válaszaiból kiderül: az FTC Magyarországon egyedülálló módon engedélyeztetné szurkolói számára a pirotechnikai eszközök szabályozott használatát. Erről is kérdeztük a klubot.

– Az a rengeteg füstbomba a jelenlegi állapot szerint illegálisan, csak bejutott valahogyan a stadionba. Számon kérik-e ezt a biztonsági cégen?
– A biztonsági céggel közösen levontuk a tanulságokat és vizsgáljuk, hogy milyen módon kerülhettek be a kifogásolt eszközök a stadion területére.

– Elítélendőnek tartja-e a klub a pirotechnikai eszközök használatát a meccseken?
– Meggyőződésünk, hogy a pirotechnikai eszközök szabályozott keretek közötti használata hozzá tud tenni a mérkőzések hangulatához.

– Tervez-e a klub lépéseket azért, hogy legalizálja a szurkolói pirotechnikahasználatot, tehát beszerezze a hivatalos engedélyeket, tűzszerészeket, tűzoltókat biztosítson a helyszínen?
– Igen. Fontos feladat, hogy az illetékesekkel közösen mihamarabb kialakítsuk a szabályozás kereteit.

Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályának munkatársa

Az UEFA zéró toleranciával kezeli a pirotechnikai eszközök használatát nemzetközi mérkőzéseken. A hazai futballmeccseken érvényes szabályokat a Sporttörvény tartalmazza, ennél az MLSZ pedig nem lép fel szigorúbban. Megértjük, hogy a drukkerek ragaszkodnak a látványos szurkoláshoz, és nagyon örülünk annak, hogy a Fradi–Újpestre igazi futballhangulatot varázsoltak. Meg kell azonban érteniük, hogy a pirotechnikai eszközök kapcsán nem feltétlenül a közvetlen sérülésektől, károkozástól tartunk legjobban. Ha valóban telt házas meccseket akarunk, akkor számítanunk kell a gyermekes családok jelenlétére, illetve az olyanokéra, akik nem ismerik a pirotechnikai eszközöket. Őket megijeszthetik a fény- és hanghatások, azzal pedig mindenki tisztában van, hogy egy tömött lelátón mire lenne képes a tömegen eluralkodó pánik. Az MLSZ igyekszik mindenki érdekeit szem előtt tartani, de számunkra a futballmeccsre járók biztonsága a legfontosabb.

Reklámok