Vezérigazgatónk örül a pozitív jeleknek, de realista.

Sűrű hónapokon van túl klubunk: bejutottunk a Ligakupa döntőjébe, elbúcsúztattuk az Albert Stadiont, és lejátszottuk első mérkőzésünket a Puskás Stadionban. Orosz Pállal, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával mindezek mellett a csapat szerepléséről, eredményeiről, valamint céljairól is beszélgettünk.

– A Ligakupa döntő kapcsán sok szurkolónkban felmerült: hogyan lehet az, hogy pályaválasztóként Székesfehérváron kell játszanunk?

– Attól, mert mi vagyunk a pályaválasztók, még nem jelenti azt, hogy a mi pályánkon lesz a döntő – fogalmazott Orosz Pál. – Jelenlegi otthonunk a Puskás Stadion, ezt a finálé helyszínéül nem fogadta el a Videoton. A fehérváriak által javasolt Sóstói Stadionba mi nem mentünk bele, így maradt a sorsolás, ami a Videotonnak kedvezett. Ha valakinek efelől fenntartása lenne: ott ültem a sorsolástól tizenöt centiméterre, a szemem előtt tették be a két helyszín nevét az azonos színű golyókba. Ez most így alakult.

– 2005 óta nem szerepeltünk egy hazai kupasorozat döntőjében sem…

– Éppen ezért nagy dolognak tartom, hogy most bejutottunk a Ligakupa fináléjába. Meg akarjuk nyerni a kupát!

– A csapat tavaszi szerepelését eddig hogyan értékeli?

– Eddig közel tökéletesre. Sokan elkeseredtek, amikor a Haladás otthonában döntetlent értünk el. Azon a talajon nem lehetett normálisan játszani, a mi játékunknak legalábbis nem kedvezett. Ők is kihagyták a helyzeteiket, mi is kihagytuk, reális volt az iksz. Jelenleg a Videotonnal azonos pontszámmal állunk, csak a kevesebb győzelmünk miatt szorulunk le a dobogóról. Amikor Ricardo Moniz idejött hozzánk, akkor azt mondtuk neki, hogy az első ötben szeretnénk látni a csapatot. Persze, evés közben jön meg az étvágy, szeretnénk, ha dobogón zárnánk.

– Az eredményességen kívül mi az, ami tetszik a jelenlegi csapatban?

– Nagyon tetszik az a játékfelfogás, amit a pályán látunk. Egy Fradinak mindig, mindenhol úgy kell pályára lépnie, hogy a mérkőzés esélyese. Ez most már így van. Aminek külön örülök, hogy ezt a mentalitást a külföldi játékosaink is átvették.

– Van olyan játékos, akinek különösen tetszett a teljesítménye?

– Örülök, hogy Böde Dani személyében újra pályára lépett és fontos gólt lőtt szerzett egy Fradi-játékos a nemzeti tizenegyben, de egyébként nem szeretnék senki kiemelni, mert az egész csapat fejlődött, nagyon egységesek vagyunk. Jó a szakmai stáb, minden adott, hogy a dobogón zárjuk ebben a szezonban. Ha netán lecsúsznánk róla, akkor sincs tragédia. Jövőre meg kell nyerni a bajnokságot. A Fradinak vissza kell kerülnie oda, ahová tartozik, ahová várják. Ehhez pénz kell. Az világos, hogy a jelenlegi költségvetésből nem lesz egy Manchester United-szintű csapatunk. Hogy mást ne mondjak: Van Persie alapfizetése háromszorosa a mi teljes költségvetésünknek. Próbálunk előrelépni, de ebben a gazdasági helyzetben semmi nem egyszerű. Ezért örülök a Kolozsvárral kötött együttműködésnek. Valamint annak, ami körvonalazódik közöttünk a Raja Casablanca, és a Lazio csapataival.

– A változás időszakát éljük, épül az új stadionunk. Ezt hogyan éled meg?

– A változást mindig az előnyünkre kell fordítanunk. Jelenleg a Puskás Stadion az otthonunk, de az mindenki számára világos, hogy a Puskás soha nem lesz az a számunkra, mint az Albert Stadion volt. Nagyon modern, biztonságos stadionunk lesz, amely óriási büszkeséggel tölt el minket.

– A munkád, beosztásod révén egyfajta utazó „nagykövete” is vagy a klubunknak. Milyen visszajelzések jutnak el hozzád a többi európai csapattól a Fradival kapcsolatban?

– Jelenleg nem feltétlenül tartozunk a futballnagyhatalmak közé. Pontosan ezért kell megmutatni magunkat. Bárkinek, akivel találkozom, elmondom, hogy jelenleg fejlődésben vagyunk, stadiont építünk, mik a céljaink, mit szeretnénk elérni. A Fradi neve nagyon jól cseng, óriási előnyt jelent a klub múltja, az 1965-ös VVK-győzelem, amikor szakmailag még egy szinten voltunk a legnagyobbakkal. Azóta óriási változáson ment keresztül a futball, olyan tőkét invesztáltak bele nyugaton, amivel jelenleg nem tudunk versenyezni. Ahhoz, hogy a Fradi egy kategóriát tudjon ugrani, ahhoz rengeteg pénz szükséges. Ezt próbáljuk meg előteremteni.

– Mit lehet tudni az elkövetkezendő feladataidról?

– A jövő héten megyek az Európai Klubok Szövetségének (ECA) marketing ülésére. Itt olyan, máshol már sikeresen megvalósított marketing tervekről lesz szó, amit például majd Magyarországon, a Fradinál is alkalmazni lehet. De már minket is felhoznak pozitív példaként. Két hete Szófiában az Európai Klubok Szövetségének keleti régiója ült össze, ott felkértek, hogy meséljek a Fradi Whiskey-ről, hogy hogyan lehet egy csapathoz egy márkát társítani. Az ilyen apró dolgok is roppant fontosak. Mint ahogy az is, hogy az ECA egy hamarosan elkészülő szakkönyvbe is felkért minket, hogy egy fejezetben jelenjünk meg, mint Ferencváros. Tehát építkezünk, de ehhez idő kell, energia, elhivatottság és pénz, pénz, pénz.

forrás: fradi.hu

Reklámok