Így kell kiverekedni az EL indulást.

KÉT NEMZETKÖZI KUPAHELY SORSA ELDŐLNI LÁTSZIK

A Győri ETO és a Videoton egymás ellen lejátszott két meccsével – az NB I-ben 1–1-es döntetlen született, a Magyar Kupában idegenben 2–0-ra a Győr nyert – több minden eldőlni látszik. Az ETO tíz pont előnnyel vezeti a tabellát az MTK előtt, amelynél a kitűzött célok között nem is szerepel a bajnoki cím, míg az elsőségben titkon valószínűleg még mindig bízó Videotonnal szemben 12 pontos az előny úgy, hogy Pintér Attila együttesének még van egy elmaradt meccse is. Győrben tehát lassan készülődhetnek a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőkre. (Többször felvetődő kérdés, ezért nem árt leszögezni: az ETO indulhat a nemzetközi porondon, mert letöltötte korábbi eltiltását)

A címvédő, a bajnokságban jelenleg csak 5. Debrecennél pedig az Európa-liga-kvalifikácóra. A Loki ugyanis 3–0-ra nyert a Magyar Kupa elődöntőjében a Vasas otthonában, míg a másik ágon a Győr a Videoton vendégeként győzött 2–0-ra. Ha pedig nem áll feje tetejére a világ, és a visszavágókat követően összejön az első meccsek után valószínűsíthető Debreceni VSC–Győri ETO kupadöntő, miközben a Győr begyűjti a bajnoki címet, akkor a Loki a Magyar Kupában, a döntő kimenetelétől függetlenül megszerzi a három Európa-liga-indulási jog egyikét. És, akkor lássuk, kik és milyen eséllyel futnak versenyt a további két kiadó helyért, vagyis a dobogó 2. és 3. fokáért.
Hirdetés

AZ MTK-T MÁR NEM LEHET ELINTÉZNI EGY KÉZLEGYINTÉSSEL

A tavaly nyári visszajutása után az NB I-ben ebben a szezonban továbbra is újoncnak számító MTK-ra sokan sokáig legyintettek a dobogós helyek elosztása kapcsán, de Garami József tanítványai épp elégszer bizonyították már az idényben, hogy nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni őket. Már csak azért sem, mert az említett versenyben jelen pillanatban a kék-fehérek állnak a legjobban, hiszen a Videotont két ponttal, a Ferencvárost hárommal előzik meg, ráadásul eggyel kevesebb meccset játszottak, mint a riválisok.

Az MTK három nyertes mérkőzés után múlt héten váratlanul kikapott otthon a Haladástól, de ha ma a Siófok elleni idegenbeli meccsen sikerül visszatalálnia a győzelem útjára, akkor két héten belül talán be is biztosíthatja dobogós helyét egy bravúros négyes győzelmi szériával. Az igazán erőltetett menet a jövő héten, a DVTK ellen veszi kezdetét a Hidegkuti Nándor Stadionban, majd három nap múlva Újpesten, a 20. fordulóból elmaradt meccsen folytatódik, május 3-án pedig a Videoton ellen zárul Székesfehérváron. A felsorolt találkozók alapvetően meghatározzák, hányadik helyen zárják a szezont kék-fehérek. Igaz, az idény befejezése sem lesz egyszerű számukra (sőt!), ugyanis a Paks (otthon), Ferencváros (idegenben), Győr (idegenben), Debrecen (otthon) szériával zárnak.

FRADI, FRADI, MTK, GYŐR, LOKI – EZ VÁR A VIDEOTONRA

Valószínűleg kevés szurkoló van az országban, aki nagy pénzben fogadni merne arra, hogy a jelenleg harmadik helyen álló, az egyik legerősebb játékosállománnyal rendelkező Videoton nem harcolja ki a nemzetközi kupaindulást. Ugyanakkor emiatt a fehérváriakon sokkal nagyobb a nyomás, mint például az MTK fiataljain, akiktől nem elvárás a dobogós helyezés.

A legutóbbi három bajnokijából csak egyet megnyerő, de továbbra is nagyon támadó szellemben futballozó Videotonra sem vár könnyű sorozat. A Paks elleni holnapi hazai bajnoki még a kötelező győzelem kategóriájába sorolható, majd következik a Ferencváros (Ligakupa-döntő, otthon), Ferencváros (bajnoki, idegenben), MTK (bajnoki, otthon), Győri ETO (Magyar Kupa-elődöntő, idegenben), Debrecen (bajnoki, idegenben) sorozat. Ha a felsoroltak közül a két hazai, és legalább az egyik idegenbeli bajnokiját megnyeri a csapat, akkor várhatóan meglesz a dobogó. A bajnoki hajrá ugyanis már könnyebb lesz a fehérváriaknak – Kaposvár (otthon), KTE (idegenben), Pécs (otthon).

A FERENCVÁROS RÁZÓS TÚRÁK ELÉ NÉZ

A jelenleg a Videotontól egy ponttal elmaradó Ferencváros kedden nagy ziccert hagyott ki, hiszen a Honvéd legyőzésével megelőzte volna a fehérváriakat. De nem hogy a győzelem, még a pontszerzés sem jött össze, így a zöld-fehéreknek mindkét soron következő meccsüket meg kell nyerniük ahhoz – DVTK (idegenben), Videoton (otthon) –, hogy a riválisok eredményétől függetlenül dobogós helyen forduljanak az utolsó öt fordulóra.
Ön szerint a Győr mellett a felsoroltak közül mely csapatok végeznek dobogón az NB I-ben?
MTK, Videoton MTK, FTC FTC, Videoton A felsoroltakon kívül más csapat is befuthat
Eredmények állása

A Ferencváros a közvetlen riválisok közül a Videoton mellett az MTK-t is fogadja a Puskás Ferenc Stadionban, viszont Diósgyőrön kívül utazik még Paksra, Győrbe és Debrecenbe. Böde Dánielék a szezont a Kaposvár elleni hazai meccsel zárják. A Ferencváros dobogós helyét alapvetően az dönti majd el, hogy a felsorolt idegenbeli találkozókból hányat nyer meg a csapat, illetve hogy az MTK, Videoton párosból otthon legalább az egyiket legyőzi-e.

Ricardo Moniz vezetőedző a Honvéd elleni vereség után azt mondta, lehet, hogy sokan túlértékelték csapatát, amely számára a soron következő találkozók lesznek az igazi értékmérők, vagyis a DVTK és a Videoton elleni csata után eldőlhet, érdemes-e még egyáltalán dobogóról beszélni a IX. kerületi együttesnél.

BEFUTHAT-E EGY NEVETŐ NEGYEDIK?

A jelenlegi állás alapján az MTK, Videoton, Ferencváros hármas harcol a legjobb esélyekkel a dobogós helyekért, de azért a DVSC, Honvéd kettőst sem lehet leírni, hiszen előbbi három, utóbbi négy pontra van elmaradva a jelenleg harmadik fehérváriaktól.

A debreceniek sorsolása nem rossz, hiszen a Győrrel már nem játszanak, a Fradit és a Videotont fogadják, ahogy a Siófokot is. Igaz, a Haladás, a Diósgyőr és az MTK elleni túra nem lesz sétagalopp. Ráadásul Debrecenben a fontossági sorrendben a Magyar Kupa már lehet, hogy megelőzi a bajnokságot.

A Honvéd a dobogóért folytatott harcban közvetlen riválisnak számító csapattal már nem találkozik. Ez viszont nem feltétlenül jó a kispestieknek, hiszen azt jelenti, hogy legfőbb ellenfeleiktől már nem tudnak pontokat csenni, csak akkor csökkenthetik hátrányukat, ha az ellenlábasok pontokat hullajtanak, vagyis a kispestiek sorsa nem a saját kezükben van. Továbbá a Kecskemét (otthon), Pécs (idegenben), Pápa (otthon), Újpest (idegenben), Győr (otthon), Eger (otthon), Haladás (idegenben) ellenfél sorból még több együttes is szerezhet pontot, pontokat a Honvéd ellen.

forrás: nso.hu

Reklámok