Az eddigi legjobb meccsét a Videoton ellen játszó középpályás magabiztosan nyilatkozott, beszélt arról is, hogy érzi magát nálunk és hogy miért nem volt a nyakában az aranyérme. Bognár most is mindenkinél okosabb.

Andrisnak köszönjük az interjú beküldését.

Stanley Aborah eddigi pályafutása egyik legnagyobb sikereként tekint a Ferencváros Ligakupa-győzelmére, s már a bajnoki ezüstérmet sem tartja elérhetetlennek, ám ehhez néhány akadályt sikerrel kell venniük, elsőként vasárnap a Videoton elleni rangadót. Szerdán 5–1-re legyőzték a fehérváriakat, miért ne sikerülhetne még egyszer – teszi fel a kérdést.

Az arany után az ezüst lett a cél

A Ligakupa-győzelemhez két góllal hozzájáruló szélsőt elvarázsolta a magyar főváros szépsége és az FTC
Salgótarjánban minden év januárjában megrendezik a Gabora-gálát – Székesfehérvár szerdán Aborah-gálát láthatott. Az immár Ligakupa-első Ferencváros Ghánában született, Belgiumban felnőtt szélsője két góllal vette ki részét a Videoton elleni 5–1-es győzelemből. Beszélgetés Stanley Aborah-val a féltve őrzött éremről, az Inzaghi-gólról és Budapest varázsáról.
Amíg társai az aranyéremmel pózoltak a lefújást követően, az ön nyakában nem lógott semmi.
Lemaradt a díjkiosztóról?

Ki nem hagytam volna! – vágta rá Stanley Aborah. – Természetesen én is megkaptam a kollekció egy darabját, de biztos, ami biztos, a táskám mélyére rejtettem. Eddigi pályafutásom egyik legnagyobb sikerét értem el, még véletlenül sem akartam megkockáztatni, hogy az ünneplés közepette elkeveredjen a medália.

A győzelemhez két góllal járult hozzá. Megállapíthatjuk, hogy amióta a Ferencváros kötelékébe tartozik, nem futballozott ilyen jól?

Ez így van. Habár nagy rizikót nem vállalok ezzel a kijelentéssel, hiszen még csak két hónapja vagyok itt… Amikor Magyarországra kerültem, nem voltam megfelelő állapotban, szükségem volt némi időre, amíg erőnlétileg összekapom magam. Hétről hétre javult a kondim, ezáltal pedig a teljesítményem is, de hogy őszinte legyek, még mindig van hova fejlődnöm.
Ha valaki a kezdés előtt azt mondja önnek, hogy öt egyre legyőzik a Videotont, pszichiáterhez küldi az illetőt?
Benne volt a pakliban, hogy ekkora különbséggel nyerünk.

Most viccel?

Nem! Ricardo Moniz mindenre felkészített minket. Kiváló csapattal találkoztunk, de tudtuk, hogy vannak sebezhető pontjai. Nem csak megtaláltuk, ki is használtuk őket. És jelen esetben az sem mellékes, hogy mérkőzésről mérkőzésre rengeteg helyzetet alakítunk ki.
Más lapra tartozik, hogy olykor „elfelejtünk” gólt lőni. Székesfehérváron nem volt gond ezzel, ráadásul rendre a legfontosabb pillanatokban találtunk ellenfelünk kapujába. Mi szereztük az első gólt, aztán a Videoton egyenlítésére is hamar feleltünk, majd még a szünet előtt növeltük az előnyünket. A második félidei két góllal pedig lezártuk a mérkőzést.
Ez így elmondva simának tűnik… Holott nem volt az. Említettem már, remek együttessel csaptunk össze. A végeredmény azonban arról tanúskodik, hogy sokkal jobbak voltunk.


A finálét megelőző két bajnokin összesen egy pontot gyűjtöttek. Nem tartott attól, hogy hullámvölgybe kerültek?

Már csak azért sem, mert játékban sem a Honvéd, sem a Diósgyőr nem múlt felül minket. Kispesten úgy szenvedtünk vereséget, hogy a házigazdának legfeljebb két helyzete volt, arról nem szólva, hogy a gólját – szerintem – szabálytalanság előzte meg.
Miskolcon is nyerhettünk volna, ha kettő egyes vezetésünknél jobban koncentrálunk. A Ligakupa-döntőben történtek szerencsére azt bizonyították, hogy gyorsan tanultunk a hibáinkból.


Ha jól sejtem, az első gólját könnyebben feleleveníti, mint a másodikat.

Azért a másodikat sem kell újranéznem, hogy elmeséljem… Az elsőnél Józsi György mesterien ívelt középre, mellel átvettem a labdát, majd egy pattanás után ballal előttem – Mladen Bozsovics ugyan hozzáért, nem volt esélye hárítani. A másodiknál Böde Dániel úgy birkózta ki a helyzetet, ahogyan csak ő tudja, és bár a lövését követően a kapusról kipattanó labdát előbb én is belepüföltem Bozsovicsba, igyekeztem úgy helyezkedni, hogy valahogy besodorjam a hálóba. Azt hiszem, végül a jobb lábamról „vágódott” be. Tipikus Pippo Inzaghi-gól volt – csak előtte nem álltam lesen…

Arról értesült, hogy a fehérvári diadalt megelőzően a Ferencváros kilenc éve nem nyert semmit?

A mérkőzés előtt ugyanúgy téma volt ez köztünk, mint az ünnepi pillanatokban. Nem tudok mást mondani, csak azt, örülök, hogy ennek a rég várt sikernek részese lehettem.

Követhetik újabbak?

Reményeink szerint igen. Ha napról napra nem is, hónapról hónapra erősebbek vagyunk.
Mivel egypontnyira vagyunk a dobogótól, mi más lenne a célunk, mint hogy letaszítsuk az MTK-t vagy a Videotont.

A piros-kékeket be is érhetik vasárnap.

Hogy újfent legyőzzük őket, a szerdai találkozót mihamarabb el kell felejtenünk. Nehéz, sőt a tavaszi szezon egyik legnehezebb mérkőzése vár ránk, a fehérváriakat bizonyára a revánsvágy is hajtja. Ettől függetlenül nem tartom kizárhatónak, hogy képesek leszünk még egyszer úgy futballozni, ahogy a Sóstói Stadionban.

Öt egyre aligha nyernek.

Miért ne? Igaz, én az egy nullát is aláírom most.

Ghánában született, Belgiumban nőtt fel, később játszott Hollandiában, Angliában, Szlovákiában és Szlovéniában is. A kérdés már csak az, hogyan érzi magát Magyarországon?

Jól. Csodálatos város fantasztikus klubjába igazoltam. Budapest Antwerpent juttatja eszembe, amennyire szép, annyira gazdag a kultúrája. Amikor időm engedi, járom a várost, legutóbb a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot néztem meg.

Megismerik már az utcán?
Egyszer-kétszer megszólítottak már a boltban, hogy én vagyok-e a Fradi középpályása, de lépten-nyomon nem állítanak meg. De néhány gól, és talán változik a helyzet…

RICARDO MONIZ EMLÉKEZETES MECCSEI

Ricardo Moniz nyolc hónappal ezelőtt, 2012. augusztus 25-én a Bp. Honvéd elleni (0–2) bajnokin mutatkozott be a Ferencváros vezetőedzőjeként.
A holland szakember a szerdai Ligakupa-győzelem mellett a bajnokságban 56.6%-os teljesítményt produkál a zöld-fehérekkel. Íme, három emlékezetes győzelem.

2012. december 2.
Ferencváros–Pécsi MFC 3–2
A hazaiak évek óta nem fordítottak kétgólos hátrányból!
A pécsiek a 48. percben már 2–0-ra vezettek az Albert-stadionban, sőt előnyüket a 70. percig őrizték, aztán Milan Perics közeli lövésével, illetve Böde Dániel két fejes góljával a Fradi fordított. A győztes gólt a Paksról szerződtetett csatár a 94. percben szerezte.

2013. március 3.
Lombard Pápa–Ferencváros 0–3
A zöld-fehérek 2010 novembere óta nem nyertek idegenben legalább három góllal bajnokit.
A majd két és fél évvel korábbi 5–0-s győzelem szintén Pápán született. Az első tavaszi fordulót könnyedén nyerte meg Ricardo Moniz együttese, a télen szerződtetett Stanley Aborah megszerezte első ferencvárosi gólját.

2013. március 10.
Ferencváros–Újpest 2–1
Első derbijét győzelemmel zárta a holland edző, miután csapata 17 ezer szurkoló előtt Somália és Vladan Csukics góljával legyőzte ősi ellenfelét, amelyben csak Kabát Péter volt eredményes. A PMFC elleni mérkőzéshez hasonlóan az utolsó pillanatig ezúttal is döntetlenre állt a találkozó, Vladan Csukics a 93. percben lőtt győzelmet jelentő gólt.

Elrontott átszervezés

Miként kaphatott a Videoton szerdán öt gólt hazai pályán a Ferencvárostól a Ligakupa döntőjében?
Ez az a kérdés, amely sokakat foglalkoztat az 5–1-es zöld-fehér sikert hozó finálé után. A fehérváriak vezetőedzője, José Gomes a találkozó után nem hárította a felelősséget senkire, magára vállalta a kudarcot. Bővebben nem kívánta részletezni, mi az, amit elrontott, de néhány hiba azért a lelátóról is jól látszott.

Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy Paulo Viníciusnak egy sorral a védők elé tolása nem volt jó ötlet. A 23 éves brazil nem tudta megfelelően ellátni a feladatát, és mint Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője utólag elismerte, ezt csapata ki is használta. A védelem előtt egyedül igencsak idegenül mozgott a légiós. „Paulo Vinícius alkalmatlan erre a posztra – mondta Bognár György, állandó szakértőnk. – Technikailag nem elég képzett ahhoz, hogy a hátvédek előtt futballozzon. Ő igazi bekk, gyors, agresszív. De arra alkalmatlan, hogy mozgassa a csapatot, hogy a labdaszerzés utáni megindulások tőle függjenek. Az rendben van, hogy szerel, de nincs folytatása a játékának. Ha egy csapat a középpályán labdát szerez, nagy a sansz arra, hogy létszámfölényes helyzetet alakítson ki támadásban, de ehhez gyorsan meg kell indulni. A helyzetet azért sem értem, mert Vítor Gomes, Nikola Mitrovics, vagy éppen a csapatból szerdán kihagyott Tóth Balázs is tökéletesen meg tudta volna oldani ezt a feladatot.” José Gomes egészen más Videotont alakít ki, mint amilyet elődje, Paulo Sousa. Az új edző sokkal támadóbb felfogásban küldi pályára az együttest. A kezdőcsapatban drámai változásokat nem hajtott végre, de a szünetben igazolt Vítor Gomes, Arturo Álvarez és Juhász Roland élvezi a bizalmát. A hetvenhatszoros magyar válogatott védő természetesen helyet követelt magának a csapatban, ám ezzel meg is bomlott az ősszel csaknem hibátlanul működő, Álvaro Brachi, Paulo Vinícius, Marco Caneira és Stopira alkotta védőnégyes. „Az ilyen összeszokott csapatrészt nem logikus megbontani, de Juhász Rolandnak helye van a Videotonban, mert egyik légiósnál sem rosszabb, bármelyikkel felveszi a versenyt – jelentette ki Bognár György. – Az, hogy helyet keresett neki a csapatban José Gomes, nem baj, arról meg már beszéltem, hogy az a baj, ha valakit nem akar kihagyni, és rossz helyre teszi. A legfontosabb viszont talán az, hogy a Videoton alaptaktikája teljesen megváltozott ahhoz képest, mint amilyen Paulo Sousa idejében volt. Sokkal nyíltabb lett a csapat játéka, az új vezetőedző feljebb tolta a hátvédeket, ezért könnyebben sérülhet az együttes védekező játéka.
Ebből a szempontból az lényegében mindegy is, hogy kik szerepelnek védőként, a taktikaváltás hozhat ilyen eredményeket is, mint a szerdai volt.”


Hatéves mélyponton

Az elmúlt években a Videotont nemhogy hazai pályán, idegenben sem érte akkora csapás, mint szerdán a Ferencváros ellen. Legutóbb csaknem hat éve, 2007. augusztus 5-én kapott öt gólt, akkor a Bozsik-stadionban a Honvéd nyert 5–1-re a fehérváriak ellen. Ebben az esztendőben született a legutóbbi négygólos hazai vereség is, április 6-án a DVSC nyert 4–0-ra a Sóstói Stadionban. Egyben a Fradi visszavágott a 2011-es 5:0-ás vereségért.

A játékosok kapják a pénzt

A Ligakupa-győzelem tizenkétmillió forint bevételt jelent a Ferencvárosnak, mivel az MLSZ ekkora összeggel jutalmazza a sorozat győztesét.
Egyelőre bizonytalan, a szövetség mikor utalja a pénzt, az azonban készpénznek vehető, hogy a jutalomdíjat a Ferencváros vezetői a játékosok között osztják szét, s nem a korábban az MLSZ fegyelmi bizottsága által kirótt milliós büntetések törlesztésére fordítják. A szerdai Ligakupa-döntőben a zöld-fehérek magabiztosan győztek (5–1) a Videoton ellen, s mivel vasárnap a Puskás Ferenc Stadionban a két együttes ismét egymás ellen lép pályára, az általában hatezer szurkoló előtt futballozó fővárosiak nézőszáma valószínűleg megkétszereződik.

forrás: Nemzeti Sport nyomán

Reklámok