Hiába lövünk többet kapura, ha nem vagyunk hatékonyak.

A Ferencváros játékában, ahogy azt korábbi elemzésünkben már kimutattuk, több olyan elem is van – kezdve a gólt érő, szélen vezetett akcióktól egészen odáig, hogy a legtöbb gólt szögletből a zöld-fehérek kapják –, amely a legkülönbözőbb statisztikai mutatók segítségével mérhető, elemezhető.

Egy dolgot azonban kevésbé adnak vissza a puszta számok: a kihagyott helyzetek „nagyságát”, azt, hogy a kapus által kivédett vagy éppen mellélőtt lehetőségek közül hány tartozik az „amit még nagyanyám is bever két cekkerrel a kezében” kategóriájába (hogy egy klasszikus, „eurosportos” közvetítésben elhangzott kommentárt idézzünk).

A Videoton elleni meccsen a Ferencváros ugyanannyiszor, 12-szer lőtt kapura, mint a fehérváriak, és a kaput eltaláló lövések számában 3–2-re még alul is maradt a zöld-fehér csapat. Igen ám, de a Fradinak két olyan kimaradt ziccere is volt a meccsen, amit egy dobogóra pályázó csapat egyszerűen nem engedhet meg magának: Stanley Aborah öt méterről tisztán fejelhetett, de nem talált kaput, ahogy a bal oldali beadás után hat méterről a labdát a lelátóra bombázó Böde Dániel sem.


FERENCVÁROS–VIDEOTON – A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

Gólok 0 – 1
Labdabirtoklás (%) 52.3 – 47.7
Labdabirtoklás (perc) 23:58 – 21:52
Lövés 12 – 12
Kaput eltaláló lövés 2 – 3
Szöglet 7 – 4
Szabálytalanság 14 – 17
Les 2 – 2
Sárga lap 1 – 4
Piros lap 1 – 0
Pontos passz 328 – 270
Pontos passz (%) 78 – 74
Nyert párharc 116 – 123
Nyert párharc (%) 49 – 51

A Ferencváros nyolc idei bajnokijából négyet nem tudott megnyerni, az utóbbi öt találkozóból csak egyszer ünnepelhetett győzelmet két vereség és két döntetlen mellett. Azokon a meccseken nem tudott eddig nyerni a Fradi, amelyeken az NB I-ben 14 gólnál járó Böde Dániel nem szerzett gólt. Hiába volt már az idén hét különböző gólszerzője a csapatnak, a pontokban megmutatkozó eredményesség nem múlhat ennyire egy emberen.

Hiába szerezte a Győrrel holtversenyben a második legtöbb, 15 gólt tavasszal az eddigi nyolc meccsén a Fradi (a Videoton vezeti ezt a listát 20 góllal), ha a jelenlegi tabella első tíz helyezettje közé tartozó ellenfelekkel szemben – Haladás, Újpest, Honvéd, Videoton – összesen csak kétszer volt eredményes, hiába szerzett öt gólt a Videoton ellen a Ligakupában, ha bajnokin egyre sem volt képes, és hiába áll a tavaszi tabellán (18–25. forduló) 3. helyen, ha összességében már csak a hatodik.

Végül, de nem utolsósorban hiába verte meg labdabirtoklásban az idei összes ellenfelét a zöld-fehér alakulat, tegnap még a Videotont is (pedig a fehérváriak korábban csak a Győrrel maradtak alul ebben a mutatóban), ha ez a fölény nem eredményez megfelelő számú találatot is.

Vagyis ha a Ferencváros versenyben akar maradni a dobogóért, feltétlenül javítania kell helyzetkihasználásán, illetve a felsőházi csapatokkal szembeni eredményességén.

A VÉDŐK MÖGÉ BEPASSZOLT LABDÁK NEM FÉRNEK BELE

A Ferencváros a Kecskeméttel és a Debrecennel holtversenyben tavasszal a negyedik legkevesebb gól kapta az NB I-ben (hetet, a Haladás hatot, az MTK ötöt, a Videoton hármat). Alapvetően tehát nem működik rosszul a Muhamed Besic dirigálta hátsó alakzat, viszont vannak olyan játékhelyzetek, amelyekből rendre gólt kap a csapat.

Moniznak igaza van, még nem tartozik az élmezőnyhöz a Fradi, nem is lesz dobogós. Játékosállománya alapján dobogót érdemelne a Fradi, de túl nagy a hátránya, nem végez az első háromban. A Fradi a legjobb három csapat között van, és meg is szerzi legalább a 3. helyet.

A leginkább szélről sebezhető a Ferencváros, amely tavasszal kapott hét góljából kettőt a bal, hármat pedig a jobb oldalról, illetve a két szélen futó akcióból kiindulva kapott. Tegnap Torghelle Sándor is a jobb szélről talált be. Pedig Ricardo Moniz már nem a bal oldali védőként tavasszal eddig kezdő Sváb Dánielt, hanem Philipp Böniget játszatta ezen az oldalon.

Tegyük gyorsan hozzá, a gól ezúttal talán legkevésbé a német védő „érdeme” volt, de ő is légüres térben mozgott a találat előtt, amelynél először a Kovács Istvánra túl korán kitámadó és párharcot veszítő Besic, majd a Torghellét felvenni képtelen Gyömbér Gábor hibázott.
video640
A szélső védők mögé bepasszolt labdák, mélységi indítások elleni védekezés terén tehát még tud fejlődni a csapat, ez szintén döntő jelentőséggel bírhat a Európa-liga szereplésért vívott harcban.

NEM CSAK SAJÁT KEZÉBEN VAN A FRADI SORSA

A Ferencvárosnak már többször is megvolt az esélye rá, hogy fellépjen a dobogóra, de ezeket elszalasztotta, így a DVSC-Teva és a Honvéd a hétvégén pontszámban utolérte, sőt több győzelmének köszönhetően meg is előzte Józsi Györgyéket.

Innentől pedig már nem csak saját kezükben van a sorsuk, és a két említett rivális mellett a pontszámban legközelebb álló MTK eredményein is múlhat a dobogós helyezésük. Az öt ponttal előttük lévő, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszó kék-fehérekkel és a Lokival még játszanak, viszont a Honvéddal már nem – oda-vissza kikaptak a kispestiektől –, ami szintén nem kedvező a ferencvárosiak számára.

A Fradi utazik még Paksra, Győrbe és Debrecenbe, fogadja az MTK-t és a Kaposvárt.

Az MTK-ra egy hasonlóan nehéz Újpest (holnap, idegenben, a 20. forduló elmaradt meccsén), Videoton (idegenben), Paks (otthon), Ferencváros (idegenben), Győr (idegenben) sorozat vár.

A debreceniek a Győrrel már nem játszanak, a Fradit és a Videotont fogadják, a Haladás, a Diósgyőr és az MTK elleni túra viszont nem lesz sétagalopp. Viszont Debrecenben a fontossági sorrendben a Magyar Kupa valószínűleg megelőzi a bajnokságot, hiszen a hajdúságiak számára a kupában könnyebbnek tűnik az El-szereplés kiharcolása (ha összejön az elődöntők első meccsei után valószínűsíthető ETO–DVSC döntő, és a Győr bajnok lesz, akkor a Loki biztosan indul az El-ben).

Az öt meccse veretlen, legutóbbi négy találkozójából hármat megnyerő Honvéd a dobogóért folytatott harcban közvetlen riválisnak számító csapattal már nem találkozik. Ez viszont nem feltétlenül jó a kispestieknek, hiszen azt jelenti, hogy legfőbb ellenlábasaikkal szemben már nem tudnak pontot gyűjteni. Ugyanakkor a Pápa (otthon), Újpest (idegenben), Győr (otthon), Eger (otthon), Haladás (idegenben) ellenfél sorból még több együttes is szerezhet pontot, pontokat a kispestiek ellen, bár ezzel együtt is az ő sorsolásuk tűnik a legjobbnak.

forrás: nso.hu

Reklámok