Philipp válaszolt a Fradi.hu kérdéseire.

– Kezdjük a nemzetközi futballal. Meglepett, hogy hazád két csapata, a Bayern München és a Borussia Dortmund jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe?

– Attól függ, honnan nézzük – kezdte Bönig a fradi.hu-nak. – A történelemben először fordul elő, hogy két német együttes játssza a BL fináléját. Ez a két csapat azonban a Bundesliga legjobbja, és úgy vélem, mindketten megérdemelték, hogy eljutottak idáig. Azért szurkolok, hogy a végén a Bayern örülhessen, főként azok után, ahogyan tavaly a Chelsea-vel szemben hazai pályán elbuktak.

– Korábban éveken keresztül segítetted a Bayern korosztályos együtteseit, és a klub második csapatában is szerepelhettél. A történelmi sikerre készülő gárdában van olyan játékos, akivel együtt játszottál?

– Igen, Philipp Lahmot és Bastian Schweinsteigert közelről is ismerem, hiszen korábban edzettem velük a Bayernnél. Kiváló játékosok, akik képesek győzelemre vezetni a bajorokat, igaz, rendkívül nehéz dolguk lesz, hiszen idén a Dortmund is pazar formát mutat.

– Térjünk át a hazai bajnokságra. Éppen fél éve, hogy csapatunk tagja vagy. Mire számítottál, amikor idejöttél, és mit kaptál eddig a Fraditól?

– Először is, nagyon fontos volt számomra, hogy segíteni tudjam az együttest, és a Németországban megszerzett több éves tapasztalatomból profitálni tudjon a Fradi. Természetesen tisztában voltam a klub régre visszanyúló történelmével, valamint a hatalmas szurkolótáborral, amely mögötte áll. Rögtön az első mérkőzésemen megtapasztalhattam az itteni fanatikus szurkolást. A DVSC ellen kiváló hangulat volt az Albert Stadionban, remek visszagondolni rá, főként persze azért, mert az utolsó percben sikerült kiharcolnunk a győzelmet. Bár nem vagyok még itt régóta, máris számos felejthetetlen emlékkel gazdagodtam. Az egyik az Albert Flórián életéről szóló kiállítás, ahol láthattuk, hogy egy Fradi-játékos mi mindent elérhet: Aranylabda, trófeák, számos világklasszis csapatnak lőtt gól. Ez sokat jelentett a számomra, csakúgy mint az, hogy hosszú idő után nemrég kupát nyertünk az egyesületnek. A Videoton elleni Ligakupa-siker azért is fontos, hogy jelezzük: vissza akarjuk juttatni a Fradit az európai körfogásba.

– Az elmúlt mérkőzéseken ismét te lettél a kezdőcsapat balhátvédje. Úgy tűnik, nagy a verseny közted és Sváb Dániel között.

– Igen, valóban így van, de ez egy teljesen pozitív rivalizálás. Nemrég volt egy komolyabb sérülésem, ami miatt kikerültem a kezdőből, és keményen kell harcolnom azért, hogy ismét rendszeresen ott legyek. Amellett, hogy mindketten mindent megteszünk a csapatba kerülésért, folyamatosan segítjük és támogatjuk egymást. Az edzéseken együtt végezzük a speciális gyakorlatokat, amikor ő kezd a meccseken, szurkolok neki, hogy a lehető legjobb legyen, és így van ez fordítva is. De nem egy személy számít, hanem az egész együttes, és az, hogy minden poszton két jó képességű futballista legyen, így tudunk minél jobban fejlődni.
A BL döntő mellett a csapatunknál eltöltött fél évről is beszélt német védőnk.
– Négy forduló van hátra a bajnokságból, mennyi esélyt látsz az Európa Ligát jelentő helyezések elérésére?

– Az elmúlt mérkőzéseken sajnos elveszítettünk néhány fontos pontot, ami miatt rendkívül csalódottak voltunk. Az esélyünk azonban továbbra is megvan, folytatnunk kell a kemény munkát, és koncentrálnunk a fontos pillanatokban. Most folyamatosan jönnek a nehéz mérkőzések, de képesnek érzem a csapatot arra, hogy mindegyik hátralévő találkozóját megnyerje.

– A szezon végén lejár a szerződésed, de van egy plusz egyéves opció. A következő idényt is a Fradiban képzeled el?

– Természetesen. A hangulat remek az öltözőben, nagyon megszerettem a srácokat, és ami legalább ugyanennyire fontos, hogy erős együttesünk van. Ráadásul azt látom, hogy mindenki éhes a sikerre, hiszünk egymásban, és Ricardo Moniz személyében kiváló edző fog össze minket, így pozitívan tekintek a jövőbe.

forrás: Budai László/fradi.hu

Reklámok