Rövid időre a Népligetbe került a Ferencváros egyik jelképe. Az FTC sporttelep Vajda Péter utcai bejáratánál, két öreg fa között helyezték el ideiglenesen az atlétát, talapzatán pedig az alapító elnököt ábrázoló szobrot. Ahol a Ferencváros, ott a szobor is, ahogy említették az ünnepségen. A Fradi induló eljátszása után elsőként Orosz Pál, a labdarúgó csapat vezérigazgatója mondott beszédet, őt Takács Tibor követte. Ezután Rudas Ferenc mesélte el a régi történetet, mely arról szólt, hogyan mentette meg Dalnoki Jenő a szobrot, amelyet a rendszer meg akart semmisíteni. Feri bácsi után dr. Springer Miklós, az alapító elnök unokája szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve azt az erős összetartást, amely megkülönböztet minket minden más egyesülettől. A megható monológot követően két koszorút helyeztek el a talapzaton, miközben a “Zöld zászlók, zöld sasok” szólt a tubából.

Orosz Pál (FTC Zrt. vezérigazgató): – Nagy megtiszteltetés, hogy a mai napon itt lehetek. Úgy gondolom, ha Springer Ferenc látná a mai, Ferencvárosban folyó munkát, akkor örömmel tekintene a klubra. A célunk, hogy nemzetközi színtéren is erős egyesületté váljunk, olyanná, amilyenek régen is voltunk. Bárhol tárgyalok a világban, mindig szeretettel fogadnak, és megkérdezik: hol voltunk az elmúlt években? Azt szoktam válaszolni, hogy nehéz időket hagytunk magunk mögött, de biztos vagyok benne, hogy a jövőnk fényes lesz.

Takács Tibor (Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület, elnök): – A mai napon folytonosságot ünnepelhetünk, ami mindig is a Ferencváros erőssége volt. A Springer-szobor itt is fő szimbóluma lesz a Ferencvárosnak. Amikor a régi időkben, a szoborral méltatlanul bántak, Dalnoki Jenő volt az, aki megmentette ezt az utókor számára, így neki is köszönettel tartozunk ma.

Rudas Ferenc (FTC Baráti Kör, elnök): – Bízunk benne, hogy a Springer szobor és maga a Ferencváros is – amely sokszor hasonló utat járt be a szoborral – olyan helyre került, amely méltó lesz mindörökké.

Springer Miklós (az FTC alapítójának unokája): – Az őseimtől kezdve a Fradi-családot építettük, és az én gyermekeimnek is ez a feladatuk. A Ferencváros valóban egy igazi család, ebben kell mindig többnek lennünk, mint a többi egyesület. Sokszor előfordult a történelem folyamán, hogy a Ferencváros nem tartozott a rendszer kedvencei közé, de az együttes szurkolói mindig, minden nehézségen tovább lendítették a Fradit. Emiatt is tanulhattuk meg, hogy sosem szabad feladnunk, segítenünk kell egymást, hiszen együtt vagyunk erősek.

Fradi.hu