Az ETO egykori játékosa, neves játékvezető mesél korábbi emlékeiről és elmondja véleményét az esti meccsről is.

– Szép nap lehet Győrben a vasárnap…

– Remélem, az is lesz. Már reggel elkezdődik, mi, egykori sportolók csokoládéból készült sporttal kapcsolatos ajándékokat kapunk. Délután az ETO Hotelben pedig a klub köszönti a hatvanhármas és a nyolcvanhármas bajnokcsapat tagjait, ez eltart a Fradielleni meccs kezdetéig.

– Az önök bajnoki címe mekkora meglepetés volt?

– Óriási, még mi magunk sem számítottunk rá. A Fradi egy szerdai napon Dorogon játszott, és egy pont elég lett volna neki az aranyhoz. A papírforma szerint ez sima ügy volt, mi elmentünk Sopronba barátságos meccset játszani. Dorogon Szuromi Anti a hajrában lőtte a mindent eldöntő gólt, amikor ezt megtudtuk, azonnal félbeszakadt a meccs, és ünnepelni kezdtünk. Aztán indultunk haza, mert szóltak, Győrben várnak már ránk a szurkolók.

– A Győr történetében az volt a legjobb csapat?

– Nem szerencsés hasonlítgatni a futballban. Az viszont tény, hogy remek csapatunk volt, amit bizonyít az a tény, hogy a Bajnokcsapatok Európa Kupájában négy közé jutottunk, és az Eusébióval és még seregnyi más klasszissal felálló Benfica vert ki minket. Ilyen messze a BEK-ben azóta is csak egy csapat jutott el, az Újpest a hetvenes évek elején.

– Hányan jönnek el az ünnepségre?

– Sajnos, már csak heten élünk abból a csapatból. Remek együttest alkottunk, és remek edzők alapozták meg azt a sikert. Orczifalvi István kemény ember volt, nála kiváló erőnlétre tettünk szert, aztán jött Szusza Feri, akinek a keze alatt a játékban fejlődtünk rengeteget, őt pedig Hidegkuti Nándor követte, aki akkor jött haza Olaszországból, és a profi mentalitásra tanított meg minket.


– A nyolcvanhármas csapat idején játékvezetőként csak a lelátóról figyelhette a Győrt. Arra a csapatra hogyan emlékszik vissza?

– Csak jó érzésekkel. Különösen arra, hogy zsúfolásig megtelt a stadion, és remek volt a meccsek hangulata. Verebes József hihetetlenül jó érzékkel nyúlt a játékosokhoz, akik nem elégedtek meg a győzelemmel, sok góllal ki is akarták szolgálni a közönséget.

– Ma miért nem tódulnak az emberek a meccsekre?


– A televíziónak köszönhetően olykor már én is futballmérgezést kapok, annyi meccset közvetítenek Európa sok pontjáról… De közrejátszik az is, hogy kevés a saját nevelésű játékos a csapatban. A mi időnkben a futballisták zöme győri vagy Győr környéki volt, és egész falvak jöttek megnézni a földijüket. Szomorúan olvastam, hogy játszanak manapság élvonalbeli meccset Magyarországon hetven néző előtt. Szerintem nagy hiba volt nem engedni az Egert, hogy a saját pályáján játsszon.

– Vasárnap az ünnepség slusszpoénja az lenne, ha a mai ETO is megnyerné a bajnoki címet. Mennyi esélyt lát rá?

– Az nem kétséges, hogy az ETO lesz a bajnok, csak az a kérdés, hogy mikor. Az biztos, hogy most nagyon sokan lesznek a stadionban, mert a Fradira a helyiek is kíváncsiak, és nyilván sok szurkoló is kíséri a Ferencvárost. Az az igazság, hogy az első öt egymás elleni meccsein bármilyen eredmény születhet, nagyon nehéz tippelni. Természetesen szurkolok a Győrnek, én rá fogadnék, még ha tudom, a Fradi is erős, és képes lehet jó eredményt elérni vasárnap is. Ráadásul az ETO-nak nem elég győznie, arra is szüksége van, hogy a Videoton ne győzzön Debrecenben.

– És? Nem győz?

– Ez is háromesélyes mérkőzés. A Debrecen kicsit visszaesett, hiszen az aranyérmét nem védheti meg, de ettől még képes lehet nyerni a Videoton ellen. Remélem, Coulibaly hozza a jó formáját, és gólokkal segít minket.

forrás: eto.hu