Egy Fradista forradalmasította az amerikai focit.

A jelenleg 69 éves Gogolák Pétert senkinek se kell bemutatni, aki kedveli az amerikai foci világát, noha a nagy vizeken túl inkább Pete Gogolakként ismerik. Forradalmasította az amerikai focit a pályán és azon kívül is. Kissrác korában a Budapesten született Gogolák Péter focizni kezdett és mint minden normális magyar kisgyerek ő is a Fradiban akart játszani. Arról nem ő tehetett, hogy mire odakerült a Fradit éppen Kinizsinek gúnyolták, de így is megadatott neki, hogy az ifiben együtt focizzon egy különlegesen technikás fiúval, akit Albert Flóriánnak hívtak.

Az sem az ő döntése volt, hogy ’56-ban elhagyta Magyarországot és Amerikába került. Mivel ott nem volt normális európai foci, így az amerikai változatba kezdett bele. De az ütközés nem volt kedvére való, inkább az itthon elsajátított rúgástechnikát használta. Ezzel forradalmasította az amerikai focit. Az amerikai fociban, ugyanis nagy szerepük van a rúgójátékosoknak, akik a mezőnygól kísérleteket végzik el. Ezzel ugyanis 3 pontot lehet szerezni (a touchdown után járó jutalomrúgással egyet). Gogolák újítása abban állt, hogy európai módon rüszttel rúgta meg a labdát, amit addig mindenki spiccel próbált rúgni. Így sokkal távolabbi és ami legalább annyira fontos, sokkal pontosabb rúgást lehetett bemutatni. Mindenki átvette tőle ezt a rúgásfajtát. De nem csak emiatt volt nagy szerepe Gogoláknak. Abban az időben két rivális liga volt az AFL és az NFL, Gogolák nagy vihart váltott ki, amikor kétszeres AFL bajnokként átigazolt a New York Giants NFL-ben induló együttesébe. A döntés nagy vihart kavart és ennek a viharnak következtében a két liga egyesült, így létrejöhetett a Super Bowl, a sportág és egyben Amerika egyik legfontosabb sporteseménye.

Gogolák Péter előtt Hollywood is lerótta tiszteletét, hiszen A bérgyilkos a szomszédom című vígjáték amerikás magyar maffiacsaládját róla nevezték el Gogoláknak.

A mai mérkőzésen pályára lépő mindkét csapathoz köze van Gogolák Péternek, hiszen míg ő a Giants oszlopos tagja volt, addig testvére a New England Patriots játékosa volt, ez utóbbi együttesbe ma is pályára lép egy magyar nemzetiségű srác, a temesvári születésű Meskó Zoltán.

Ha nézed a Super Bowlt, akkor büszkén gondolj arra, hogy milyen szerepe van benne egy magyarnak, egy Fradistának. Ja és amúgy: GO PATS!