A pepsifoci.hu információ szerint az MHLL mai hivatalos évzáró ebédje békés ünnepi hangulat helyett egy meglehetősen egységes, az MLSZ-szel szembeni összefogásról határozó munkaebéddé változott. Úgy tudjuk, hogy a jelenlévő több mint tíz csapat egyetértett abban, hogy haladéktalanul írásban forduljanak a szövetséghez, felszólítva az MLSZ-t arra, hogy vonja vissza legutóbbi elnökségi döntését, és szabályzatát hozza összhangba a FIFA szabályzatával.

A kluboknál állítólag az verte ki a biztosítékot, hogy az MLSZ csütörtöki elnökségi döntésén határozatot hozott arról, hogy minden magyar csapatnak feltétel nélkül el kell engednie korosztályos játékosait az MLSZ által szervezett edzőtáborokba. Mindez azt jelenti, hogy az akadémiákat üzemeltető klubok kénytelenek lennének lemondani válogatott játékosairól, így a Haladás, a Győr, az MTK, a Fehérvár, és a többi klub komoly hátrányba kerül.

A klubvezetők szerint az MLSZ jogtalanul fenyegeti pontlevonással a klubokat, akik a válogatottnak nevelik a játékosokat. A klubok azt is rossz szemmel nézik, hogy a szövetség a külföldi kluboktól nem hívja haza a játékosokat, és nem lép fel ilyen eréllyel a szintén korosztályos játékosokat foglalkoztató angol klubokkal (pl. Liverpool, Aston Villa, Newcastle, Watford, Leicester stb). A magyar klubvezetők szerint mindez nem a véletlen műve, egyszerűen arról van szó, hogy a FIFA szabályai értelmében ezen klubokkal szemben a magyar szövetségnek esélye sem lenne fellépni.

Éppen ezért állítólag olyan levelet fogalmaztak, és írtak alá egységesen a klubvezetők, melyben kérik, hogy az MLSZ hozza összhangba saját szabályzatát a FIFA szabályaival, és haladéktalanul vonja vissza legutóbbi elnökségi határozatát, miszerint pontlevonással sújtják azokat az NB I-es csapatokat, melyek nem hajlandóak alávetni magukat az MLSZ központi felkészülésre vonatkozó terveinek.

Úgy tudjuk a klubvezetők különösen rossz néven vették az MLSZ törekvéseit, azt követően, hogy legutóbb a klubokkal összhangban felkészített U19-es válogatott Eb-bronzérmet nyert. Információink szerint az MLSZ illetékeseinek holnap kézbesítendő levelet aláírta a Győr, a Haladás, a Fehérvár, az Újpest, az MTK, a Ferencváros, a Kaposvár, a Nyíregyháza, a ZTE és a Kecskemét is, és a többi klubok csak azért maradtak ki, mert nem voltak jelen a megbeszélésen.

Kérdés mi lesz ennek az összefogásnak a vége azok után, hogy az MLSZ ma megjelent fizetett hirdetésében szó szerint az alábbiak jelentek meg az utánpótlás tervezett központi felkészítése kapcsán: „A szinte automatikusan felmerülő kétséget – mit fognak szólni a klubok az újításhoz, elengedik –e játékosaikat a válogatott edzőtáboraiba? – szertefoszlatta az MLSZ elnökségének minap hozott döntése, mely szerint fegyelmi szankció terhe mellett, ez kötelező lesz számukra!”

(pepsifoci.hu)