Nagy változásokon esik keresztül a kézilabda szakosztály. Kovács Miklós klubigazgatót a történtek hátteréről kérdeztük.

Kevin McCabe szerepvállalásakor komoly pénz áramlott a Fradiba. A több milliárd forintos vételár révén megszűntek a Zrt tartozásai, s a Club szakosztályait is konszolidálni tudta – köztük a női kézilabdát is. Bő egy évvel ezelőtt tehát szinte mindenki tiszta lappal indulhatott, ám a klub vezetése vasmarokkal fogja értékeit: szindikátusi szerződésekkel, többségi tulajdonnal, komoly költségkontrollal. Mégis: a női kézilabdázók július óta nem kaptak fizetést. Ennek hátteréről, és a tulajdonosváltásról beszélgettünk Kovács Miklóssal.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hová tűnt Maglódi Lajos? Ő hosszú éveken keresztül volt vezetője a szakosztálynak, és most kívülről úgy tűnik, egyik napról a másikra csúszik ki minden a kezéből.
Az FTC szindikátusi szerződést kötött az összes szakosztályával. Felügyeljük a költéseket, és beavatkozunk, amikor szükséges. A szakosztályok közül egyedül a kézilabda jutott el arra a szintre, amikor már nem lehetett tovább várni, nem lehetett tovább hinni az ígéreteknek, olyan súlyosak voltak az anyagi problémák. Szponzorok mentek el, sokszor emberi mulasztások, összeférhetetlenség miatt. Volt egy taggyűlés, ahol Maglódi Lajosnak felajánlottuk az ügyvezetői posztot, ahol csak a szakmával kellett volna foglalkoznia, nem az anyagi ügyekkel. A jelenlegi, és a leendő szponzorok kifejezett kérése azonban egy teljesen új vezetőség, volt, amit mi teljesítettünk. Így Kökény Bea és Hemela Zsolt személyében két volt játékos került vezető szerepbe. Mindketten játszottak a Fradiban, válogatottak voltak, értenek a szakmájukhoz.

Talán a legfontosabb kérdés, hogy áll most a női kézilabda szakosztály?
Egyedül női kézilabdáról beszélni nem lehet, mivel a női, és a férfi szakág ugyanahhoz a gazdasági társasághoz tartozik. A kft mára több mint 60 millió forintos adósságot halmozott fel, és elérte saját határait. Új szponzort szerezni nem tudott, anyagi forrásai kimerültek. A játékosok július óta nem kaptak fizetést, ezzel együtt az utánuk fizetendő járulék sem került az állam számlájára. Mindezt az előző vezetés egy év alatt hozta össze, hiszen a Zrt értékesítésekor a tartozások itt is rendezésre kerültek. Az új befektetővel, a Sport and Media Magyarországgal sikeres tárgyalásokat folytattunk, így ők megvásárolták a társaság 49%-át, tehát a többségi tulajdonos továbbra is a Ferencvárosi Torna Club maradt. Ez a cég egy projekt cég, 100 millió forintos alaptőkével jött létre. Az üzlet megköttetett, ezért jövő héten ki fogjuk fizetni az elmaradt béreket, és rendezzük a tartozást az állam felé is, ami révén lekerülhet az inkasszó a Kft bankszámlájáról.

Mit lehet tudni az új tulajdonostársról, mik a szakosztály rövid, és hosszú távú céljai?
A Sport and Media forrásai révén tavasszal erősíteni is tud majd a női csapat, és új szponzorok bevonása is lehetségessé válik. Tárgyalunk a Budapest Bankkal, reményeink szerint hamarosan újra támogatóink között üdvözölhetjük őket. Szeretnénk, hogy Zácsik Szandra újra zöld-fehérben játsszon, a befektető célja pedig egy erős csapat létrehozása, amelyik bajnoki címért küzd, és jó eredményt ér el a nemzetközi kupákban is. A férfiaknál más a helyzet. Szeretnénk utánpótlás válogatott játékosokat igazolni, cél egy fiatal, versenyképes csapat kialakítása, és az utánpótlás megszervezése. Itt kézzel fogható eredményekre sokat, majdnem 10 évet kell várni, mivel gyakorlatilag nincs saját utánpótlásunk férfi téren. Egyelőre a Szeged és a Veszprém anyagi lehetőségei számunkra elérhetetlenek, ebben a szezonban cél a biztos bentmaradás.