Talán nem sokaknak kell bemutatni Fradissimot, aki hosszú idő után egy remek írással lepte meg az Üllői129-et. Korábbi szerkesztőtársunk cikkét, a korábbi konfliktusokat feledve, nagy örömmel jelentetjük meg, a Ferencvárosért – terjedelme miatt több részletben, ez a második.

II.

3. 1994-1995. Egy magyar nagyvállalkozó színrelép, de az olaj elviszi

Az eredmények újra megélénkítették a vállalkozókat is. Már 1994 tavaszán feltűnt a színen Kelemen Iván, a KORDAX vezére. Ő már nem 25-35 millió forintot, hanem 120 milliót hozott. És persze beleszólást kért a csapat ügyeibe. A labdarúgó csapat üzemeltetésére megalapította az FTC-Kordax Kft-t, amely 50-50 %-ban volt a klub és a Kordax tulajdona. Ez a társaság rendelkezett valamennyi kereskedelmi joggal, így a játékosok adásvételével és a reklámfelületek értékesítésével is. Nyilasi Tibor helyett ekkor érkezett Novák Dezső, aki megkapta azokat az erősítéseket, amelyeket elődje hiába kért.

Kelemen Iván a Csepel Művekben kezdte pályáját, majd feleségével kötött pulóvereket árult a csepeli piacon. A rendszerváltás környékén a Csepel FC körül tűnt fel. A sportklub 120 millió forint kölcsönt adott neki, ebből finanszírozta első befektetéseit. A kölcsönt visszaadta, majd hátat fordított a Csepelnek, mert a Fradiban látott nagy üzleti lehetőséget. Cége, a Kordax az olajból gazdagodott meg, később jelentős üzletláncok és belvárosi üzletek tulajdonjogát megszerezve vált más nagyvállalkozók konkurenciájává. Az olajon azonban elcsúszott a cég. Hiába voltak a jó politikai kapcsolatok, hiába kerülte ki egy jogi kiskaput kihasználva az adó- és vámfizetést, belebukott a történetbe. A Kordax és Kelemen ellen a VPOP kezdeményezett pert, aminek elkerüléséért Kelemen még Horn Gyula akkori miniszterelnökhöz is fordult. Annál is inkább, mert nagy tervei voltak, a MOL privatizációjába kívánt beszállni, további üzletközpontokat létesíteni. Úgy vélte, ezért is akarják a cégét megsemmisíteni, őt ellehetetleníteni. A bíróság azonban nem neki adott igazat, 6,6 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezte. 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság már 20 milliárdra emelte ezt az összeget. A cég közben annyira összetöpörödött, fel is számolták, a bírságot behajtani már nem lehetett, így az ítélet csupán erkölcsi értékű maradt. Kelemen Iván mára teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, cégei ingatlanforgalmazással foglalkoznak.

Jól kifogta a Fradi. Végre jött egy magyar nagyvállalkozó, rengeteg pénzzel és tervvel, fizetett is. Aztán ez a vállalkozó szinte azonnal elhíresült a magyar gazdasági büntetőügyekben is, hiszen a Kordax esetét az utóbbi húsz év top tízes listáján tartják nyilván. A pletykák szerint Kelemennel párhuzamosan más magyar nagyvállalkozók is érdeklődtek a Fradi iránt, így már akkor említik Várszegi nevét vagy éppen Fenyő Jánosét. Akkor az FTC vezetői még nem velük képzelték el a jövőt.

A fentiek miatt is 1995 nyarától már nem lehetett a Fradinak a Kordax pénzére számítani. Addig azonban jól sáfárkodtak a pénzzel, hiszen tudjuk, 1994/95-ben a Fradi bajnok és kupagyőztes lett, majd 1995 őszén bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Forrás:
Magyar Nemzet, 2000.12.07. „Ítélet a Kordax ellen”
origo.hu, 2001.07.21. „Kell egy csapat – Fradi-foci a Várszegi-birodalomban”
index.hu, 2007.12.01. „Lötyögtetés után segítségkérés a kormányfőtől”

4. 1996. Eltűnt a BL-pénz

Hová tűnt a BL-pénz? Ez volt az év legfontosabb kérdése. 1995 ősze óta tudott volt, hogy a szezon végén az UEFA utalni fogja a BL-ben való eredmények után járó pénzt, a Fradi esetében 600 millió forintot. Az egyszerű szurkoló azt hitte, elérkezik a kánaán. A beérkező pénzből az értékeinket megtartva tovább erősítünk, újra bejutunk a BL csoportkörbe, idehaza zsinórban nyerjük a bajnokságokat, amihez a BL-ben mindig találunk és keresünk egy kis pluszforrást. Ahogy például Norvégiában csinálta hosszú évekig a Rosenborg.

Az előbbi gondolatmenet eleje adott is volt, hiszen a csapat megnyerte az 1995/96-os bajnokságot, újra indulhatott a BL selejtezőben, ahol a svéd Göteborg csapatán kellett volna túljutni az újabb csoportkörhöz. Ám csak idáig tartott az egyezőség a szurkolói elvárásokkal. A csapat értékeinek a megtartása nem sikerült, ki ne emlékezne a két szerb erősség Goran Kopunovic és Zoran Kuntic Ciprusra (?) igazolására. Jó, igazoltunk is, de nyugodtan készülni nem lehetett. Mert a Göteborg elleni párharc előtt nem sokkal robbant a bomba, ha jól emlékszem Havasi Mihály mondotta, amennyiben nem jutunk be a BL-csoportkörbe, akkor könnyen csődöt jelenthet a Fradi. A szurkolók nem akartak hinni a fülüknek. Érkezett 600 millió forint és csődveszély van? Hol a 600 millió?

A klub vezetése persze válaszolt, dr. Szívós István csak annyit, felélte a klub. Később másoktól is csak ezt hallottuk. Hogy lehet 600 milliót ilyen gyorsan felélni? A játékosokat is megzavarta, ki is estek a Göteborg ellen. A szurkolók haragja a vezetés ellen fordult, Novák Dezső le is mondott. Hihetetlen konszenzus alakult akkoriban ki, hogy az adott helyzetben Novák Dezső utódja csak az elődje Nyilasi Tibor lehet. Ezt vélte vezető, ezt vélte játékos, ezt vélte szurkoló. A magát akkoriban aktivizáló, a nyilvánosság előtt is egyre többet mutatkozó Furulyás János azonban mást gondolt. Nyilasi helyett az utolsó pillanatban bedobott egy nevet, egy legendásan nagy nevet, Varga Zoltánét. Tudta, ő a földkerekségen az egyetlen, akit a fradisták többsége még Nyilasi ellenében is elfogad a Fradi kispadjára. Voltak, persze hogy voltak, akik még ellene is ágáltak, mondván edzőként még nem volt komoly csapata. Igaz, korábban Nyilasi Tibinek sem.

Varga Zoltán jött és munkához látott. Egy fantasztikus sikerrel, az akkori angol élcsapat Newcastle United hazai legyőzésével újra össze is hozta a csapatot és a közönséget. Ám Varga Zoltán nem volt az a körülményekkel megbékélő, azokkal megalkudó típus. Ő a maximumra törekedett. Lehet a Fradiban maximumra törekedni, ha nincs tulajdonos, nincs főszponzor, nincs pénz? Költői a kérdés, a választ az élet adta meg. Varga Zoltánnak nem jutott egy év sem a Fradi kispadján, noha a méltatlan körülmények ellenére 1996/97-ben a harmadik helyen végzett a csapattal.

Forrás:
Hvg.hu, 2010.02.17. „Mi lesz veled, Ferencváros?”

– fradissimo –

Következik: a Dicobe és Torgyán József.

Hírdetés