A Fradi történelmének egyik legnagyobb hátvédlegendája csatárként kezdett a Fradiban, de atlétaként is válogatott szintű volt. Eddig az egyetlen magyar focista, aki európai trófeát csapatkapítányként átvehetett. Írjatok nekünk róla, akik még láttátok játszani.

Ma lenne nyolcvan esztendős az FTC történetének legtöbbszörös válogatott labdarúgója, Mátrai Sándor.

Mátrai gyerekként az atlétikával kezdett foglalkozni, és hogy igen komolyan tette, azt jól bizonyítja, hogy tartalékként tagja volt a helsinki olimpia 4X100-as váltójának is.
Amikor azonban felvették a TF-re, az atlétikáról átváltott a labdarúgásra, és elképesztő gyorsaságát itt is kamatoztatni tudta. Előbb támadóként vetették be – első, Ferencvárosban lejátszott élvonalbeli bajnokiján négy gólt szerzett -, ám később hátrább vezényelték, a védelembe.

Alázatosságának és munkabírásának köszönhetően a hatvanas évek Fradijának ő lehetett a csapatkapitánya, így övé volt az a megtiszteltetés is, hogy 1965-ben Torinóban a magasba emelhette a Vásárvárosok Kupáját.

A legendás becsúszó-szereléséről elhíresült Mátrai – az ellenfél játékosa mögül tudta elképesztő mozdulattal elrúgni a labdát – a válogatottban is alapembernek számított, az 1958-as, az 1962-es és az 1966-os világbajnokságon is ott volt.

A nemzeti csapattal Eb-bronzérmes (1964.), vébé-ötödik (1962.), a Fradival háromszoros magyar bajnok (1962-1963, 1964, 1967), MNK-győztes (1957-58) és VVK-győztes lett. Az 1965-ös évben hazánkban őt választották az év labdarúgójának, az FTC örökös bajnoka (1974).

Orosházán az ő nevét viseli a városi stadion, de szobor is őrzi emlékét.

forrás: fradi.hu