Orosz Pál nyilatkozott a hivatalos oldalnak.

Hosszú egyeztetéssorozatot követően a Ferencváros vezetői ma délelőtt aláírták azt a szerződést, mely alapján a Fradi Győrben fogja lejátszani az utolsó két hazai mérkőzését. Sok szurkoló számára talán furcsa lehet a döntés, ezért az okokról az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját, Orosz Pált kérdeztük.

– Elsőre talán kicsit furcsának tűnhet, hogy miért kell a fővárostól ilyen távolságra költöznie a Fradinak, de kezdjük azzal, hogy miért nem a Puskás Ferenc Stadionban fogadjuk az MTK-t és a Kaposvárt?
– Mindenki számára ismert, hogy az Albert Stadion bontása és az új aréna építése miatt körülbelül másfél évre albérletbe költözik a csapat. Kézenfekvő volt, hogy az átmeneti otthonunkat a Puskás Ferenc Stadionban találtuk meg. A tárgyalások során tájékoztattak minket, hogy előzetesen lekötött programok miatt a kérdésben említett két mérkőzést nem tudjuk ott megrendezni.

– Milyen lehetőségek merültek fel ezt követően?
– Az első lépés az volt, hogy tárgyalásokat kezdeményeztünk a Depeche Mode menedzsmentjével, hiszen nem a mérkőzés napján rendezik a koncertet. Az volt a célunk, hogy május 18-án, miután megrendeztük a mérkőzést, adjuk át a stadiont számukra. Sajnos ezek az egyeztetések nem vezettek eredményre, így gőzerővel elkezdtünk új helyszínt keresni. Szembesülnünk kellett azzal, hogy nagyon korlátozott lehetőségek közül tudtunk választani.

– A győri stadion volt az első számú prioritás?
– Szerettünk volna Budapesten maradni. Több helyszínt is megnéztünk, és egyedül a Bozsik Stadion volt, amely a szakmai stáb elvárásai, illetve a befogadóképesség tekintetében is megfelelő volt. A Honvéd tulajdonosával előrehaladott tárgyalásokat folytattunk, de volt egy fontos kérdés, amelyben nem sikerült dűlőre jutni. Kispesten ragaszkodtak ahhoz, hogy a saját biztonsági szolgálatuk dolgozzon a mérkőzéseken, mi pedig azt szerettük volna, ha az Üllői úton és a Puskásban megszokott rendező gárda biztosítsa az összecsapásokat. Így sajnos tovább kellett keresnünk.

– Ekkor vették számba a vidéki stadionokat?
– Fontos szempont volt, ha már ki kell mozdulni Budapestről, a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk a szurkolóinknak és a lehető legjobb minőségű talajon játszhasson a csapat, ami Ricardo természetes igénye. Konstruktív egyeztetéseket követően ma délelőtt sikerült aláírnunk a szerződést az ETO vezetőivel. Úgy gondolom, hogy az elmúlt hetek, hónapok helyszínkeresési hercehurcája kellően rávilágít arra, hogy miért is van szükség új stadionok építésére, amelyek sportszakmailag is alkalmasak egy mérkőzés megrendezésére és képesek befogadni például a Ferencváros szurkolótáborát. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyobb nehézséget jelent a drukkerek számára ez a megoldás, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy segítsük szurkolóink eljutását Győrbe.

Fradi.hu