Úgy tűnik, a Ferencváros focicsapatának angol tulajdonosa egyedül nem tudja finanszírozni az Üllői úti ingatlanfejlesztést, ám a gazdasági válság miatt nehéz befektetőt találnia, írja a Blikk.

Kevin McCabe két és fél éve vette meg a Fradit és a 6+2 hektáros területet, megmentve a csődtől a klubot. A pályázati kiírás szerint két esztendőn belül kellett volna felújítania a stadiont, ám ez a mai napig nem történt meg.

A Blikk tegnap írt arról, hogy az angolok előbb 2012-re halasztották, most pedig 2014-re módosítanák az építkezés befejezésének határidejét. Az angol üzletember és magyarországi képviselője, Alexander Gerstl az elmúlt hetekben tett már arra utalást, hogy szeretnék, ha az FTC stabil, a nemzetközi porondon sikeres együttes lenne. Ám ezt egyedül nem tudja finanszírozni McCabe.

– Fel akarjuk venni a versenyt a Videotonnal és a Debrecennel, de a két csapatnál nem egy, hanem több tulajdonos állja a költségvetés kilencven százalékát. A befektetőt érdekelje a csapat és az ingatlan is, ezt szeretnénk – mondta a múlt héten Gerstl, tegnap csak annyit tett hozzá, amíg zajlanak a tárgyalások, nem szeretne bővebben nyilatkozni.

A gazdasági válság nehezíti a befektető megtalálását. Focicsapatot leginkább akkor vesznek, ha van „hozadéka” is, egymagában nem termel hasznot. Egy ingatlanberuházás azonban jó üzlet lehet. Demján Sándor cége, a TriGránit Fejlesztési Zrt. is érdeklődött a projekt iránt, de egyelőre nem történt előrelépés.

– A válság az építőipart érintette a legjobban – mondta Borsi László ingatlanszakértő. – A gazdaság nem képes gyorsan talpra állni. Pang az ingatlanpiac, senki sem fektet be komoly beruházásba. Talán a jövő év elején javul a helyzet.

McCabe 2008 decemberében mutatta be az ingatlankomplexum tervét. A stadion mellé orvosi centrumot, szállót, irodaházat álmodott.

– Budapesten az irodaházak huszonöt százaléka kihasználatlan, nem éri meg újakat építeni. A lehetséges befektető lakópark kivitelezésében láthat fantáziát. A kormány támogatja az otthonteremtést, így a lakások eladása visszahozhatja a költségeket. A Real Madrid vagy az Arsenal stadionja is a belvárosban helyezkedik el, lakóházakkal körülvéve – modta Borsi.

(P. N./Blikk)